Tržište kao regulator privrede i fenomen cijena

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Tržište kao regulator privrede i fenomen cijena
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Definicija riječi trgovina vodi porijeklo od engleske riječi commerce, koja najbolje opisuje taj pojam. U prijevodu, riječ commerce može označavati razne vrste društvenih odnosa, kao što su razmjena ideja, mišljenja ili osjećanja; a također i proces razmjene (kupnje i prodaje) dobara u općem smislu, uključujući i transport od mjesta do mjesta.
Dakle, trgovina je, jednostavno, razmjena dobara i usluga, obično za novac. Prisutna je svuda oko nas u mnogo različitih oblika. Bilo da kupujemo svakodnevne potrebštine u dragstoru, ili da prodajemo stare stripove u svom dvorištu - sudjelujemo u trgovini, iz različitih kutova. Trgovina je proces razmjene robe i usluga.
Naziv potiče od slavenske riječi trg, po nekima od grčke riječi trgoše što bi u prijevodu značilo prijevara. Trgovina nije jedini nositelj robnog prometa, kojim se također bave i sami proizvođači, a donekle i sami potrošači.

Kao posebna gospodarska djelatnost, trgovina ima zadatak da svojim posredovanjem u prometu organizira redovnu razmjenu između proizvodnje i potrošnje. Svojom aktivnošću ona treba osigurati ponudu robe i usluga u količinama i asortiman u koje tržište traži, u vrijeme kada se traži i po cijenama i drugim uvjetima koje su kupci spremni prihvatiti.
Krajem 19. i početkom 20. stoljeća u litaraturi su egzistirala dva pojam trgovine.
Prvi pojam se vezuje za engleske i francuske ekonomiste koji su polazili od socijalno-ekonomskih funkcija trgovine, a drugi za njemačku komercijalno - pravnu školu koju su privlačili pravni odnosno privatno-ekonomski elementi - kupnja i prodaja robe u cilju postizanja dobiti.
Povijesno gledano, tržište je u svom razvoju evoluiralo. Ta evolucija prošla je od izrazito konkretnih oblika tržišta, preko polukonkretnih, do apstraktnih oblika tržišta. Kod izrazito konkretnih oblika tržišta, kakvi su postojali u uvjetima proste robne proizvodnje, dolazilo je do izravnog sučeljavanja proizvođača kao prodavatelja i potrošača kao kupca, uz obavezno prisustvo robe. Kod polukonkretnih tržišta, međutim, prisutni su po pravilu, samo uzorci robe (sajmovi). Na apstraktnim tržištima poput burze, dolazi do velike koncetracije ponude i potražnje, ali bez prisustva robe i neposredno zainteresiranih partnera. Suvremeno tržište egzistira u svim evolutivnim oblicima.
Takvim zahtjevima udovoljava shvaćanje koje pod tržištem podrazumijeva institucionalno i tehnički oblikovan kontakt kupaca i prodavača, koji na posebno opremljenom prostoru iu određeno vrijeme, nude ili traže određenu vrstu robe od neodređenog partnera, u svrhu razmjene za novac, po cijeni koja ima tedenciju da se izjednači.
Tržište sačinjavaju trgovačka mreža (prodavnice, samoposluga, robna kuća, benzinska postaja ,..), zatim tržnica na veliko, pijaca, prodaja u tvornici, burza, aukcija, sajam, itd..
U uvjetima robne proizvodnje poduzeće ne može egzistirati bez tržišta, kao što ni tržište ne bi moglo postojati bez raznovrsnih gospodarskih organizacija. Svako poduzeće ima svoje nabavno i prodajno tržište. Na nabavnom tržištu poduzeće se opskrbljuje sa sredstvima za prozvodnju ili trgovačkom robom koja predstavlja predmet njegovog poslovanja. Na prodajnom tržištu poduzeće prodaje svoje proizvode, odnosno trgovinsku robu i usluge koje predstavljaju predmet njegovog poslovanja. Poduzeće, kao i svaka druga privredna organizacija, zahtijeva da se stalno nabavlja i prodaje. Prema tome, privredna organizacija je i kupac i prodavac, i po logici tržišnog gospodarstva postoje dvije uloge: u ulozi kupca poduzeće teži da kupi što jeftinije, au ulozi prodavača da proda što skuplje.

SADRŽAJ


1. UVOD
2. RAZVOJ I FUNKCIONIRANJE TRGOVINE 4
2.1. PONUDA, TRAŽNJA I CIJENA KAO KOMPONENTE TRŽIŠTA 5
2.1.1. Sadržina ponude i tražnje 5
2.1.2. Zavisnost cene od ponude i tražnje 6
2.2. KONKURENCIJA NA TRŽIŠTU 7
2.2.1. Potpuna konkurencija 9
2.2.2. Monopolsko tržište 10
2.2.3. Karakteristike savremenog tržišta 11
2.3. RIZIK U TRŽIŠNOM POSLOVANJU 11
2.4. ISPITIVANJE TRŽIŠTA 12
3. TRŽIŠNA ORIJENTACIJA PRIVREDNIH SUBJEKATA 13
3.1. OKRUŽENJE I POSLOVANJE 13
3.2. NEOPHODNOST PROMENA U POSLOVANJU PREDUZEĆA 14
3.4. ANALIZA TRŽIŠTA KAO REGULATOR PRIVREDE I NJEGOV UTICAJ NA CIJENE 15
4. ZAKLJUČAK 18
5. LITERATURA 19
POPIS ILUSTRACIJA:
slika 1 6
Tabela 1 - Tipologija tržišnih strana 8
grafikon 1 - Osnova delatnosti 16
grafikon 2 - Prodaja kupcima 16
grafikon 3 - Prosječni rast prodaje u zadnje 3 godine 17
grafikon 4 - Prosječni porast profita u zadnje 3 godine 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:58 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Tržište kapitala 4 derrick 0 1,574 05-02-2014 11:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Berzansko tržište i berzansko poslovanje - ij derrick 0 1,461 29-08-2013 02:41 PM
zadnja poruka: derrick
  Evropske ekonomske integracije, tržište radne snage i migracije derrick 0 2,066 29-08-2013 02:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Osnovna dihotomija savremene privrede Masovna vs Ekonomija znanja Maja 0 2,068 27-07-2012 02:36 PM
zadnja poruka: Maja
  Struktura privrede Srbije izmedju dva svetska rata Maja 0 2,284 26-07-2012 03:28 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: