Veštačka oplodnja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Veštačka oplodnja
UVOD

Moral je nastao veoma davno, još u prvobitnoj zajednici, i njegov razvoj treba posmatrati i istorijski, uz saznanje da se cilj menjao pa samim tim i moral. Moralni zakoni su relativni, uslovljeni su kulturom, društvenim uređenjem i istorijskom epohom. Neke etičke vrednosti, međutim, bile su i ostale za čoveka univerzalne. Neki autori prave razliku između morala i etike dok drugi ostaju pri tome da je to isto . Ono što izdvaja etičnost od morala je to što etičnost sadrži s jedne strane univerzalnost moralnih načela, a sa druge individualnu odgovornost za poštovanje moralnih normi, jer znanje moralnih normi nikada neće biti od odlučujućeg uticaja na etičnost individualnih postupaka i radnji. Moral odgovara na pitanja šta treba činiti, teži vrlini i vrhunac mu je svetost, dok etika odgovara na pitanje – kako živeti, teži sreći i vrhunac joj je u mudrosti .

Hipokrat je nesumnjivo osnivač medicinske etike, prvi je u pisanoj formi ostavio dokument o obavezama i dužnostima onih koji se posvećuju lekarskoj praksi. Hipokratova zakletva je preživela tolike epohe, društvene preokrete, religijsko-etičke oscilacije i opasnosti i uprkos svemu ostala jasna, bistra i sadržajna, moralno jaka i konzistentna tako da je do danas sačuvala svoju vrednost . U njoj se, između ostalog, vide začeci svetog principa “primum non nocere” – najvažnije je ne naškoditi bolesniku. Posle Hipokrata nižu se razni zapisi i zakletve koje su vremenom poprimili oblik etičkih kodeksa.

Sadržaj :

UVOD 1
1.1 Veštačka oplodnja 2
1.1.1 Homologna inseminacija 4
1.1.2 Heterologna inseminacija 4
1.2 Analiza i prigovori veštačke oplodnje 5
1.3 Etičke dileme lečenja infertiliteta 6
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:15 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Umjetna oplodnja - bioetika i stav katoličke crkve Maja 0 2,492 08-03-2012 11:57 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: