Trendovi elektronskih usluga u svetskim postama -diplomski rad

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Trendovi elektronskih usluga u svetskim postama -diplomski rad
S A D R Ž A J1. UVOD 3
2. RAZVOJ ELEKTRONSKE DOSTAVE POŠILJAKA KAO OBLIK VALUE ADDED SERVICE -a (VAS) 4
2.1. POŠTANSKE UPRAVE I VALUE ADDED SERVICES-i 4
2.2. SERVICES U POŠTANSKOJ UPRAVI U.K. POST OFFICE 5
2.3. MEĐUNARODNA SARADNJA POŠTANSKIH UPRAVA 7
3. STRUKTURE NEKIH SISTEMA ELEKTRONSKE POŠTE 8
3.1. HIPOTETI 8
3.2. SISTEM ELEKTRONSKE POŠTE ZA TEKST KOMUNICIRANJA 9
3.3. ERIMAIL SISTEM 10
3.4. SISTEM ELEKTRONSKE POŠTE U RAČUNARSKOJ MREŽI 11
3.5. SISTEM ELEKTRONSKE POŠTE SA GOVORNIM PORUKAMA 11
4. ELEKTRONSKA POŠTA SRBIJE 12
4.1. POSTNET - INTRANET 12
4.2. CENTAR ZA ELEKRONSKO POSLOVANJE POŠTE SRBIJE (CePP) 15
4.3. TRACK & TRACE - sistem za elektronsko praćenje pošiljaka 16
4.4. NOVE - KOMERCIJALNE IC USLUGE U POŠTANSKOJ DELATNOSTI 19
4.5. KOMERCIJALNE PAKETSKE USLUGE POŠTE SRBIJE I E-TRGOVINA 20
5. ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA U CILJU PLANIRANJA NOVIH USLUGA U POŠTI 21
6. POŠTE OSTALIH ZEMALJA 24
7. BUDUĆNOST POŠTE U KLASIČNIM POŠTANSKIM USLUGAMA 26
8. ZAKLJUČAK 28
9. LITERATURA 30


1. UVOD

Misija el. Pošte je da pruži tržišnu, univerzalnu poštansku uslugu, novčane usluge, da realizuje konstantan razvoj elektronskih servisa, da širi mrežu prodajnih kapaciteta uz povećanje vlastite profitabilnosti, a na dobrobit korisnika, zaposlenih i države. Sa aspekta korisnika, misija el. Pošte je da brzo, tačno, sigurno i neprekidno vrši prenos pisanih, govornih i negovornih saopštenja i informacija, stvari, robe i novčanih doznaka u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju. Za realizaciju širokog asortimana usluga definisanih nomenklturom poštanskih usluga. El. Pošta angažuje poštansko-informacione kapacitete, mrežu i kadrove.

Klasifikacija usluga u poštanskom saobraćaju nema posebnu teorijsku osnovu već se uglavnom koriste termini ustaljeni u aktima Svetskog poštanskog saveza. Prema teritoriji na kojoj se obavljaju, usluge se mogu podeliti na usluge u unutrašnjem poštanskom saobraćaju i usluge u međunarodnom poštanskom saobraćaju. Zavisno od metoda tarifirinja razlikuju se bazične i komercijalne poštanske usluge. Komercijalne usluge su usluge kod kojih se cene formiraju na tržištu, država se ne meša u cenovnu politiku, konkurancija je na ovom polju jaka, zahtevani kvalitet je na visokom nivou. U tehnološkom smislu, najznačajnija klasifikacija usluga u poštanskom saobraćaju jeste podela na tradicionalne elektronske poštanske usluge, usluge vezane za prenos poštanskih pošiljaka saobraćajnim sredstvima; usluge iz oblasti bankarsko finansijskog poslovanja, odnosno novčanog prometa i ostale usluge. Ipak, polazeći od osnovnih, tradicionalnih poštanskih usluga, najčešće se primenjuje podela usluga na pismonosne, paketske, usluge iz oblasti novčanog poslovanja tj. bankarsko finansijskog poslovanja i ostale usluge (usluge poštanske trgovine, informatičke i telekomunikacione usluge). Ciljevi razvoja poštanskih usluga u savremenim uslovima, prema svetskim iskustvima, slični su za većinu operatora. Naime, sve je veća konkurencija na tržištu, izražene su učestale promene zakona i propisa koji regulišu rad u sektoru i što je najvažnije, zahtevi korisnika se sve više odnose na kvalitet i raznovrsnost usluga. U takvim uslovima, el. poštanski sistemi moraju ostvariti istovremeno stalnu ponudu osnovnih usluga, da bi ispunili obaveze koje imaju kao javni operatori, i novih usluga više klase kvaliteta, da bi opstali na savremenom tržištu komunikacionih usluga; takođe, poštanski sistemi moraju poslovati efikasno tako da ostvare smanjenje rasta troškova. Ovi ciljevi, bez obzira na njihovu izraženu kontradiktornost, ostvaruju se zahvaljujući sve većoj primeni informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) što doprinosi tehnološkim unapređenjima svih poslovnih procesa u poštanskim sistemima. Osim toga, poštanski operatori realizuju i informatičke i telekomunikacione usluge. El. Pošta konkretno, razvija informatičke usluge kako bi one bile podrška i podsticaj unapređenju kvaliteta svih ostalih usluga. Telekomunikacione usluge su ostale u Pošti još od perioda razdvajanja poštanske i telekomunikacione delatnosti.

Ove usluge el. Pošta obavlja dugi niz godina, one ne donose velike prihode, ali zajedno sa poštanskim uslugama daju širinu postojećem asortimanu usluga.Uspešan razvoj poštanskih usluga na savremenom tržištu zavisi od efikasnog korišćenja raspoloživih ICT resursa, koji doprinose unapređenju bazičnih – univerzalnih poštanskih usluga, zatim unapređenju kvaliteta tradicionalnih ICT usluga i razvoju novih komercijalnih ICT usluga u poštanskoj delatnosti.Za tačnu procenu uticaja – doprinosa primene informacionih tehnologija u eksploataciji poštanskog saobraćaja i poštanskih usluga, neophodno je, pre svega, dobro poznavati karakteristike ICT resursa kojima poštanski operator raspolaže.


2. RAZVOJ ELEKTRONSKE DOSTAVE POŠILJAKA KAO OBLIK VALUE ADDED SERVICE -a (VAS)

2.1. POŠTANSKE UPRAVE I VALUE ADDED SERVICES-i

Iako je 1. decembar 1997. od strane Evropske Unije usvojen kao datum otvaranja tržišta poštanskih usluga Evrope za ograničenu konkurenciju, 1998. godina je proglašena od strane Svetskog Poštanskog Saveza kao godina početka konkurencije Poštanskih Uprava sa njihovim tradicionalnim dosadašnjim saveznicima - ovlašćenim operaterima telekomunikacionih usluga (incumbent carriers) kao što su razni privatni operateri ali i firme koje su bile u nekadašnjim zajedničkim PTT organizacijama.

Vođeni procesom deregulacije i razdvajanjima od telekomunikacionih kompanija kao i narastajuće konkurencije u dostavnim uslugama (bilo paketskim bilo dokumentnim), Poštanske Uprave ubrzano traže tokove i načine ostvarivanja novih prihoda koji ih mogu dovesti do formiranja tržišta poruka dodatnih vrednosti (value added messages) koje će se bazirati na već postojećoj osnovnoj delatnosti.

Naime, Poštanska Preduzeća su u gotovo boljem položaju od telekomunikacionih kompanija što se tiče dodatnih vrednosti na poruke i elektronsku trgovinu (value added messaging and electronic commerce). Kako je svetski “on - line” pristup globalnoj svetskoj komunikacionoj mreži moguć iz bilo koje tačke sveta, Poštanske Uprave i mnogobrojne kurirske kompanije počinju samostalno ili kroz udriživanja da realizuju proces razvoja servisa elektronske dostave pošiljaka. Danas je svako u mogućnosti da uspostavom svog “site-a” na WEB-u prodaje proizvode (naručivanjem robe od strane korisnika na WEB-u nakon čega sledi isporuka i različiti modaliteti plaćanja usluge), ali Poštanske Uprave takođe raspolažu razgranatom fizičkom infrastrukturom dostave koja je u stvari i osnovna komponenta za realizaciju procesa elektronskog naručivanja.

[Slika: 40400656.png]
Slika 1. Glavni izazovi za pružaoce poštanskih usluga u promenljivom okruženju


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Primjena web servisa u integraciji poslovnog sistema - diplomski rad derrick 0 1,844 24-07-2013 12:45 AM
zadnja poruka: derrick
  Zelene partije-diplomski rad derrick 0 1,909 23-07-2013 01:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Dinamičko osiguravanje usluga na terminalima s različitim mogućnostima - hr VS1 0 1,046 17-06-2013 02:16 PM
zadnja poruka: VS1
  Integralni transportni sistem - diplomski rad derrick 0 2,490 03-03-2013 12:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Tim i timski rad kao faktori uspešnosti poslovanja organizacije - diplomski Maja 0 2,520 19-01-2012 08:11 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: