Vlasništvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Vlasništvo
Gotovi seminarski radovi na sajtu
http://www.maturskiradovi.net
Kontakt na e-mail: maturskiradovi.net@gmail.com


UVOD


Vlasništvo kao pravo je smatrano najvažnijim delom stvarnog prava, ono je ujedno centralni institut svakog pravnog sistema, jer je za svako društveno uređenje karakteristično kakav oblik vlasništva u njemu postoji. Kako je poznato Rimljani nisu voleli definicije tako da nam nisu ostavili ni definiciju vlasništva, što ne znači da nisu znali šta je to vlasništvo, nego baš suprotno, smatra se da su toliko dobro poznavali pojam vlasništva da im nije bila potrebna definicija. Rimljani svoje vlasništvo nazivaju proprietas ili dominium. To ne znači da Rimljani ne znaju za svojimu, svojima postoji, ali nema naziva za nju. Pojam vlasništva shvatali su kao potupu pravnu vlast nad telesnim stvarima ( plena in re potestas). Potpuna vlast znači da vlasnik može raspolagati sa stvarima po svojoj volji, bilo da je uništi ili da je se odrekne.

U klasičnom se pravu koristio izraz za vlasništvo ''dominium'' u kojem je dolazio do izražaja pojam vlasništva kao vlast. Dok se koncem klasičnog razdoblja uobičajio termin ''proprietas'' koji označava pripadnost, a nastao je od lične zamenice moj, svoj (meus, proprius). Osnovne ovlasti u sadržaju prava vlasništva su : posedovanje, upotreba, korištenje i raspolaganje (possidere, uti, frui, abuti). Pravo vlasništva ovlašćuje titulara da može stvar (posed) upotrebljavati i izvlačiti ekonomske koristi iz nje (usus), da ima pravo da stiče sve građanske plodove od stvari (fructus) i da ima pravo da raspolaže sa stvarima pravnim poslovima inter vivos (tokom života) i mortis casua (u slučaju smrti), stvari se može odreći, uništiti je, prodati, dati, ostaviti oporukom. Bartolus tumačeći je dao prvu definiciju vlasništva u XIV veku označavajući ga kao potpuno raspolaganja na telesnoj stvari ukoliko to raspolaganje nije zabranjeno zakonom. Vlasništvo je trajno pravo, moglo se preneti na drugoga koristeći se pravnim poslovima inter vivos i mortis causa, nekad se moglo ugasiti ne prelazeći na novog titulara kao u slučaju propasti stvari.


Sadržaj


UVOD 3
1.1 Vrste rimskog vlasništva 4
1.2 Ograničenja vlasništva 5
1.3 Načini sticanja vlasništva 7
1.3.1 Originarno sticanje vlasništva 8
1.4 Derivatno sticanje vlasništva 10
1.5 Zaštita vlasništva 11
1.6 Vlasništvo u savremenom dobu 12
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:21 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Vlasništvo (dominium, proprietas) -ij Dzemala 0 1,431 13-08-2010 08:31 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: