Teorije države -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Teorije države -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Stoljećima unazad pojam, nastanak, razvoj i funkcija države su tema rasprava mnogih velikih mislilaca i teoretičara. Upravo je i zadatak ovog seminarskog rada predstavljanje najznačajnijih teorija o državi koje su stvorene od strane velikih mislilaca kao što su: Aristotel, Platon, Montesquieu i Weber. Sve ove teorije nastale su u različitim društveno- historijskim okolnostima pa je logično i sasvim prirodno da neke od ovih teorija imaju suprotstavljene stavove, ali se sve slažu u tome da je nastanku države predhodio dugotrajan proces društveno-klasne diferencijacije.
Etimološki rijeć država potiće od glagola držati a odnosi se na držanje odnosno posjedovanje nečega, u ovom kontekstu se misli na posjedovanje vjasti. Poznato je da je država najsloženija organizacija, a da bi se mogla nazvati državom mora posjedovati četiri osnovne osobine:
• stalno stanovništvo,
• tačno definiran teritorij,
• vlast, i
• sposobnost da stvara i uređuje odnose sa drugim državama...

A PLATONOVA TEORIJA O DRŽAVI

Platon je rođen 427. g.p.n.e a umro 347. g.p.n.e. Bio je Sokratov učenik, njegovo porijeklo vodi iz ugledne porodice. Dao je veliki doprinos razvoju filozofije, osnovao je prvu filozofsku školu- Akademiju. Njegova filozofija se temeljila na “ideji dobra“, tj. čovjek nikada ne može u potpunosti “dotaći“ ali trebamo težiti ka njoj jer je dobro najbolja vrlina. Obzirom da je njegovog učitelja na smrt osudila demokratska država on nije podržavao takvo državno uređenje. Platon je prvi napravio klasifikaciju društva gdje je građane podijelio na tri kategorije: vladare, ratnike i radnike.
Platon je jedan od prvih filozofa koji se bavio državom, razvija mnoge socijalno-političke zamisli o društvu i državi.
U svom djelu „Država“ Platon ne raspravlja o realnoj državi, nego o tome kakva bi država bila najbolja, najidealnija. “On nastoji izgraditi ideal modernog državnog uređenja. Platonov ideal je uspostava koncepta države u kojoj će vladati najodgovorniji i najsposobniji predstavnici naroda tj. filozofi.“ Svoj model države on zasniva na harmoniji izmeđ vladara i njegovih podanika radi ostvarivanja njihove sreće. Glavni cilj države je dobrobit i sreća svih građana, a glavna funkcija je njihov odgoj.“Platon smatra da je pravedno dati svakome ono što mu pripada,a da će pravedna država biti ona u kojoj budu zadovoljeni interesi svih, a ne samo jednog dijela društva. U državi o svemu treba da odluči onaj koji zna, a ne većina, jer znanje nikada nije kod većine nego kod pojedinaca.“ U državi filozofi moraju postati kraljevi ili sadašnji kraljevi filozofi. Platon je smatrao da u državi pravo ima onaj koji drži vlast, a da svaka vlast pravi zakone u svoju korist, ali svi članovi države imaju ista prava ali da država treba da bude iznad pojedinca...

SADRŽAJ

I UVOD..................................................................................................3
II GLAVNI DIO.....................................................................................4
A PLATONOVA TEORIJA O DRŽAVI..............................................4
B ARISTOTELOVA TEORIJA O DRŽAVI........................................5
C MONTESQUIEUOVA TEORIJA O DRŽAVI..................................7
D HOBBESOVA TEORIJA O DRŽAVI...............................................8
III ZAKLJUČAK....................................................................................9
LITERATURA......................................................................................10


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Antičke teorije o pravu derrick 0 2,473 08-03-2014 01:28 AM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj države na poslovanje javnog preduzeće regionalni vodovod za crnogorsko pri. derrick 0 1,609 21-09-2013 12:26 AM
zadnja poruka: derrick
  Teorije socijalnog pritiska u kriminologiji - praktične implikacije Maja 0 1,911 29-02-2012 06:18 PM
zadnja poruka: Maja
  Pojam i elementi države VS1 0 1,653 18-02-2012 11:42 AM
zadnja poruka: VS1
  Funkcije države VS1 0 1,151 18-02-2012 11:41 AM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: