Zakon o slobodi pristupa informacijama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Zakon o slobodi pristupa informacijama
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz kulture ponasanja.

Zakon o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hrecegovini(ZOSPI ili Zakon)ustanovljava opšte pravo javnosti na pristup informacijama koje su pod kontrolom javnih organa u najvećoj mogućoj mjeri u skladu sa javnim interesom.
Zakon o slobodi pristupa informacijama je izradila savjetodavna grupa sastavljena oa domaćih i međunarodnih pravnika,novinara i drugih stručnjaka sazvanih od strane organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).OSCE je osnovao savjetodavnu grupu u skladu sa odlukom od jula 1999. koju je donio Ured visokog predstavnika.zahtjevajući od državnih i entitetskih vlada BiH usvajanje zakona o slobodi pristupa informacijama.
ZOSPI je takođe usvojen od strane oba entiteta.

Zakon o slobodi pristupa informacijama

ZOSPI je izradila savjetodavna grupa sastavljena od domaćih i međunarodnih pravnika, novinara i drugih stručnjaka/savjetnika sazvanih od strane Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (“OSCE”). Na dan 18.oktobra 2000.godine ZOSPI je usvojen od strane Predstavničkog doma Parlamentarne skupštineBiH.

Zakon o slobodi pristupa informacijama(ZOSPI ILI Zakon)ustanovljava opšte pravo svakog lica na pristup informacijama koje su u posjedu vlade i drugih javnih organa.

Javni pristup informacijama u posjedu javnih organa ima tri važna cilja.Prvo,podstiče veću otvorenost i odgovornost javnih organa pri donošenju odluka.Osnovna poruka ovog Zakona je odgovornost javnih organa pred javnosti.ZOSPI Osigurava djelovanje javnih organa u skladu sa voljom naroda.

Drugo, unapređuje demokratiju promovišući učešće javnosti pri donošenju odluka javnih organa.Zakon doprinosi borbi protiv korupcije i lošeg rukovođenja u organima vlasti.Obezbeđujući pristup javnosti informacijama koje su pod kontrolom javnih organa daju se veće mogućnosti da procenjuje i daje komentare o aktivnostima i politici javnih organa.ZOSPI uvažava činjenicu da građani ne mogu značajno učestvovati u društvenim događanjima ako ne znaju šta se događa u njihovim organima vlasti.

Treće, sloboda pristupa informacijama doprinosi borbi protiv korupcije i lošeg rukovođenja u organima vlasti.Ukoliko javni organi znaju da će podnositi račune za svoje aktivnosti,djelovaće mnogo odgovornije i u skladu sa zakonom.Pored toga,međunarodno iskustvo daje bezbrojne primjere u kojima su korupcija,loše rukovođenje i greške organa vlasti objelodanjene putem informacija koje su postale dostupne u skladu sa zahtjevom za slobodan pristup informacijama.

ZOSPI se odnosi na sve “javne organe”.Naziv “javni organi”je široka definicija koja obuhvata zakonodavne,sudske i izvršne organe vlasti,kao i organe” koji obavljaju javnu funkciju,imenovane ili ustanovljene u skladu sa zakonom”,sve upravne organe,i sva pravna lica koja su” u vlasništvu ili pod kontrolom javnog organa..”Drugim rječima, Zakon se odnosi na sve javne organe,sudove,kao i komunalne djelatnosti,javne bolnice,regulatorne agencije i korporacije koje su u vlasništvu ili pod kontrolom javnog organa.

ZOSPI se ne odnosi na organe u privatnom vlasništvu ili privatno vođene organa van javnog sektora. Dakle, privatni subjekti koji se finasiraju iz javnih fondova ne potpadaju pod ovaj Zakon osim ako nisu u vlasništvu “ u vlasništvu ili ih kontroliše” javni organ.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:25 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Zakon o slobodi pristupa informacijama - komunikacija zekan 0 1,815 09-09-2010 11:26 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: