Vrijednosni papiri - Mjenica, ček, dionica

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vrijednosni papiri - Mjenica, ček, dionica
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Da bi na pravi način objasnio što su to vrijednosni papiri nakratko ću se vratiti u dalju prošlost i prikazati put nastanka vrijednosnih papira, kako i zašto su oni nastali i koji značaj oni imaju danas na savrijemenim financijskim tržištima ..

Ideja da se u optjecaju nađe mnogo više novca nego što ga fizički ima, stara je mnogo stoljeća. Nitko ne može pouzdano tvrditi odakle potječe - nalazimo je još kod starih Babilonaca, a kasnije i kod Grka i Rimljana. Po francuskom povjesničaru Ferdinandu Brodelu, prijesudnu ulogu imao je Kairo u 11. stoljeću. Židovski i muslimanski trgovci već su tada poznavali različite načine plaćanja i kupunju na kredit, kao i kaparisanje poljoprivrednih proizvoda i prije žetve. U starom i srednjem stoljeću, trgovci su igrali ogromnu ulogu u društvu. Morali su znati da pišu, čitaju i računaju, da poznaju zemljopis i nautiku, pa su za svoje vreme bili vrlo obrazovani. Stalno su se dovijali da smisle najbolji i najsigurniji način za postizanje zarade i uopće jednostavniji način trgovine, pa nije ni čudo što su glavne ekonomske promijene začeli baš oni. Prekretnica je načinjena kad su na trgove (čiji naziv i sam kazuje da se tamo najčešće trgovalo) počeli da se donose samo uzorci robe, a ne cijela količina, da bi tek po sklapanju dogovora bila izvršena razmjena dobara. Za ovakvu trgovinu "na riječ", ključno je bilo povjerenje. I dan-danas na burzama se ne trguje stvarnom robom, već nekom vrstom uzoraka (na robnim burzama) i hartijama od vrijednosti (na financijskim burzama), a bez povjerenja ne bi mogao da se sklopi nijedan dogovor.

Građevine za koje može da se kaže da su prijeteče banke postoje još prije pojave novca (prvi kovani novac za koji mi danas znamo je iz Lidije, nastao oko 680. godine prije naše ere), ali su tada više bili neka vrsta trezora za žito, krzno, metale (kasnije i plemenite). Poslije pojave metalnog novca (koji je postao neophodan kad se pojavio višak proizvoda i privatno vlasništvo), javlja se potreba i za njegovim usavršavanjem jer se oštećivao pri dužoj uporabi, ali prije svega jer se njime teško baratalo u većim količinama i bio je nepraktičan za prenošenje. Nošenje novca na putovanjima bilo je ogromna teškoća za tadašnje putnike zbog njegove težine, ali i čestih pljački na putu...

Sadržaj :

UVOD 3
1.1 Pojam i karakteristike hartija od vrijednosti 5
1.2 Pojam mjenice 7
1.2.1 Uputa za popunjavanje mjenice po tekućem računu 9
1.2.2 Mjenica kao instrument plaćanja 10
1.2.3 Prijenos mjenice 11
1.3 Pojam čeka 12
1.3.1 Činioci čeka 13
1.3.2 Vrste čekova 14
1.4 Dionice 14
1.5 Cijene dionica 15
1.5.1 Trgovina dionicama na internetu 15
ZAKLJUČAK 17
LITERATURA 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
18-10-2010 02:50 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Diplomski rad - Berzanski indeksi dionica i berzanski izvještaji erik_bananamen 0 1,614 12-05-2011 03:14 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: