Teorija sukoba civilizacija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Teorija sukoba civilizacija
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Konflikti su po svojoj sadržini promenljive, dinamične, višestruko uzrokovane i složene društvene pojave. Njihovi najdublji koreni nalaze se u protivrečnosti i suprotnosti između:
- interesa,
- vrednosti ili
- značajnih resursa (materijalnih i duhovnih) kojima nosioci konflikta žele da raspolažu.
Društveni sukobi mogu nastati i razvijati se postepeno ali i stihijski, što najčešće vodi njihovom zaoštravanju, eskalaciji i preplitanju sa drugim konfliktima, dok u najekstremnijem vidu mogu rezultirati i potpunim uništenjem postojećeg sistema, kao u slučaju revolucija ili rata. postoje različiti oblici protivrečnosti i suprotnosti (otvorene, skrivene, objektne, neobjektne, unutrašnje, spoljašnje, međunarodne i druge), kao i njihovi različiti nivoi i oblici ispoljavanja. O institucionalizaciji konflikata postoje različita mišljenja koja su posledica ne samo idejno-teorijske orijentacije autora već i shvatanja suštine i uzroka društvenih sukoba uopšte. Spomenici drevnih kultura, istorijski spisi i teoretičari kazuju da su ljudi, društvene grupe, narodi i države tokom istorije više bili u odnosima različitih sukobljavanja i ratova nego što su živeli u miru.
Početkom trećeg milenijuma, društveni sukobi i mogućnost njihove prevencije nametnuli su se kao prioritetan društveni, bezbednosni i politički problem i to prvenstveno sledom istorijskih događanja u XX veku. Minuli vek, kao ni jedan do sada, bio je period nasilja i straha, ratova, sukoba. Sve do devedesetih godina XX veka istraživanje mira, prevencija i sprečavanje konflikata zasnivali su se na tradicionalnom pristupu odnosno modelima klasičnih međudržavnih konfliktnih situacija, kao i na opštoj fiksaciji globalnog sukoba ondašnjih super sila i vojnih blokova. Taj pristup se pokazao nedovoljno adekvatnim, jer je prenaglašavao političko-ideološke aspekte, dok su bili u potpunosti zanemareni regionalni, ekonomski, ekološki i kulturni faktori.

Unutrašnji uzroci konflikata kao i virtulentna priroda etničkokulturnih faktora bili su sistematski zapostavljani. Konflikti „niskog intenziteta” su takođe bili zanemarivani, jer su posmatrani kroz optiku pretpostavljenog „konflikta visokog intenziteta izmedu Istoka i Zapada”. Pojava novih izazova i pretnji miru i bezbednosti na prelazu vekova, nepredviđenost i eskalacija različitih oblika društvenih konflikata (od ratnih do klasnih), narastanje radikalnih ideologija (ekstremnog etničkog nacionalizma, šovinizma, verskog fundamentalizma, nihilističkog terorizma, klasičnog i kulturnog rasizma), opredelila je naučnu i humanistički nastrojenu javnost na drugačiji pristup u izučavanju, prevenciji i rešavanju unutardruštvenih, regionalnih i međudržavnih sukoba.


S A D R Ž A J

UVOD
1 Teorija sukoba civilizacija 4
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:19 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijska teorija i politika - finansije Dzemala 0 2,005 02-06-2010 11:49 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: