Montenegro Airlines

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Montenegro Airlines
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Kompanija Montenegro Airlines osnovana je 24. Oktobra 1994 godine. Registrovana je za obavljanje redovnog domaćeg i međunarodnog putničkog saobraćaja i charter saobraćaja, kao i za prevoz prtljaga i pošte. Osnovana u periodu nepovoljnih politickih desavanja u zemlji i okruzenju, u periodu sankcija i ekonomskih blokada, Kompanija nije bila u mogucnosti da sa formiranjem flote pocne odmah nakon registracije. Cilj ove avio kompanije je bio jasan- Crna Gora je trebala da ima avio kompaniju. Uskoro se ocekuje prelazak u akcionarsko drustvo. Montenegro Airlines relativno mlada kompanija, ali ona ipak pokusava da usavrsi svoj servis i usluge, tako da konstantno raste i razvija.

Trzisna situacija i teorijski aspekat trzisne situacije.

Montenegro Airlines ima monopol na aerodromu „Podgorica“, kao jedinstveni avioprevoznik ima jedinstvenu poziciju. Ako odluci da povisi cijenu, ne treba da brine o konkurentima koji bi naplacivanjem nizih cijena mogli osvojiti veci udio na trzistu na stetu monopolistu. Monopolist je trziste i on u potpunosti kontrolise kolicinu ptoizvoda koje nudi za prodaju. Medjutim to ne znaci da moze naplacivati bilo koju cijenu koju zeli.
Treba uzeti u obzir potrosace, posto u slucaju previsokih cijena, traznja ce biti veoma mala,i preduzece nece biti u stanju da maksimizira profit. Kako bi maksimiziralo profit, Montenegro Airlines mora najprije odrediti svoje troskove i karakteristike trzisne potraznje. Poznavanje potraznje i troska je od velike vaznosti za donosenje odluka preduzeca. Na osnovu tih saznanja, monopolist mora odluciti koliko da proizvede i proda. Cijena po jedinici dobra koju monopolist dobija tada izravno proizilazi iz krive trzisne potraznje.
S druge strane Montenegro Airlines posluje na savrseno konkurentnom trzistu, na kojem ima mnogo avioprevoznika i kupaca, tako da niko nema znacajnog uticaja na cijenu. Na ovom trzistu preovladava jedna cijena-trzisna cijena. Od velike vaznosti za preduzece koje posluje na savrseno konkurentnom trzistu je i odredjivanje velicine trzista, pod kojom se podrazumijevaju granice trzista u geografskom smislu i u smislu asortimana ili skupa proizvoda koji se proizvode i prodaju na tom trzistu. Velicina trzista omogucava preduzecu informacije o tome ko su njezini sadasnji konkurenti i potencijalni. Takodje preduzece mora znati karakteristike proizvoda i geografske granice njegovog trzista kako bi mogla odrediti cijenu, odrediti budzet marketinga i donijeti odluke o kapitalnim ulaganjima.
U cemu je snaga njene velicine, koje su njene prednosti, a sta su slabosti prezentovacemo kroz SWOT analizu.

STRENGTHS

"Montenegro Airlines" predstavlja jedinu crnogorsku avio-kompaniju,sto predstavlja prednost u poslovanju.kompanija je vlasnik cetri vazduhoplova tipa Fokker 100, svaki je proizveden 1989 godine.Svaki vazduhoplov ima po 100 mjesta,od cega po deset u biznis i po devedeset u ekonomskoj klasi.Komercijalna politika kompanije,uslovljena konkretnim zahtjevima trzista,dovela je do toga da danas bude zakupac jos dva aviona. Kvalifikaciona struktura radno angazovanog osoblja je sljedeca:1 doktor, 2 magistra, 59 sa VSS,30 sa VSS,126 sa SSS,19 zaposlenih sa 3.stepenom strucne spreme i 8 nekvalifikovanih radnika.Kompanija raspolaze sa 14 pilota koji posjeduju brojne sertifikate.Posljednji u nizu je sertifikat IIIA, prvi u regionu.Ovo znaci da su obuceni za slijetanje u uslovima smanjene vidljivosti. Mada postoje odredjeni specijalisticki-deficitarni kadrovi(letacko i tehnicko osoblje) koji su angazovani sa strane.
Takmicarske prednosti avio-kompanije ogleda se u jedinstvenim prodajnim centrima sirom svijeta.Ono sto je obiljezilo napredak na ovom polju jeste uclanjenje u Airlines Reporting Corporation (ARC).ARC je americka kompanija cije su clanice avio-kompanije koje obavljaju saobracaj iz i za USA, kao i one kompanije koje ne lete direktno za USA ali imaju interesa da budu prisutni na ovom trzistu.ARC clanstvo je omogucilo sirenje sirenje poslovne mreze, azuriranje obracuna i naplate,kao i prelazak na automatsko izdavanje karata. Prije ovog koraka prodajnu mrezu cinilo je 20-tak agencija, a prodaja se vrsila na rucnim kartama koje su mogle biti koristene jedino za "Montenegro Airlines" letove point to point. Ulaskom u ARC otvorile su se mogucnosti maksimalnog iskoristenja beneficija MITA i specijalnih ugovora sa drugim avio-kompanijama.
Sto se tice ostvarivanja ukupnih prihoda kompanije on se permanentno povecava i nastaje kao rezultat povecanog obima poslovanja , kao i povecanja broja prevezenih putnika. U 2004 godini kompanija je prevezla 371.088 putnika,sto je u odnosu na prethodnu godinuvise 14,6 % putnika.Povecanju broja putnika znacajno doprinosi i polozaj nase zemlje umnogome orjentisana ka turizmu.Rad avio-kompanija zavisi od sezonskih ciklusa.U toku sezone dolazi do velikog procentualnog povecanja broja putnika, a u zimskom periodu on opada.Period vansezone karakterisu carter letovi, AD HOK i SERIJE LETOVA.Da bi minimizirala svoje troskove u zimskom periodu,kompanija je potpisala ugovor sa albanskom avio-kompanijom "Albatros Airways" o zakupu avion a, i angazovanjem strucnog osoblja na odrzavanju aviona i vodjenju saobracaja.Kompanija radi na poslovima transfera tehnologije (know-how,angazovanjem nasih pilota i ostalog osoblja).
Danas "Montenegro Airlines" prateci savremene trendove radi na usavrsavanju tehnologije koju koristi.Kompanija moze samostalno da koristi opcije za kodiranje i unos i distribuciju publikovanih medjunarodnih i domacih tarifa, jer su zaposleni u kompaniji prosli strucnu obuku koja je bila besplatna.Takodje ima i pristup opciji unosa tarifa koje su namijenjene pojedinim trzisnim segmentima, tur-operatorima i sl., tzv. private fares. Ove tarife su dostupne ogranicenom dijelu prodajne mreze.U skladu sa napretkom tehnologije "Montenegro Airlines" je zapoceo rad na on-line prodaji preko web site-a. Postavljena je interaktivna komunikacija izmedju korporativnog web site-a i Amadeusa, kao rezervacionog sistema, u realnom vremenu, za prikaz reda letenja, timetable-a i tarifa.Na ovaj nacin putnik uvijek ima tacnu informaciju o redu letenja tj.o letu o kojem trazi blizu informaciju.
Implementiran je Revenue managment sistem-Edgar koji sluzi kao statisticka podloga za upravljanje prihoda, program koji najvise koriste ljudi u komercijali i bookingu. Pored njega implementiran je poslovno-informacioni sistem - Apolo. U periodu implementacije izvrsena je modifikacija softverskog resenja i njegovo prilagodjavanje specificnosti poslovanja.Programom su obuhvacene organizacione jedinice preduzeca i njihovi poslovni procesi:racunovodstvo,devizno poslovanje, blagajna, obracun plata, kadrovsko poslovanje, uvoz-izvoz... Nakon sto je EU najavila stupanje na snagu zakona kojim se stite interesi putnika koji su odbijeni za ukrcaj na put usljed overbooking-a, ili ciji let kasni ili je otkazan, sektor za razvoj je radio na pripremi DBC procedure koja ce se primjenjivati na aerodromima zemalja clanica EU.Uvodjenjem novih sistema Edgar i Apollo stekli su se uslovi za bolju kontrolu naplate kao i mogucnosti za bolje izvjestaje o prodaji shodno nacinima placanja. Sirenje kompanije i povecanje broja zaposlenih praceno je nabavkom nove opreme. U cilju povecanja produktivnosti i efikasnosti u proslom periodu je odradjena nabavka i instalacija oko 40 racunara i dvije telefonske centrale. Instaliranjem telefonskih centrala u upravnoj zgradi i na aerodrom, znatno je povecana efikasnost i komfornost u poslovanju, a znacajno smanjeni mjesecni troskovi. Realizovano je formiranje sluzbe space control koja ima za cilj da prati, koordinira i kontrolise kroz sistem primjenjivanje svih kompanijskih pravila, sprovodi tarifnu politiku kompanije.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza kompanije Montenegro Airlines Vesnica 0 2,360 13-05-2010 01:46 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Swot analiza avio kompanije Montenegro Airlines Vesnica 0 2,496 11-05-2010 05:21 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Strategija poslovnog uspjeha na primjeru tvrtke Southwest Airlines Vesnica 0 2,290 07-05-2010 05:23 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Southwest airlines Vesnica 0 1,285 06-05-2010 03:43 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: