Zop u prehramb.industriji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Zop u prehramb.industriji
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

УВОД

Пожари и експлозије, као физичко - хемијски процеси неконтролисаног сагоревања горивог материјала представљају велику опасност за људе и материјална добра. Разлог је у томе што се у овим погонима ради са материјалима од којих је већина запаљива, при чему многи сагоревају и у виду експлозије. Обзиром да су узроци пожара и експлозија најчешће: нехат, непажња, немаран однос и намерно изазивање, врло је значајно превентивно деловање које тражи практичну и теоретску обуку запослених. У производним погонима и складиштима налазе се велике количине разних запаљивих материја у облику сировина, полупроизвода, готових производа, машина, горива, мазива итд. Присуство ових материја утиче на карактер ширења пожара, избор средстава за гашење и ангажовање опреме и људства. Обзиром на комплексност теме, а ради њене практичности, тежиште ћу дати на прехрамбену индустрију „Бамби“ из Пожаревца коју смо, у склопу наставе и обишли.


1. ОПАСНОСТИ ОД ПОЖАРА И ЕКСПЛОЗИЈА

1.1. ПОЖАРИ


Идентификација извора опасности је први корак при одређивању зона опасности. Извор опасности је место које садржи запаљиве и експлозивне материје или место из кога оне излазе. Под запаљивим и експлозивним материјама сматрају се оне материје које граде запаљиве и експлозивне гасо, паро или прашино-ваздушне смеше које у смеши са ваздухом и уз присуство извора паљења могу довести до пожара и експлозије.

Настали пожари у погонима прехрамбене индустрије (нпр „Бамби“), уколико се не спрече на почетку, врло се брзо шире. Из тог разлога сви производни погони и складишни простори морају бити снабдевени потребним бројем апарата за гашење почетних пожара. Подразумева се обука људства за деловање превентивним, а у случају потребе и репресивним мерама.

Погони, такође, морају поседовати и одговарајућу хидрантску мрежу са довољним бројем хидраната (Правилник о техничким нормативима за хидрантску мрежу за гашење пожара (СЛ СРЈ 41/93) и инсталиране стабилне системе за дојаву и гашење пожара (Правилник о техничким нормативима за стабилне инсталације за дојаву пожара (СЛ СРЈ 87/93).
Према одредбама стандарда СРПС Н.С8.850, угрожен простор од смеше прашина са ваздухом делимо на:

•Зону 11, вишег степена запрашености (простор у коме се налази или повремено очекује запрашеност већа од 20% концентрације унапред одређене доње границе експлозивности - ДГЕ),
•Зону 12, нижег степена запрашености (простор у коме концентрација прашине у атмосфери не прелази границу зоне 11, или се прашина појављује само у наталожном облику, а у атмосфери се може појавити само ако посебним утицајем дође до мешања прашине са атмосфером).

1.2. ЕКСПЛОЗИЈЕ

Под експлозијом се подразумева процес сагоревања лако горивих материја великом брзином – експлозивним сагоревањем које доводи до наглог повишења температуре и притиска. До експлозије може доћи испуњавањем основних и додатних услова.

Основни услови „експлозивног троугла“ су присуство:
•Запаљиве и експлозивне материје,
•Оксидатора (кисеоника), и
•Извора паљења

Као додатни услов, поред међусобног контакта наведених компонената, неопходно је остварити и одговарајући квантитативни однос у смеши запаљиве компоненте и оксидатора који мора бити унутар интервала запаљивости / експлозивности, тј. доње границе експлозивности (ДГЕ) и горње границе експлозивности (ГГЕ). Одсуством само једне од наведених компоненти искључује се могућност настајања експлозије, на основу које чињенице се заснивају и мере заштите од пожара и експлозија.

Према начину настајања и времену трајања експлозивних смеша, извори опасности су:
•Трајни - извори који трајно садрже или испуштају експлозивну смешу,
•Примарни – извори који повремено, при нормалном раду, садрже или испуштају експлозивну смешу, и
•Секундарни – извори који само у ванредним околностима тј. у случају квара на постројењу или погрешно вођеног технолошког процеса испуштају експлозивну смешу у околни простор.

1.3. ИЗВОРИ ПАЉЕЊА – УЗРОЦИ ПОЖАРА

Извори који могу довести до паљења експлозивних смеша у пракси могу бити различити. Најчешћи извори паљења су електрични уређаји за осветљење, као и други електрични уређаји и инсталације, затим несмотрено коришћење апарата са отвореним пламеном, статички електрицитет итд. До паљења може доћи у три случаја:
У првом случају, када је извор паљења загрејан до температуре од 400С, пале се само честице које су са њим у контакту, тако да је топлота ослобођена њиховим сагоревањем мала и недовољна за паљење других честица. Процес се прекида настанком искре.
1.У другом случају, када је извор паљења загрејан до температуре од 600С, пале се честице прашине које су у његовом ближем окружењу, тако да је топлота ослобођена њиховим сагоревањем довољна да запали суседне честице, али не и за самостално настављање процеса.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Motivacija- menadz.u tekst.industriji Maja 0 1,205 27-07-2012 03:14 PM
zadnja poruka: Maja
  Master rad - Elementi inova cija procesa postprodaje u automobilskoj industriji erik_bananamen 0 1,678 12-05-2011 10:58 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Implementacija standarda iso 14001 - zaštita životne sredine u grafičkoj industriji Dzemala 0 2,479 02-04-2011 08:18 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Krizni menadžment u turističkoj industriji Dzemala 0 1,265 30-01-2011 02:07 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Troškovi u funkciji racionalizacije proizvodnje proizvoda u prometnoj industriji -hr Dzemala 0 2,356 25-08-2010 09:49 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: