Zena u srednjem veku

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Zena u srednjem veku
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz likovne kulture.

Srednji vek je deo istorije od V do XV veka nove ere, tačnije od 476. godine, kada je germanski kralj Odoakar zbacio poslednjeg rimskog cara Romula Avgustula, pa do 1492. godine kada je Kristifor Kolumbo otkrio Ameriku. Neki istoričari njegovo trajanje povezuju sa trajanjem Vizantijskog carstva od njenog nastanka zbacivanjem Romula Avgustula (odnosno nestanka Zapadnog Rimskog Carstva) do njenog nestanka padom Carigrada 1453.godine. Glavni privredni sistem srednjeg veka je feudalizam. Pogled srednjovekovnog čoveka na svet gotovo je posve oblikovalo hrišćanstvo, dok su viši staleži imali i viteštvo kao skup etičkih pravila. Deli se na:
•Rani srednji vek od V do XI veka
•Razvijeni srednji vek od XII do XIV veka
•Kasni srednji vek od XIV do XV veka

Srednji vek, pogotovo rani srednji vek (otprilike do jačanja Svetog Rimskog Carstva i svetovne moći crkve), još se naziva i mračnim dobom zbog kontrasta u odnosu na visoko razvijene civilizacije starog Rima pre njega i renesanse posle njega. Ipak, poslednjih su decenija naučnici i humanisti kao Johan Hucinga i Žak Le Gof, te pre njih Ernest Robert Kurtijus "otkrili" civilizaciju srednjeg veka, koja je sasvim različita od spomenutih, ali jednako složena i vredna.
Srednji vek na zapadu je obeležila prevlast katoličke Crkve, te se ona u razdoblju razvijenog srednjeg veka pokušava suprotstaviti sve moćnijem građanstvu te zadržati prevlast nad svetovnim vladarima. Kako je sa razvojem društva došlo do razvoja celokupne društvene svesti te su mislioci uvideli preveliko bogatstvo crkve, amoralnost, simoniju (prodavanje crkvenih časti), indulgenciju (prodavanje oprosta greha i drugo). Uporedno s tim došlo je do sukoba s Crkvom te osnivanja mnogih smerova koji su uopšteno nazvani katari koji su tražili čišćenje pred Bogom, takođe su nazivani i puritanci, valdenzi, Ketzeri, humilijati. Zbog suprotstavljanja Crkvi ona je protiv njih povela čak i krstaške ratove te osuđivala jeres osnivanjem inkvizicija. Tako nastaju biskupska, papska (Rimska) i španska inkvizicija.

NAČIN ŽIVOTA U SREDNJEM VEKU

Većina stanovništa toga doba živela je na selu gde se svakodnevni život određivao prema ritmu godišnjih doba i obrade zemlje. Sela su često bila vrlo neprivlačna naselja s grubim priprostim kućicama, nameštenim s vrlo malo pokućstva i vrlo prljavih zidova izvana. Najjednostavnije kuće bile su sagrađene od zbijenog blata i ilovače i imale slamnati krov. Oko kuća često su se nalazile okućnice sa vrtovima i voćnjacima.
Plemićke kuće i dvorci mogli su već biti sagrađeni od kamena, a isto tako i senik. Znak raskoši je bio kada je plemić postavio kvalitetniji krov, ukrasne crepove, gole podove dao pokriti slamom ili rogozom i popločao dvorište. U dvorcu je središnje mesto življenja tekom većeg dela godine zauzimala središnja dvorana, mesto za druženje ali i spavanje, kao i za ručavanje i slavlja. Prozori su bili mali i visoki, a staklo na prozorima počelo se pre koristiti u crkvama nego u kućama. Nameštaja je bilo malo, a činili su ga krevet s drvenim okvirima, klupe i ormari.
Većina stanovništva živela je vrlo jednostavno, svakodnevno jedući (u najboljem slučaju) dvadesetak dekagrama grubog hleba spravljenog od neprosijanog brašna ječma (ili pšenice s raži ili grahom), uz malo mesa, sira, mleka i maslaca, povrća i određene količine slabog piva. Nije bilo viljušaka niti zemljanih tanjira.
Plemstvo se, za razliku od većine stanovništva, bolje hranilo. Iz zapisa žene Simona de Montforta, grofa od Leicestera i sestre kralja Henrika III. o vođenju svojih poseda i domaćinstva mogu se videti tačni podaci o posluzi koja je kod nje radila, kao i o hijerahiji iste, a takođe i podaci o zalihama hrane i njenim cenama što pomaže rekonstrukciji načina života u jednom plemićkom domaćinstvu


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:17 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Valter Benjamin "Umetnicko delo u veku svoje tehnicke reprodukcije" Vesnica 0 6,307 20-05-2010 08:54 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: