Tales i počeci filozofije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Tales i počeci filozofije
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

O filozofiji najviše i najtemeljnije govori njena istorija. Istorija filozofije govori, pre svega, da stara filozofska dela (ideje, shvatanja, stremljenja i pravci) ne mogu biti zamenjena novim delima, kao što, na primer, stara tehnička oruđa mogu biti i bivaju zamenjena novim i savršenijim oruđima. U tom pogledu je filozofija mnogo bliža umetnosti, nego tehnici. Njena dela ne zastarevaju kao što zastarevaju tehnička dela, iako je teško zamisliti da bi se neko u savremeno doba mogao baviti filozofijom, kao na primer, Sokrat, Platon i Aristotel. Poznavanje savremene filozofije ne može zameniti antičku filozofiju. Zbog toga je filozofija suštinski vezana za svoju istoriju.
Antička epoha je posebno razdoblje u svetskoj istoriji. Bitna obeležja dali su joj način proizvodnje i društveni odnosi koji su se zasnovali na ropstvu. Najviši domet ove epohe je stara grčka filozofija. Ona je najviši izraz shvatanja sveta koje se formiralo na tlu antičkih gradskih država, na kome je najveći značaj imala politika.

O antičkoj filozofiji postoje samo predanja i fragmenti: to možemo govoriti o izvorima. Prvi izvor je Platon koji često pominje starije filozofe. Posto je on pretvorio u konkretne momente jedne ideje one samostalno nastupajuće filozofije koje nisu daleko jedne od drugih čim se njihov pojam shvati određenije: to Platonova filozofija često izgleda kao razvijenije izlaganje učenja starijih fi¬lozofa, te mu se usled toga prebacuje plagiranje. On je mnogo novaca potrosio za nabavku spisa starijih filozofa, te pošto ih je i duboko proučavao to njegovi navodi imaju značaj. Ali, po¬što se u svojim spisima nikada ne pojavljuje kao učitelj, već u njima uvek izlaze druge ličnosti kao osobe koje filozofiraju: to u njegovim izlaganjima nije izdvojeno ono što njima istorijski pripada od onih tumačenja koja je on lično dao njihovim mislima. Tako je u Parmenidu izlozena eleatska filozofija; dalje razvijanje toga učenja jeste njegovo lično.

S A D R Ž A J

UVOD
1 Tales i počeci filozofije 4
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:06 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Spoznaj samoga sebe - Tales derrick 0 1,754 06-02-2014 12:11 AM
zadnja poruka: derrick
  Vitgenštajnov koncept filozofije jezika derrick 0 1,757 06-02-2014 12:10 AM
zadnja poruka: derrick
  Seminarski rad - Dijalog u nastavi filozofije erik_bananamen 0 2,975 14-05-2011 01:20 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Osnovni problemi Platonove filozofije Dzemala 0 3,208 25-03-2011 08:10 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Odnos morala i filozofije Dzemala 0 3,124 25-03-2011 08:09 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: