Vanbračna zajednica

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vanbračna zajednica
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Prilikom odabira teme za naš seminarski rad, vanbračna zajednica je najviše privukla našu pažnju. Razlog tome leži prije svega u aktuelnosti ove problematike. Osnovne crte vanbračne zajednice smo poznavali i ranije, međutim željeli smo detaljnije da se pozabavimo ovom temom i saznamo više i iz razloga što je pitanje vanbračne zajednice najzastupljenije među mladima i vanbračna zajednica možda i naše opredjeljenje u budućnosti.
Šta uslovljava pojavu vanbračne zajednice? Da li je to sumnja u bračnu zajednicu, da li je to možda novi „trend“ kod mladih parova ili je možda vanbračna zajednica praktično priprema za brak? Sigurni smo u jedno - da je vanbračna zajednica realna pojava koja traži uvažavanje i prznanje.

POJAM VANBRAČNE ZAJEDNICE


Vanbračna zajednica predstavlja faktičku zajednicu žene i muškarca. O učestalosti vanbračnih zajednica sudi se na osnovu posrednih pokazatelja kao što su opadanje stope nupcijaliteta i porasta broja djece rođene van braka. Između vanbračne zajednice i braka postoje razlike. Da bi nastao brak strogo se moraju poštovati uvjeti za njegovo postojanje i punovažnost dok se to postojanje u pravilu ne traži kada govorimo o vanbračnoj zajednici. Neka zakonodavstva priznaju dejstva vanbračnoj zajednici samo ako prilikom njenog nastanka nisu postojale bračne smetnje koje onemogućavaju zaključenje punovažnog braka (Slovenija i Srbija).
Razlika između braka i vanbračne zajednice se tiče i načina njegovog nastanka. Brak nastaje na zakonom predviđen način pred nadležnim organom a vanbračna zajednica nastaje saglasnošću volja vanbračnih drugova, bez potrebe da se poštuje bilo kakva forma. Razlike postoje i kada su u pitanju dejstva vanbračne zajednice. Neka zakonodavstva potpuno izjednačavaju dejstva braka i vanbračne zajednice. Veći broj zakonodavstava priznaje vanbračnoj zejednici pod određenim uvjetima samo imovinska dejstva ( hrvatsko, srpsko, makedonsko, švedsko pravo). Izdržavanje, imovinska dejstva i imovinski režim , su u najvećem broju navedenih zakonodavstava istovjetna ili slična dejstvima braka.
Razlika između braka i vanbračne zajednice je i u načinu prestanka. Brak prestaje smrću, proglašenjem nestalog bračnog partnera umrlim, poništenjem i razvodom, a vanbračna zajednica, u pravilu, prestaje smrću, jednostranim raskidom ili sporazumom vanbračnih partnera. . .


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Crkva kao zajednica kristovih vjernika - hr derrick 0 978 07-02-2013 02:32 PM
zadnja poruka: derrick
  Porodica – primarna ljudska zajednica VS1 0 1,447 18-02-2012 02:25 AM
zadnja poruka: VS1
  Etnička zajednica VS1 0 740 18-02-2012 02:23 AM
zadnja poruka: VS1
  Nacija zamišljena zajednica VS1 0 2,953 02-07-2010 05:13 PM
zadnja poruka: VS1
  Romi kao etnicka zajednica Dzemala 0 1,207 18-06-2010 11:12 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: