Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Aleksandar Makedonski i njegovo doba
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
УВОД

Хеленизам је све до средине XIX века није привлачио пажњу историчара, тако да ова тематика уопште није била обрађивана. Након великих културних достигнућа антинске робовласничке демократије у В веку, која је поред ванредних уметничких остварења којима се и данас дивимо дала и генијалне филозофе, истакнуте државнике, ненадмашиве мајсторе уметничке речи, сва даља историја Грчке изгледала је бледа, недовољно садржајна и без посебне вредности. Историчари су више волели да од чаробне класичне Грчке прелазе на републикански Рим у чијим предањима су налазили поучне примере грађанског хероизма и војне вештине, а само узгред су бацали погледе на историју хеленизма.

Једино је Александар Македонски, велики освајач који је узбудио машту не само савременика већ и каснијих покољења, добио одговарајуће место у историји антике. Али изучавање историје Александра Македонског било је ограничено на констатовање чињенице да се после његове смрти распало грандиозно дело које је он створио.
Осим тога помањкање извора и тешкоће при њиховом тумачењу и усклађивању, а такође ванредна сложеност политичке историје хеленизма, плашили су истраживаче који су држали да је врло незахвалан задатак расплитање клупка извора са циљем да се објасни неинтересантан историјски период, период пропадања и ишчезавања стваралачке снаге грчког народа. Нибур је чак изрекао клетву: »Нек се отвори земља и прогута све Македонце«.

Sadržaj :

УВОД 1
1.1 Maкедонија у време Филипа Македонског 2
1.2 Александрово детињство и младост 3
1.3 Александови војни походи 5
1.3.1 Битка код Иса 8
1.3.2 Оснивање Александрије 11
1.3.3 Битка код Гаугамеле 12
1.4 Распад Александрове државе , владавина дијадоха 15
1.4.1 Оснивање Букефалије 16
1.4.2 Александрова грозница и смрт 18
1.5 Култура хеленизма 19
ЗАКЉУЧАК 24
ЛИТЕРАТУРА 27
Referentni URL