Ugovor o zakupu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Ugovor o zakupu
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

„Ugovor o zakupu je takva vrsta ugovora na osnovu koga je jedna ugovorna strana (zakupodavac) obavezna da preda određenu stvar dragoj strani (zakupcu) na upotrebu, a zakupac da za to plaća naknadu (zakupninu) i vrati stvar nakon isteka vremena predviđenog ugovorom ili zakonom. Ako nije drugačije ugovoreno ili uobičajeno, upotreba (korišćenje) stvari obuhvata i pribiranje plodova. Ugovor o zakupu se razlikuje od sličnih ugovora kao na primer ugovora o prodaji, razmeni, poklonu ili zajmu po tome što ne predstavlja iustus titulus za sticanje prava svojine na stvari, već samo ovlaštenje za upotrebu stvari, bez prava raspolaganja. Kada je u pitanju razlika prema ugovora o zajmu, ona se sastoji u tome što zakupac vraća stvar inspecies, odnosno onu stvar koju je dobio od zakupodavca, dok zajmoprimac vraća stvar iste vrste i iste količine, dakle, in genera“ .

Obligacioni odnos je građansko–pravni odnos, a njegova karakteristika je u tome što je on pravni odnos između tačno određenih lica i povodom tačno određene radnje. Obligaciono pravo spada u relativna prava, što znači da ono ne deluje prema svima. Poverilac može svoje pravo iz obligacije ostvariti samo prema svom dužniku. Prema trećim licima, koja nisu u tom obligacionom odnosu, poverila nema nikakvog prava. Obaveza iz obligacije je, po pravilu, pozitivna (aktivna). Dužnik je dužan da nešto učini ili da nešto da. Ređe je obaveza negativna i sastoji se u udržavanju da se nešto učini , tj. u nečinjenju. U našem pravu, kao uostalom uopšte u modernom pravu, tipična tužba za zaštitu obligacije je građansko-pravna tužba. Sredstva prinude protiv dužnika koji neće da podmiri tražbinu svoga poverioca nisu upravljenja protiv njegove ličnosti, nego protiv njegove imovine. Karakteristična sankcija protiv prekršioca obligacije je popravljanje štete. Ona se vrši na razne načine. Izvršavanje radnje koja je predmet obligacije može se poveriti nekom drugom ukoliko je to prema karakteru radnje nemoguće-na trošak dužnika. Pored toga, sud može procjeniti vrijednost neizvršene radnje i narediti da se ona isplati iz imovine dužnika. Obaveza iz obligacije je uvek imovinska i ostvaruje se na imovini dužnika.

Sadržaj

UVOD
1 UGOVOR O ZAKUPU – OBLIGACIONI UGOVOR 2
1.1 Saglasnost volje strana ugovornica 2
1.2 Pregovori 3
1.3 Ponuda 3
1.3.1 Sadržina ponude 3
1.3.2 Prihvatanje ponude 4
1.4 Momenat zaključivanja ogovora 4
1.5 Nedostatci saglasnosti pri izjavi volje 4
2 PRIMERI UGOVORA O ZAKUPU 5
2.1 Ugovor o leasingu 5
2.2 Timesharing 7
ZAKLJUČAK 9
LITERATURA 10


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:00 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ugovor o prevozu robe - stvari u drumskom saobraćaju derrick 0 1,578 06-03-2014 01:12 AM
zadnja poruka: derrick
  Ugovor o osiguranju derrick 0 2,472 21-09-2013 12:37 AM
zadnja poruka: derrick
  Ugovor o zakupu 2 derrick 0 1,632 21-09-2013 12:32 AM
zadnja poruka: derrick
  Ugovor o prodaji 2 derrick 0 2,370 24-01-2013 07:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Međunarodni ugovor o prodaji robe - DUO MIX derrick 0 1,934 24-01-2013 12:02 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: