Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Porodica i brak 5 - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Sociologija (/Forum-sociologija)
+---- Tema: Porodica i brak 5 (/Thread-porodica-i-brak-5)


Porodica i brak 5 - Dzemala - 25-03-2011 05:08 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Brak se može definisati kao društveno priznata i dozvoljena veza između dvoje odraslih osoba suprotnog pola. Kad dvoje ljudi stupi u brak, oni postaju srodnici jedno drugom; bračne veze, međutim, povezuju i jedan širi krug srodnika. Roditelji, braća, sestre, i ostali krvni srodnici, postaju srodnici i jednog i drugog partnera kroz vezu braka.
U zapadnim društvima brak, pa tako i porodica, vezuju se za monogamiju. Smatra se nezakonitim da muškarac ili žena istovremeno stupe u brak sa više od jednog bračnog druga. Poligamija, poliginija, poliandrija.
Mnogi sociolozi veruju da se ne može više govoriti o „porodici" kao o jednom modelu koji je, manje-više, univerzalan. U toku druge polovine dvadesetog veka, dominantan uticaj tradicionalne nuklearne porodice neprestano je podrivan...


Raznolikost porodice

Mnogi sociolozi veruju da se ne može više govoriti o „porodici" kao o jednom modelu koji je, manje-više, univerzalan. U toku druge polovine dvadesetog veka, dominantan uticaj tradicionalne nuklearne porodice neprestano je podrivan. U prilog tome govori i podatak da se manje od četvrtine domaćinstava u Britaniji svrstava u model tradicionalne porodice.
Postoje, takođe, i naglašene razlike u porodičnim obrascima kod etničkih manjinskih grupa. Na primer, azijska domaćinstva često imaju više od jedne porodice sa decom, dok je crnačkim zajednicama svojstven veliki broj porodica sa jednim roditeljem.
Iz tih razloga, izgleda da je ispravnije govoriti o „porodicama", čime se naglašava raznolikost porodičnih oblika . . .