Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
3g, wap - telekomunikacije - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Društvene nauke (/Forum-dru%C5%A1tvene-nauke)
+---- Forum: Informatika (/Forum-informatika)
+---- Tema: 3g, wap - telekomunikacije (/Thread-3g-wap-telekomunikacije)


3g, wap - telekomunikacije - zekan - 09-09-2010 09:21 AM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz informatike.

Sjedinjenje mobilne i internet tehnologije dogadja se širom sveta u trećoj generaciji telekomunikacionih mreža-mreža koje čine Internet mobilnim. Treća generacija ili kraće 3G je nova generacija mobilnih sastava, prihvaćena kao budući standard u mobilnih komunikacija u celom svetu. Istovremeno za operatere mobilnih komunikacija i pružaoce usluga 3G predstavlja jednu od najvećih poslovnih mogućnosti koje su se ikada ukazale. Mobilna telefonija Srbije je prvi mobilni operater u našoj zemlji koji je pustio u rad komercijalno korišćenje 3G tehnologije. Ova tehnologija omogućava korisnicima korišćenje velikog broja novih usluga kao što su: video poziv, gledanje TV programa, muzičkih spotova i filmskih sadržaja, brzi internet, adzor važnih saobraćajnica i mnogih drugih multimedijalnih sadržaja preko mobilnog telefona. 3G servis je u prvom trenutku omogućen svim korisnicima koji imaju 3G telefone, a uslov za korišćenje je da se prijave za korišćenje servisa. Treća generacija je pojam koja pokriva celi niz najnaprednijih bežičnih interfejsa kao što su CDMA 2000, UMTS, WCDMA, i EDGE. 3G je ITU (International Telecommunication Union –telo koje izmedju ostalog vrši standardizovanje u oblasti telekomunikacija) i nudi povećanje mrežne propusnosti, do 384 Kbps kada se uredjaj ne pomera, ili se kreće brzinom pešaka, 128 Kbps u automobilu i 2 Kbps sa fiksnim aplikacijama. 3G je katalizator za celi niz novih mogućnosti i usluga kako u privatnom tako i u poslovnom pogledu, omogućujući nam pristup informacijama sa bilo kog mesta u bilo koje vreme.

FUNKCIONISANJE 3G-a

3G objedinjuje dve velike moćne snage : širokopojasne radiokomunikacije i usluge temenjene na IP-u. WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) je način širokopojasnog višestrukog radio pristupa od onih koje nam pružaju danas primenjivani načini radio prenosa od 2 Mbit/s uz vrlo efikasno korišćenje radio-spektra. U 2G mreži omogućene su brzine do 9Kbps.
Da bi 3G postao naša svakodnevnica istraživači su radili na raznim područijima. To uključuje razna istraživanja i otkrića u radijskom delu širokopojasnih višestrukih kodnih pristupa kao i u komutacijskom delu, posebno onom delu koji je povezan sa IP tehnologijom. Važno je naglasiti i veliku ulogu prateće WAP tehnologije. Frekvencija koja je dodeljena za rad 2GHz.
[Slika: 2mrekqp.jpg]