Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Montenegro Airlines
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Kompanija Montenegro Airlines osnovana je 24. Oktobra 1994 godine. Registrovana je za obavljanje redovnog domaćeg i međunarodnog putničkog saobraćaja i charter saobraćaja, kao i za prevoz prtljaga i pošte. Osnovana u periodu nepovoljnih politickih desavanja u zemlji i okruzenju, u periodu sankcija i ekonomskih blokada, Kompanija nije bila u mogucnosti da sa formiranjem flote pocne odmah nakon registracije. Cilj ove avio kompanije je bio jasan- Crna Gora je trebala da ima avio kompaniju. Uskoro se ocekuje prelazak u akcionarsko drustvo. Montenegro Airlines relativno mlada kompanija, ali ona ipak pokusava da usavrsi svoj servis i usluge, tako da konstantno raste i razvija.

Trzisna situacija i teorijski aspekat trzisne situacije.

Montenegro Airlines ima monopol na aerodromu „Podgorica“, kao jedinstveni avioprevoznik ima jedinstvenu poziciju. Ako odluci da povisi cijenu, ne treba da brine o konkurentima koji bi naplacivanjem nizih cijena mogli osvojiti veci udio na trzistu na stetu monopolistu. Monopolist je trziste i on u potpunosti kontrolise kolicinu ptoizvoda koje nudi za prodaju. Medjutim to ne znaci da moze naplacivati bilo koju cijenu koju zeli.
Treba uzeti u obzir potrosace, posto u slucaju previsokih cijena, traznja ce biti veoma mala,i preduzece nece biti u stanju da maksimizira profit. Kako bi maksimiziralo profit, Montenegro Airlines mora najprije odrediti svoje troskove i karakteristike trzisne potraznje. Poznavanje potraznje i troska je od velike vaznosti za donosenje odluka preduzeca. Na osnovu tih saznanja, monopolist mora odluciti koliko da proizvede i proda. Cijena po jedinici dobra koju monopolist dobija tada izravno proizilazi iz krive trzisne potraznje.
S druge strane Montenegro Airlines posluje na savrseno konkurentnom trzistu, na kojem ima mnogo avioprevoznika i kupaca, tako da niko nema znacajnog uticaja na cijenu. Na ovom trzistu preovladava jedna cijena-trzisna cijena. Od velike vaznosti za preduzece koje posluje na savrseno konkurentnom trzistu je i odredjivanje velicine trzista, pod kojom se podrazumijevaju granice trzista u geografskom smislu i u smislu asortimana ili skupa proizvoda koji se proizvode i prodaju na tom trzistu. Velicina trzista omogucava preduzecu informacije o tome ko su njezini sadasnji konkurenti i potencijalni. Takodje preduzece mora znati karakteristike proizvoda i geografske granice njegovog trzista kako bi mogla odrediti cijenu, odrediti budzet marketinga i donijeti odluke o kapitalnim ulaganjima.
U cemu je snaga njene velicine, koje su njene prednosti, a sta su slabosti prezentovacemo kroz SWOT analizu.

STRENGTHS

"Montenegro Airlines" predstavlja jedinu crnogorsku avio-kompaniju,sto predstavlja prednost u poslovanju.kompanija je vlasnik cetri vazduhoplova tipa Fokker 100, svaki je proizveden 1989 godine.Svaki vazduhoplov ima po 100 mjesta,od cega po deset u biznis i po devedeset u ekonomskoj klasi.Komercijalna politika kompanije,uslovljena konkretnim zahtjevima trzista,dovela je do toga da danas bude zakupac jos dva aviona. Kvalifikaciona struktura radno angazovanog osoblja je sljedeca:1 doktor, 2 magistra, 59 sa VSS,30 sa VSS,126 sa SSS,19 zaposlenih sa 3.stepenom strucne spreme i 8 nekvalifikovanih radnika.Kompanija raspolaze sa 14 pilota koji posjeduju brojne sertifikate.Posljednji u nizu je sertifikat IIIA, prvi u regionu.Ovo znaci da su obuceni za slijetanje u uslovima smanjene vidljivosti. Mada postoje odredjeni specijalisticki-deficitarni kadrovi(letacko i tehnicko osoblje) koji su angazovani sa strane.
Takmicarske prednosti avio-kompanije ogleda se u jedinstvenim prodajnim centrima sirom svijeta.Ono sto je obiljezilo napredak na ovom polju jeste uclanjenje u Airlines Reporting Corporation (ARC).ARC je americka kompanija cije su clanice avio-kompanije koje obavljaju saobracaj iz i za USA, kao i one kompanije koje ne lete direktno za USA ali imaju interesa da budu prisutni na ovom trzistu.ARC clanstvo je omogucilo sirenje sirenje poslovne mreze, azuriranje obracuna i naplate,kao i prelazak na automatsko izdavanje karata. Prije ovog koraka prodajnu mrezu cinilo je 20-tak agencija, a prodaja se vrsila na rucnim kartama koje su mogle biti koristene jedino za "Montenegro Airlines" letove point to point. Ulaskom u ARC otvorile su se mogucnosti maksimalnog iskoristenja beneficija MITA i specijalnih ugovora sa drugim avio-kompanijama.
Sto se tice ostvarivanja ukupnih prihoda kompanije on se permanentno povecava i nastaje kao rezultat povecanog obima poslovanja , kao i povecanja broja prevezenih putnika. U 2004 godini kompanija je prevezla 371.088 putnika,sto je u odnosu na prethodnu godinuvise 14,6 % putnika.Povecanju broja putnika znacajno doprinosi i polozaj nase zemlje umnogome orjentisana ka turizmu.Rad avio-kompanija zavisi od sezonskih ciklusa.U toku sezone dolazi do velikog procentualnog povecanja broja putnika, a u zimskom periodu on opada.Period vansezone karakterisu carter letovi, AD HOK i SERIJE LETOVA.Da bi minimizirala svoje troskove u zimskom periodu,kompanija je potpisala ugovor sa albanskom avio-kompanijom "Albatros Airways" o zakupu avion a, i angazovanjem strucnog osoblja na odrzavanju aviona i vodjenju saobracaja.Kompanija radi na poslovima transfera tehnologije (know-how,angazovanjem nasih pilota i ostalog osoblja).
Danas "Montenegro Airlines" prateci savremene trendove radi na usavrsavanju tehnologije koju koristi.Kompanija moze samostalno da koristi opcije za kodiranje i unos i distribuciju publikovanih medjunarodnih i domacih tarifa, jer su zaposleni u kompaniji prosli strucnu obuku koja je bila besplatna.Takodje ima i pristup opciji unosa tarifa koje su namijenjene pojedinim trzisnim segmentima, tur-operatorima i sl., tzv. private fares. Ove tarife su dostupne ogranicenom dijelu prodajne mreze.U skladu sa napretkom tehnologije "Montenegro Airlines" je zapoceo rad na on-line prodaji preko web site-a. Postavljena je interaktivna komunikacija izmedju korporativnog web site-a i Amadeusa, kao rezervacionog sistema, u realnom vremenu, za prikaz reda letenja, timetable-a i tarifa.Na ovaj nacin putnik uvijek ima tacnu informaciju o redu letenja tj.o letu o kojem trazi blizu informaciju.
Implementiran je Revenue managment sistem-Edgar koji sluzi kao statisticka podloga za upravljanje prihoda, program koji najvise koriste ljudi u komercijali i bookingu. Pored njega implementiran je poslovno-informacioni sistem - Apolo. U periodu implementacije izvrsena je modifikacija softverskog resenja i njegovo prilagodjavanje specificnosti poslovanja.Programom su obuhvacene organizacione jedinice preduzeca i njihovi poslovni procesi:racunovodstvo,devizno poslovanje, blagajna, obracun plata, kadrovsko poslovanje, uvoz-izvoz... Nakon sto je EU najavila stupanje na snagu zakona kojim se stite interesi putnika koji su odbijeni za ukrcaj na put usljed overbooking-a, ili ciji let kasni ili je otkazan, sektor za razvoj je radio na pripremi DBC procedure koja ce se primjenjivati na aerodromima zemalja clanica EU.Uvodjenjem novih sistema Edgar i Apollo stekli su se uslovi za bolju kontrolu naplate kao i mogucnosti za bolje izvjestaje o prodaji shodno nacinima placanja. Sirenje kompanije i povecanje broja zaposlenih praceno je nabavkom nove opreme. U cilju povecanja produktivnosti i efikasnosti u proslom periodu je odradjena nabavka i instalacija oko 40 racunara i dvije telefonske centrale. Instaliranjem telefonskih centrala u upravnoj zgradi i na aerodrom, znatno je povecana efikasnost i komfornost u poslovanju, a znacajno smanjeni mjesecni troskovi. Realizovano je formiranje sluzbe space control koja ima za cilj da prati, koordinira i kontrolise kroz sistem primjenjivanje svih kompanijskih pravila, sprovodi tarifnu politiku kompanije.
Referentni URL