![]() |
|
Pojam i značaj investicija i primjena statičkih metoda - Verzija za štampu +- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum) +-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje) +--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi) +--- Tema: Pojam i značaj investicija i primjena statičkih metoda (/Thread-pojam-i-zna%C4%8Daj-investicija-i-primjena-stati%C4%8Dkih-metoda) |
Pojam i značaj investicija i primjena statičkih metoda - Vesnica - 06-05-2010 05:06 PM Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.
Тема мога семинарског рада је: “: Појам и значај инвестиција и примјена статичких метода у оцјени ефикасности инвестиционих улагања “. Ова тема се сврстава у истраживачку те је стално актуелна а посебно у наше вријеме опстанка, обнове и развоја. На самом почетку семинарског рада дефинисала сам појам инвестиције, навела неколико класификација као и значај инвестиција. У даљем проучавању теме обратила сам пажњу на инвестиционе пројекте и навела основне компоненте као и фазе при изради инвестиционог пројекта. Основа инвестиције је капитал а сваки капитал има своју цијену. Навела сам и начине утврђивања цијене капитала. Постоје статичке и динамичне методе оцјене инвестиционих улагања, а то је начин мјерења односа између инвестиционих улагања и ефеката који настају као резултат датих улагања. У овом семинарском раду проучила сам статичке методе, са битним напоменама и својим ефектима, њене примјене у оцјени инвестициони улагања. Сатичку методу прате показатељи; економичност, продуктивност и рентабилност те сам и њих уврстила у семинарски рад. ПОЈАМ ИНВЕСТИЦИЈА Ријеч инвестирање води поријекло од латинског израза « инвестире », улагање средстава из дохотка, кредита и амортизационог фонда у проширену и просту репродукцију ( повећање основних и обртних средстава и замјена дотрајалих средстава за рад ). У стручној литератури сусрећу се многи дефинисани изрази о инвестицији. Навестћемо неколико дефинисани исказа о инвестицији: -П. Массеа који каже: “Инвестиције омогућавају било акт претварања финанијских средстава у реална добра и резултата тога акта, било само инвестиционо добро “. -Шимун Бабић, за инвестиције каже: “У најширем смислу, то су уопште улагања новчаних вриједности ради прибављања употребних вриједности.” -Паул Самуелсон, за инвестиције каже: “Чиста инвестиција настаје само онда када се ствара додатни реални капитал.” Из свега наведеног да се закључити да је инвестиција, у ствари, улагање капитала у облику готовине у одређено добро ( имовину ) или пословне подухвате као што су изградања нових производних капацитета, затим реконструкција, замјена, рационализација и модернизација постојећег капацитета. КЛАСИФИКАЦИЈА ИНВЕСТИЦИЈА У економској теорији постоји већи број класифокација, које се разликују према основном критеријуму који је употребљен као основ за класификацију. Са макроекономског аспекта извршена је класификација на привредне и непривредне инвестиције. Ако инвестиције посматрамо са макро и микроекономског становишта, уобичајена је подјела на бруто, нето и нове инвестиције. |