Vode na teritoriji grada Kragujevca

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vode na teritoriji grada Kragujevca
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz hemije.

Voda za piće je jedan od osnovnih uslova života i kao takva ključni faktor razvoja savremenog društva i kompetitivni faktor regionalnog razvoja. Intenzivni razvoj privrednih delatnosti i povećanje broja stanovnika nameću ne samo problem obezbedjivanja dovoljnih količina vode već i zadovoljavanja kriterijuma njenog kvaliteta. Procenjuje se da u različitim zemljama nema dovoljno sigurne vode za piće i adekvatnu zaštitu. Sa zdravstvenog aspekta posebno mesto imaju fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva vode koja mogu da imaju brojne negativne implikacije na stanovništvo. Istraživanja, proizvodnja i snabdevanje kvalitetnom vodom za piće zahtevaju angažovanje finansijskih i ljudskih resursa u dužem vremenskom periodu da bi se ovaj resurs iskoristio kao jedan od ključnih oslonaca strategije regionalnog razvoja, a samim tim i Grada Kragujevca. Osnovu vodosnabdevanja Kragujevca čine vodovodni sistem Gruža, akumulacija Grošnica i sistem reni bunara na Velikoj Moravi. Medjutim, veliki deo stanovništva na teritoriji Grada Kragujevca (16,44%) nije obuhvaćen gradskim vodosistemima već se vodom snabdeva iz lokalnih seoskih vodovoda, iz individualnih bunara ili sa javnih česmi. Prethodna istraživanja ukazuju na postojanje brojnih problema u vodosnabdevanju ovih naselja sa potencijalnim negativnim posledicama. Nedostatak kontrole kvaliteta izvorišta, nezadovoljavajući kvalitet vode, zagadjenje izvorišta, odsustvo mera zaštite samo su neki od problema.

STRUKTURA RASPOLOŽIVIH VODA

Geografski položaj, površina i karakteristike područja Grada Kragujevca


Kragujevac se nalazi u centralnom delu Srbije, 125 km. južno od Beograda, na 20° 56' istočne geografske dužine i 44o 22' severne geografske širine.
Područje Grada prostire se na površini od 835 km2, leži na nadmorskoj visini od 173 m, okružen obroncima planina Rudnik i Crni Vrh a dolinom Lepenice otvoren je prema dolini Velike Morave.
Šumadiju karakteriše brežuljkasto - brdovito zemljište, blago zatalasano i pitomo. Rudnik je najveća planina u Šumadiji sa najvišim vrhom od 1132m. Ovo područje je dobilo ime jer je nekada bilo prebogatom šumama, koje danas zauzimaju četvrtinu ukupne površine.
Na području Šumadije vlada umereno-kontinentalna klima. Ovaj kraj ima razudjenu mrežu rečnih tokova ali bez većih reka. Zbog nedostatka većih reka i ograničenih padavina za snabdevanje Grada vodom izgradjene su veštačke akumulacije. Tako je nastalo Grošničko, Gružansko i jezero u Šumaricama.
Kragujevac je značajan privredni, kulturni, obrazovni i zdravstveni centar Šumadije i Pomoravlja i susednih regiona. Prvi je po veličini u Šumadiji a četvrti u R. Srbiji.

Hidrografija područja Grada Kragujevca

Hidrografiju područja Grada Kragujevaca karakterišu:
•podzemne (izdanske) vode i
•površinske vode (izvori, reke, bare i veštačka jezera).

Izdanska voda

Izdanska voda stvara se iznad nepropustljivog sloja poniranjem atmosferske vode i snežne sočnice. Ona se javlja na različitim dubinama na području Grada Kragujevaca, što se da zaključiti na osnovu dubine pojedinih bunara koji se kopaju


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:49 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Fizička svojstva vode i vazduha derrick 0 2,465 07-09-2013 09:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Industrijske otpadne vode Dzemala 0 3,242 11-08-2011 03:57 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Hemijska priprema vode Dzemala 0 2,864 11-08-2011 03:56 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Zagađenost vode i toksična delovanja na organizme u vodi Dzemala 0 2,799 15-02-2011 11:44 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: