Upravljanje turistickim preduzecima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Upravljanje turistickim preduzecima
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Koncept timesharing-a i uopste, iznajmljivanja stambenih jedinica (kuca, stanova, apartmana) za provodjenje odmora, nastao je kao rezultat prilagodjavanja ponude onim zahtevima turisticke traznje koji su je udaljavali od klasicnog i tradicionalnog boravka pansionskog tipa.
Po dimenzijama koje je dobio, timesharing se moze nazvati pokretom, isto kao i drugi oblici ispoljavanja zahteva traznje za sto vecom slobodom u izboru nacina i organizacije provodjenja odmora i slobodnog vremena uopste.

Primena koncepta timesharing-a je pocela 1965. godine u jednom skijaskom centru u francuskim Alpima, mada je lanac svajcarskih hotela Ring Hotel i par godina pre toga zapoceo sa ovim konceptom. Priblizno u isto vreme on se javio i u SAD.

Timesharing

Sama koncepcija kao i njegove osobine znacajno uticu na cinjenicu da on predstavlja ozbiljnog konkurenta nekim od oblika klasicnog turistickog poslovanja.
Pod pojmom timesharing-a podrazumevamo prodaju vremena koriscenja turistickog objekta podeljenog na tzv. vremenske jedinice - timesharing intervale. Nacin realizacije timesharing-a kao i mogucnost unovcavanja turistickih kapaciteta osnovni su argumenti za kvalifikaciju ugovora o timesharing-u kao jednog od oblika ulaganja sredstava u turizam. On predstavlja jedan novi koncept u industriji odmora i jedan novi nacin pruzanja turistickih usluga, ali istovremeno predstavlja i efikasan nacin privlacenja kapitala i investiranja u turizam.
Iskoriscavanje objekata na ovoj osnovi datira jos od sredine sedamdesetih godina kada su u Francuskoj i SAD registrovani prvi slucajevi ovakvog poslovanja. Pojava masovnog turizma i povecanje traznje za turistickim kapacitetima narocito u sezoni rezultirali su nemogucnoscu zadovoljavanja celokupne traznje. Kupovina ili izgradnja sopstvenog smestajnog objekta imala je dosta slabosti i patila je od neekonomicnosti, rizika od kradje i provala. Za razliku od toga ideja o kupovini timesharing jedinice je bila dosta racionalnija sto je bilo i presudno za procvat pocetkom sedamdesetih godina. Novi koncept realizacije turistickih usluga pokazao se veoma atraktivan u pogledu izvesnosti koriscenja buduceg odmora, mogucnosti razmene prava koriscenja smestajne jedinice jedne turisticke destinacije za isto pravo u nekoj drugoj destinaciji.
Imalac prava koriscenja smestajne jedinice istu moze ustupiti na koriscenje drugom licu ako iz odredjenih razloga nije u mogucnosti da je sam koristi. Razvoj i usavrsavanje ovog sistema rezultirao je i pojavom odgovarajucih standardnih modela iako univerzalno prihvacena forma timesharing modela ne postoji. Uoblicavanjem i ujednacavanjem poslovne prakse stvorena su dva osnovna oblika. Prvu grupu čine oblici kojima se stice pravo vlasnistva odnosno suvlasnistva na turistickom objektu, dok je osnovna odlika druge grupe uspostavljanje prava na koriscenje turistickog objekta.
U nasem pravu timesharing sistem pruzanja turistickih usluga je ozbiljnije zaziveo tek nakon donosenja Zakona o pravu vremenskog koriscenja turistickih objekata iz 1986. g. Kvalitet usvojenog teksta, kao i nepripremljenost domace ponude i traznje na ovakav vid poslovanja i ovakav vid provodjenja godisnjeg odmora, bili su od velikog uticaja na dalji zivot timesharing sistema na jugoslovenskom prostoru. Veliki broj imperativnih odredbi i znacajna ogranicenja autonomiji ugovornih strana dodeljivala su ovom Zakonu slicnu sudbinu kao i zakonskim tekstovima kojima se zelela urediti saradnja sa inostranim partnerima na polju ulaganja kapitala. Pomenute slabosti zakona koji su donoseni u uslovima apsolutnog odsustva trzisnih pokazatelja uspesnosti poslovanja i izrazite supremacije drustvene svojine, bilo je neophodno otkloniti, ali ne novim zakonskim izmenama vec jednom radikalnom novinom u samom privrednom sistemu. Misljenja smo da je dalja sudbina 'Zakona o pravu vremenskog koriscenja turističkih objekata' iz 1986 g. trebala biti vezana za promene koje su se desile u oblasti ekonomskih odnosa sa inostranim partnerima, posebno u delu stranih ulaganja, uz postepeno prilagodjavanje zakonskog teksta i njegovu liberalizaciju. Zamena instituta prava vremenskog koriscenja turistickog objekta institutom dugorocnog zakupa, kako je to predvidjeno u Zakonu o izmenama i dopunama 'Zakona o osnovnim svojinsko-pravnim odnosima' iz 1990 g, optereceno je neadekvatnoscu i nepoznavanjem pravne prirode ovog instituta. Ugovor o pravu vremenskog koriscenja turistickog objekta poseduje izvesne specificnosti koje ne opravdavaju pozajmljivanje pravne prirode od nekog drugog ugovora. Osnovna odlika prava vremenskog koriscenja turističkog objekta koja ga cini specificnim i izdvaja ga u posebnu instituciju jeste vremenska ogranicenost. Ono dobija vremensku dimenziju od jedne, dve ili vise vremenskih jedinica u toku jedne godine. Osobine ovog vremenskog intervala znacajno uticu na vrednost prava vremenskog koriscenja turističkog objekta i na sam ugovor koji ima za predmet to pravo i opravdavaju stav da se radi o jednom posebnom, sui generis ugovoru.

Ugovor o timesharing-u

(engl. timesharing contract, nem. Timesharing Vertrag), ugovor kojim se davalac timesharinga obavezuje predati turisticki objekat na upotrebu jednu ili vise vremenskih jedinica godisnje kroz ugovoreno vrijeme i odrzavati objekat, a korisnik je obevezan primljeni objekat koristiti u skladu s njegovom namenom, vratiti ga i placati najamninu za timesharing.
Ugovor se sklapa na 5, 10, 20, 30 i vise (do 99) godina.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:55 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Upravljanje biznis projektima derrick 0 2,129 24-02-2014 04:03 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje kvalitetom projekta derrick 0 2,133 24-02-2014 04:01 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje rizikom - neizvesnost, rizik i verovatnoća derrick 0 2,284 14-09-2013 03:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje promenama tehnologije i organizacije derrick 0 2,104 18-01-2013 02:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje zalihama 2 derrick 0 1,679 18-01-2013 02:15 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: