Funkcije države

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Funkcije države
Beleške za srednjoškolce i sve koji žele da znaju više. Lektire i referati za sve godine. MaturskiRadovi.Net (beleške, referati, lekcije, lektira, pisci, zadaci, sastav, pismeni, forum, druženje, puškice)

Državne funkcije se dele na:

- spoljašnje

- unutrašnjeSpoljašnje funkcije su aktivnosti države na medjunarodnom planu. U mirnodopskim uslovima to su:

- Trgovina

- Spoljna politika

- Kulturna saradnjaU ratnim uslovima, vodjenje rata.Unutrašnje funkcije su:

- zakonodavna

- upravna ili izvršna

- sudskaZakonodavna funkcija sastoji se u donošenju ustava i zakona. Ovu funkciju obavlja parlament odnosno skupština.Upravna ili izvršna funkcija naziva se još i administrativnom. Ova funkcija se sastoji u izvršavanju i primeni zakona i drugih akata izvršne vlasti. Upravni organi su predsednik, vlada, ministarstva, agencije (državne), vojska, policija, carina. Na nivou opštine to su predsednik i izvršno veće. Ovi organi donose uredbe, rešenja, pravilnike, uputstva, naredbe i druge.

Uprava funkcioniše po principu hijerarhije, to znači da viši organ uprave može da ukine odluku nižeg organa.Sudsku funkciju vrše sudovi. Tužilac mora da dokazuje. Sudije moraju imati završene pravne studije, čist moral, da je „slobodan“ tj. da nije ni pod kojim uticajem.

Sudovi rešavaju sporove izmedju gradjana (porodične sporove, imovinske, radne), utvrdjuju različita pravna stanja (očinstvo), odlučuju o usaglašenosti pojedinih akata sa zakonom, izriču kazne, izuzev diplomatsko-konzularnih predstavnika, donose presude i rešenja.

Sudije su u svom radu nezavisne, sude na osnovu zakona i svoje slobodne savesti. Biraju se iz reda uglednih gradjana, a pod uslovom da imaju odredjene kvalifikacije. Sude kao pojedinci, a u odredjenim slučajevima predvidjeno je da sude u veću. Od samovolje državnih organa, štiti ih imunitet, to znači da ne mogu biti pozvani na odgovornost niti smenjeni za izraženo mišljenje ili dati glas prilikom sudjenja. Sudovi sude po načelima:

- zakonitosti, to znači da presude i rešenja moraju da se zasnivaju na zakonu.

- Načelo nezavisnosti sudova u donošenju odluka, za nezavisnost, imsli se na druge državne organe i pojedince.

- Dvostepenosti, npr opštinski sud je prvostepeni. Okružni je drugostepeni, to znači da stranka ima pravo da podnese žalbu na prvostepenu odluku ili rešenje. Ta žalba se podnosi u roku od 15 dana od dana prijema odluke.

- Načelo javnosti rasprave, to znači da su rasprave na sudu javne i može prisustvovati ko hoće, sem kada su u pitanju maloletnici i neka krivična dela kojima se ugrožava dostojanstvo i moral optuženog, i državna, vojna ili službena tajna.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:41 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Funkcije Evropskog parlamenta derrick 0 1,625 08-03-2014 01:07 AM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj države na poslovanje javnog preduzeće regionalni vodovod za crnogorsko pri. derrick 0 1,384 21-09-2013 12:26 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i elementi države VS1 0 1,452 18-02-2012 11:42 AM
zadnja poruka: VS1
  Uloga države u stvaranju i primeni prava i uloga prava u organizovanju i funkcionisan VS1 0 869 18-02-2012 11:35 AM
zadnja poruka: VS1
  Karakteristike zastitne funkcije krivicnog pravo Dzemala 0 1,656 01-09-2010 06:26 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: