Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Autodizalice - pretovarna sredstva - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Autodizalice - pretovarna sredstva (/Thread-autodizalice-pretovarna-sredstva)


Autodizalice - pretovarna sredstva - derrick - 22-05-2015 09:35 PM

Potreba čestog pomjeranja dizalica sa gradilišta na gradilište kao i promjena lokacije dizanja na samome gradilištu ili drugom mjestu utovara, te potreba da se određeni teret nakon utovara i prevoza istovari, uslovila je razvoj autodizalica, koje se pored ostalih prednosti odlikuju vrlo velikom i efikasnom mobilnošću. Postavljene su na nešto modificiranim šasijama teretnih vozila sa pneumaticima. Broj osovina kreće se od 3 pa do 8 osovina, zavisno od veličine autodizalice. Kod mnogih autodizalica pneumatici su podešeni da mogu zauzimati položaj prema različitim položajima krivima na putu.
Usljed skoro redovne različite opterećenosti pneumatika pri podizanju tereta, što dovodi do smanjene stabilnosti dizalice, na dizalice se obavezno ugrađuju po dva para teleskopskih nosača ili stabilizacionih stopova, koje se po dovođenju autodizalice na mjesto utovara, preko hidrauličnih cilindara izvlače, oslanjaju se na tlo, i tako preuzimaju teret umjesto pneumatika čineći tako dizalicu mnogo stabilnijom.
Logično je, da što je veća visina dizanja i poluprečnik djelovanja, to je i manja masa tereta koju dizalica može podizati.
Brzina kretanja autodizalica pri promjeni mjesta rada zavisi od kvaliteta puta, a iznosi od 60 do 80 km/h. Terenske autodizalice mogu savladati uspon i do 50%, a normalne dizalice do 37%.
Pogone ih dizel motori koji su povezani sa hidrauličnim pumpama od kojih putem cijevovoda i crijeva struji ulje pod pritiskom od svih radnih skolpova koji su u funkciji podizanja tereta odnosno djelovanja autodizalica.
Najveću visinu podizanja donedavno su postizale autodizalice BONE-K 10 000, dižući teret od 70 t na 203 m. Imaju kontrateg od 300 t. Teleskopske strijele snadbijevena su sa hidrauličnim cilindrima dvojnog dejstva, i automatskim uređajima za sinhronizaciju teleskopskog izvlačenja strijele. Na strijelu se, kao dodatak, postavlje rešetkasti dio konstrukcije, kojom se povećava visina dizanja i radijus dometa strijele. Savremene konstrukcije autodizalica opremljene su uređajima za automatsku kontrolu opterećenja sa vizuelnom i zvučnom signalizacijom, uređajima za fino podešavanje brzine dizanja i pomjeranja tereta.