Značaj timova i timskog rada za organizaciju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Značaj timova i timskog rada za organizaciju
Sadržaj:


1. Uvod…………………………………………………………………………...............3

1.1 Timovi u organizaciji……………………………………………………………….3

2. Vrste i klasifikacija timova……………………............................................................6

3. Formiranje i izgradnja timova…………………............................................................9

4. Planiranje tima………………………………………………………………………...9

5. Izbor članova tima……………………………………………………………………10

6. Početak timskog rada………………………………………………………………...11

7. Prednosti i učinak timskog rada……………………………………………………...13

8. Testiranje i merenje timskog učinka…………………………………………………15

9. Uputstvo za vođu tima……………………………………………………………….17

10. Zaključak…………………………………………………………………………......18

11. Literatura……………………………………………………………………………..19
UvodTimovi u organizaciji


Tim predstavlja oblik formalne organizacije zajedničkog radnog ili poslovnog procesa koji povezuju odredjeni ciljevi i interesi članova, zajednička misija i zadaci. Timovi u organizaciji su nastali šezdesetih godina prošlog veka, kao posledica evolucije klasične organizacije preduzeća, njene organizacione i upravljačke strukture. U okviru timova kao organizacionih oblika obavljanja poslova obezbeđuje se pozitivna sinergija, efekat zajedničkog rada i na taj način porast organizacionih performansi preduzeća, kao što su produktivnost i efikasnost.

Postoje razne definicije tima. Tako, Lewis i Verma ističu da je tim grupa ljudi koji rade međuzavisno, koji su angažovani za ostvarivanje zajedničkog cilja i kao tim postižu visok rezultat. Katzebach i Smith definišu tim kao grupu čiji članovi poseduju komplementarne veštine, angažovani su za zajedničku svrhu i ciljeve performansi za čije ostvarivanje razvijaju zajednički pristup i zajednički su odgovorni.

Tim se može definisati kao formalna grupa čiji članovi imaju komplementarne veštine, koji su privrženi zajedničkim radnim ciljevima i zadacima za koje se smatraju odgovornim.

U osnovi koncepcije timova je pristup da su tim i njegov učinak neraskidivo povezani. Učinak u timovima zavisi od individualnih doprinosa i od proizvoda kolektivnog rada, odnosno zajedničkog rezultata članova tima koji rade u grupi. Timovi se raspoznaju prema svojim karakterističnim obeležjima (performansama), a u organizacionom pogledu oni su sredstvo za ostvarenje postavljenih ciljeva preduzeća.

Kod formiranja timova polazi se od njihovih ciljeva i uloge u formalnim organizacionim strukturama. Formiranjem timova treba da se obezbede tehnički uslovi funkcionisanja organizacije i njenih radnih procesa i zadovoljavanje socijalnih i grupnih potreba članova tima.

Savremeni uslovi poslovanja preduzeća u kojima dominiraju izazovi i dinamične promene okruženja, kao i zahtevi za visokim radnim i drugim učincima - sve više opredeljuju preduzeća da češće i masovnije uvode timove kao fleksibilne organizacione oblike u proces svoga rada i poslovanja. Uvodjenje timova i timski rad unose veliki broj promena u organizaciji, menjaju njen izgled i osobine.
Iskustvo i praksa timskog rada doprinose smanjivanju hijerarhijskih odnosa u preduzeću, afirmisanju uloge, znanja i stručnosti pojedinaca i njihovog rada, stvaranju pozitivnu organizacionu klimu i vijši stepen humanizacije odnosa medju zaposlenima.

Timski rad je proces u kome pojedinci članovi tima rade zajedno da bi ostvarili postavljene i delegirane ciljeve. Iskustva praksed pokazuju da organizacija u kojoj su uvedeni timovi i timski rad, može ostvariti viši nivo produktivnosti i efikasnosti, veće i kvalitetnije rezultate usled grupne sinergije. Prisustvo sinergije u timskom radu znači da objedinjeni resursi u okviru tima daju veće i kvalitetenije performanse rezultata u odnosu na pojedinačne radove. Pojedinci u timu ostvaruju i lične koristi, ciljeve i interese, zadovoljavajuči deo sopstvenih potreba kroz timski rad.

Osnovni elementi tima su:
• svrha i ciljevi,
• veštine i sposobnosti članova,
• pristup i zajednički "radni jezik",
• odgovornosti.

Uvažavajući navedene elemente u procesu stvaranja i oblikovanja timova, moguće je kreirati profil i strukturu tima koji će postizati željeni učinak. Pri tome treba voditi računa da članovi tima budu uključeni u njegovo formiranje i postaviti (normirati) minimalne uslove i standarde za rad i funkcionisanje timova.

Ciljevi tima moraju biti unapred postavljeni, u sklopu ciljeva ili planova šire organizacije u kojoj se timovi formiraju. Zadaci pojedinaca u timu moraju biti poznati, jasno postavljeni i povezani. Ne može tim delovati kao zbir pojedinačnih aktivnosti njegovih članova. Vodja tima mora imati sposobnost upravljanja, kako pojedinačnim i timskim zadacima, tako i odnosima u timu.

Unakrsnim treningom se obezbedjuje unapredjenje veština članova tima i povećanje njegove fleksibilnosti. Promene ili unapredjenje procesa rada ili uvodjenje novih metoda rada u timu, zahtevaju trening i obuku članova tima.

U okviru tima se neguju i kombinuju komplementarne veštine pojedinaca. Razvijanjem tima, razvijaju se i miks komplementarne veštine potrebne da se na efikasan i najbolji način obave zadaci tima (timski posao).

Timske veštine se uglavnom odnose na:
• oblast procesa rada ili obavljanja poslova,
• veštine i tehnike odlučivanja i rešavanja problema i
• interpersonalne veštine pojedinaca.
Članovi tima treba da poseduju raznovrsna funkcionalna znanja i veštine neophodne za izvršenje pojedinačnih i grupnih timskih zadataka. Tim kao celina mora biti sposoban da identifikuje probleme u procesu rada koji obavlja i alternativne mogućnosti njihovog rešavanja. U okviru tima formulišu se i ocenjuju alternative i opcije koje stoje na raspolaganju za približavanje ka postavljenom cilju i odlučuje o tome koje mere, korake i aktiovnosti preduzimati da bi se to ostvarilo.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:29 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Elementi sigurnog i bezbednog rada na proizvodnim postrojenjima u pogonima metalo. derrick 0 1,879 11-10-2013 03:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Parlametarizam i njegov značaj za demokratsko društvo derrick 0 1,175 07-08-2013 10:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Supervizija timskog rada derrick 0 1,931 04-06-2013 09:25 PM
zadnja poruka: derrick
  Uzrok i suzbijanje maloljetničke delinkvencije - primer prijave magistarskog rada derrick 0 1,654 04-06-2013 02:57 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj procesa širenja za razvoj i budućnost EU derrick 0 1,714 03-06-2013 03:02 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: