Vesnica
Posting Freak

Poruka: 2,567
|
Pojam i značaj investicija i primjena statičkih metoda
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.
Тема мога семинарског рада је: “: Појам и значај инвестиција и примјена статичких метода у оцјени ефикасности инвестиционих улагања “. Ова тема се сврстава у истраживачку те је стално актуелна а посебно у наше вријеме опстанка, обнове и развоја.
На самом почетку семинарског рада дефинисала сам појам инвестиције, навела неколико класификација као и значај инвестиција.
У даљем проучавању теме обратила сам пажњу на инвестиционе пројекте и навела основне компоненте као и фазе при изради инвестиционог пројекта. Основа инвестиције је капитал а сваки капитал има своју цијену. Навела сам и начине утврђивања цијене капитала.
Постоје статичке и динамичне методе оцјене инвестиционих улагања, а то је начин мјерења односа између инвестиционих улагања и ефеката који настају као резултат датих улагања.
У овом семинарском раду проучила сам статичке методе, са битним напоменама и својим ефектима, њене примјене у оцјени инвестициони улагања. Сатичку методу прате показатељи; економичност, продуктивност и рентабилност те сам и њих уврстила у семинарски рад.
ПОЈАМ ИНВЕСТИЦИЈА
Ријеч инвестирање води поријекло од латинског израза « инвестире », улагање средстава из дохотка, кредита и амортизационог фонда у проширену и просту репродукцију ( повећање основних и обртних средстава и замјена дотрајалих средстава за рад ).
У стручној литератури сусрећу се многи дефинисани изрази о инвестицији. Навестћемо неколико дефинисани исказа о инвестицији:
-П. Массеа који каже: “Инвестиције омогућавају било акт претварања финанијских средстава у реална добра и резултата тога акта, било само инвестиционо добро “.
-Шимун Бабић, за инвестиције каже: “У најширем смислу, то су уопште улагања новчаних вриједности ради прибављања употребних вриједности.”
-Паул Самуелсон, за инвестиције каже: “Чиста инвестиција настаје само онда када се ствара додатни реални капитал.”
Из свега наведеног да се закључити да је инвестиција, у ствари, улагање капитала у облику готовине у одређено добро ( имовину ) или пословне подухвате као што су изградања нових производних капацитета, затим реконструкција, замјена, рационализација и модернизација постојећег капацитета.
КЛАСИФИКАЦИЈА ИНВЕСТИЦИЈА
У економској теорији постоји већи број класифокација, које се разликују према основном критеријуму који је употребљен као основ за класификацију.
Са макроекономског аспекта извршена је класификација на привредне и непривредне инвестиције.
Ако инвестиције посматрамо са макро и микроекономског становишта, уобичајена је подјела на бруто, нето и нове инвестиције.
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>>
SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi
LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
|
|
05:06 PM |
|