Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Finansijsko planiranje
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Sadržaj
Uvod 1.
ŠTA JE FINANSIJSKO PLANIRANJE 6.
KONTROLA FINANSIJSKOG PLANIRANJA 6.
PLAN PRILIVA SREDSTAVA 8.
BILANSNI PLAN 10.
PLAN LIKVIDNOSTI 12.
Literatura 13.
Sadržaj 14.


Uvod
Zivot je uzbudljiv dobrim delom zbog toga sto je prepun mogucnosti i izbora. No, svaki izbor ima i posledice i te posledice odredjuju buduce
izbore i slobodu.


Finansijsko planiranje je dobrim delom serija izbora i posledica. Upravo zbog toga , analiza izbora i posledica je sustina u donosenju konacnih odluka. Da bi doneli prave finansijske odluke potrebne se vam dobre informacije o vasoj finansijskoj situaciji i opcijama koje postoje. To vam moze doneti znacajnu novcanu ustedu pri ostvarenju vasih ciljeva koji zahtevaju novac, ili vam moze pomoci da te iste ciljeve ostvarite znacajnije ranije. Dakle, pravo finansijsko planiranje ne bavi se problemom kako da trosite novac jer bi se time smanjivala
sloboda izbora.

Dobar finansijski plan jos ne znaci da cete postici vase finansijske ciljeve. Pored toga potreban je stvarni vas pristanak da se plana i pridrzavate.

Mnogi misle da je finansijsko planiranje potrebno samo onima koji imaju visoka primanja. To misljenje je pogresno. Smatram da finansijsko planiranje treba otpoceti cim jedna porodica ili pojedinac imaju relativno stabilan i stalan izvor prihoda.

Jedna od tajni finansijskog uspeha jeste upravo u ranom planiranju Dakle, svaka efikasna stednja podrazumeva postojanje plana stednje. Prvi korak u uspesnom finansijskom planiranju jeste odredjivanje finasijskih ciljeva, i to kako onih blizih tako i onih udaljenih.

Kada se jasno definisu svi potencijalni ciljevi pristupa se odredjivanju njihovog prioriteta, jer nisu svi oni podjednako vazni i ne mogu se svi
Istovremeno ostvariti.

Sledeca cinjenica koju uzimamo u obzir pri planiranju jeste raspolozivo vreme, jer nije isto da li neki od finansijskih ciljeva treba realizovati kroz 2, 5 ili 30 godina.

Uspesno finansijsko planiranje uzima u obzir citav niz vaznih faktora kao sto su:
• trenutna finansijska situacija i mogucnosti osobe,
• anticipirani buduci izvori zarade,
• vazeca zakonska regulativa u ovoj oblasti, narocito u vezi taksi,
• aktuelna kretanja na finansijskom trzistu,
• stepen rizika koji stedisa zeli i moze da preuzme
Svaki finansijski plan ima sastavne komponente kao sto su: stedni racuni, troskovi zivota, stanarina/kredit, osiguranja i sl. Sve ove komponente mogu se podeliti u sest kategorija:

• zivotni troskovi
• stedni fond za iznenadne i neplanirane troskove
• zastita (osiguranja)
• penziona stednja
• planiranje ostavstine
• investicije
Finansijsko planiranje moze se uporediti sa izgradnjom kuce. To znaci da prvo treba postaviti dobre temelje. Za postavljanje dobre osnove potrebno je da tacno znamo mesecnu zaradu kao i sve zivotne troskove. Treba videti kakav je odnos izmedju priliva i odliva novca. Za tu analizu treba upotrebiti tabelu u koju treba uneti sve kategorije mesecnih troskova kao i tacne svote koje se za te svrhe potrose. Poznavaze mesecnih zivotnih troskova je prvi korak ka
postavljanju finansijskih ciljeva.

Sledeci korak u postavljanju stabilne finansijske osnove jeste formiranje fonda za iznenadne i neplanirane troskove.

Ovaj fond se koristi za pokrivanje troskova tipa: iznenadna popravka auta, krova, instalacija, iznenadnih medicinskih i zubarskih troskova i sl. Koliko je novca potrebno imati u ovakvom fondu? Odgovor varira od porodice do porodice.

Smatra se da su tri mesecne plate minimalna a, sest zadovoljavajuca svota za ove svrhe.

Vrlo je vazno napomenuti da novac iz ovog fonda treba drzati odvojeno od ostalih stednih racuna i trositi ga samo za one svrhe za koje je namenjen. To moze biti poseban stedni racun ili neki vid kratkorocne garantovane investicije. Treba voditi racuna da se novac nalazi na fleksibilnom planu i da se moze lako podizati po potrebi bez placanja penala.


Poslednji deo baze finansijskog plana jeste zastita - vas licno, vase porodice i imetka od potencijalnog gubitka. Ova kategorija obuhvata osiguranje auta, imovine, biznisa, zivotno osiguranje i osiguranje prihoda za slucaj bolesti. Osiguranje imovine obicno obuhvata osiguranje kuce/stana, nekretnina, auta i sl. Potrebno je redovno pregledati situaciju da bi se videlo da li je zastita adekvatna.


Sledeci tip zastite jeste zivotno osiguranje.
Nemojte nikada zaboraviti da ste vi sami vrednost po sebi. Vi ste za vasu porodicu i emocionalna a i ekonomska vrednost. Osoba sa prosecnim primanjima zaradi u toku svog radnog veka vise od milion dolara. Zbog toga je potrebno tu vrednost adekvatno zastititi, jer bez te zastite zivotni stil i standard porodice bio bi znatno ugrozen za vrlo
kratko vreme.


Zivotno osiguranje je, dakle, potrebno da bi zamenilo gubitak prihoda u porodici i da bi pokrilo sve nastale i zaostale troskove, kredite,takse i dugove. Zivotno osiguranje predstavlja jedan od oslonaca finansijskog plana i zato je potrebno sto pre obezbediti adekvatnu zastitu. To je potrebno regulisati sto pre i zbog toga je njegova cena direktno zavisna od uzrasta, pa se sa svakom godinom
starosti povecava.


Poslednji vid zastite jeste osiguranje prihoda u slucaju bolesti (Disability Insurance). Ovaj vid zastite narocito je vazan za sve one koji nemaju ovu zastitu kroz svoje planove beneficija na poslu, kao I za one koji rade na kontrekte, koji su samo-zaposleni ili imaju svoje male biznise. Statistika pokazuje da veliki broj osoba postaje privremeno ili trajno nesposobno za posao. Tako, na primer, skoro 33% osoba uzrasta 35 godina bice do kraja svog radnog veka nesposobno za rad najmanje 6 meseci. Kada je obezbedjen I ovaj vid zastite moze se reci n ac time udareni “temelji” uspesnom finansijskom planu I da se moze pristupiti “izdradnji” I ostalih delova finansijske kuce.


Nakon dovrsene analize vase situacije (uz uzimanje u obzir svih pobrojanih cinioca) treba poceti sa delovanjem odmah. Svako odlaganje I oklevanje znatno ce otezati ostvarenje definisanih finansijskih ciljeva, a neke mozda uciniti I potpuno neostvarivim.

Pogresno je misljenje n ac stednjom treba poceti tek onda kada porodica dobije bar dva izvora prihoda. Naravno, svota koja ce se stedeti u vreme nizih porodicnih primanja bice manja I n ace vremenom rasti. Najvaznije je otpoceti plan stednje odmah kada porodica dobije prvi stabilan izvor prihoda. Finansijsko planiranje pomoci ce vam da stignete tamo tamo gde zelite I to na nacin koji vama najvise odgovara. Svako odlaganje pocetka stednje ima svoju cenu. To cemo ilustrovati jednim primerom. Ako neko ko ima 35 godina starosti pocne da stedi 10,000 dolara godisnje sa kamatom od npr. 7% za 30 godina( sa 65 godina zivota) imace ustedjenih 1,010,730 dolara. A, ako otpocne sa stednjom samo 1 godinu kasnije sa 65 godina imace ustedjenih 934,610 dolara, sto znaci da je godina dana cekanja kostala 76,12 0 dolara. Situacija je jos drasticnija ako se okleva jos vise I sa stednjom otpocne npr. 5 godina kasnije. U tom slucaju u 65 godini zivota u fondu bi bilo umesto 1,010,730 dolara samo 676,760 dolara, sto znaci da je cena cekanja 333,970 dolara.
Iznenadjujuce, zar ne?


Ako zelite da otpocnete finansijsko planiranje za vasu porodicu onda sigurno imate razlog vise da nas kontaktirate I da o tome porazgovaramo.
Referentni URL