Uticaj turizma kao privredne delatnosti na bruto domaci proizvod

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Uticaj turizma kao privredne delatnosti na bruto domaci proizvod
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Turistčka kretanja su danas najmasovnije kretanja svetskog stanovništa. Niti jedna migracija u istoriji čovečanstva ne može se meriti sa kretanjaima ka toplim morima, blagom klimom, čistom prirodom, visinama... Turizam je razvoj, napredak, izmena geografskog lika prostora, očuvanje životne sredine, valorizacija kulurno istorijskih spomenika. Zbog toga turizam moramo da posmatramo i proučavamo integralno, kroz i uz pomoć svih onih naučnih disciplina koje zadiru u problematiku turizma, prevashodno to se odnosi na kategorije ekonomskih nauka. Neke od tih kategorija, svakako, jestu domaći i nacionalni bruto proizvod.

Izučavanje turizma sa njegove ekonomske strane je važno je jer turizam uslovljava niz privrednih i neprivrednih delatnosti koje učestvuju u zadovoljenju potreba turista . Takođe, s druge strane, turizam direktno i indirektno utiče na sve privredne delatnosti i privredu zemlje u celini, a tu se posebno misli na na uticaj koji turizam vrši na razvoj oblasti materijalne proizvodnje, brži razvoj nerazvijenih područja, platni bilans zemlje, zaposlenost stanovništva, kao i na njegov multiplikativni efekat na privredu u celini.

MAKROEKONOMSKI AGREGATI

Utvrđivanje ključnih makroekonomskih agregata je veoma bitno, jer oni čine podlogu za uspešno vođenje makroekonomske politike.
Makroekonomski agregati su sve zbirne ekonomske veličine privrede jedne zemlje u kojima su zbirno, odnosno agregatno izraženi njeni resursi i rezultati. Resursi su svi činioci koji se koriste da bi se ostvarila ekonomska aktivnosti, a rezultati su svi proizvodi i usluge koji nastaju ekonomskom aktivnošću i upotrebom resursa. Pa tako makroekonomski agregati predstavljaju ukupnost stanja i tokova u jednoj privredi.
Najvažniji makroekonomski agregati su oni kojima se sumiraju rezultati ekonomske aktivnosti. Dva najvažnija među njima su:
1)Bruto domaći proizvod – BDP (gross domestic product)
2)Bruto nacionalni proizvod – BNP (gross national product)

Bruto domaći proizvod – BDP

Bruto domaći proizvod (BDP ili GDP eng.) je ekonomski izraz koji predstavlja ukupnu produkciju roba i usluga, ostvarnu u nacionalnoj ekonomiji (domicilnoj zemlji), bez obzira na vlasništvo. To podrazumeva da BDP uključuje vrednost produkcije stranih lica (kompanija) u zemlji, a isključuje aktivnosti firmi u vlasništvu domaćih rezidenata u inostranstvu. BDP predstavlja ukupno stvoren domaći dohodak. Odnosno, predstavlja vrednost ukupne godišnje proizvodnje u jednoj zemlji, tj. ukupno proizvedenu količinu materijalnih dobara i proizvodnih usluga u jednoj društenoj zajednici (državi) u određenom vremenskom periodu (najčešće godinu dana).

S obzirom da on meri snagu ekonomije kao celine, reč je o jednom od najvažnijih makroekonomskih agregata, čija je analitička vrednost mnogostruka,jer potpunije odražava uspeh i efikasnost privređivanja uopšte.
Najčešće korišćen makroekonomski agregat u Sistemu nacionalnih računa je bruto domaći proizvod, koji predstavlja meru finalne proizvodnje. Naime, proizvodnja se u sistemu nacionalnih računa definiše po širem konceptu i obuhvata niz usluga (finansijske, obrazovanjem zdravstvo, socijalnu zaštitu, delatnost državne uprave i odbrane, privrednih i stručnih udruženjem humanitarnih organizacija, udruženje građana itd.) koje nisu obuhvaćene društvenim proizvodom po materijalnom konceptu proizvodnje.

Bruto domaći proizvod se može definišati na tri ekvivalentna načina: kao tok finalnih prodaja, kao tok faktorskih dohodaka, odnosno kao tok dodatne vrednosti.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:32 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Funkcije turizma - hr derrick 0 2,467 11-10-2013 03:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj imidža na spoljnu politiku BiH derrick 0 1,148 04-06-2013 03:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj organizacione kulture na novozaposlene - prihvatanje ili neprihvatanje org. derrick 0 1,409 04-06-2013 03:04 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj stresa na sportski rezultat - seminarski derrick 0 1,391 07-02-2013 08:52 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj stresa na sportski rezultat derrick 0 1,155 07-02-2013 08:49 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: