Dzemala
Posting Freak

Poruka: 8,277
|
Suverenost -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.
Seminarski rad baziran na temi „Suverenost“, kao i pojmovima koji se usko vežu za to područje,bio je izazov za mene,kako zbog mog ličnog interesovanja i želje za objašnjavanjem i pojašnjavanjem pojma suverenosti,tako i zbog toga da je i sam ovaj rad za mene predstavljao izazov.
Sa druge strane ovaj seminarski za mene predstavlja izazov kako zbog traganja za literaturom.tako i zbog isčitavanja same literature koja je do sada bila manje poznata ili skoro pa nepoznata za mene kada je riječ o nekim pojmovima koji se vezuju za ovu temu.
Kroz sam sadržaj seminarskog rada pojasnit ću najprije pojam i idefiniciju suverenosti,zatim navesti razloge i načine negiranja suverenosti,kao i vrste suverenosti....
POJAM SUVERENITETA
Riječ suverenost ili suverenitet potječe od latinske riječi supremus-superamus koja znači najviši,vrhovni. Nosilac suvereniteta je najviša,neograničena,nezavisna i nedjeljiva vlast na određenoj teritoriji.U ustavno-pravnoj teoriji postoje različita shvatanja o tome ko je nosilac suvereniteta.Tako se razlikuju teorije o narodnoj, državnoj, klasnoj, nacionalnoj i teokratskoj suverenosti.
Razmatranja o ovom pojmu vezuju se uz sam nastanak državne vlasti.Najprije su se kretala u sferi religije a,zatim ,u sferi filozofije da bi se,razvojem pravnih i političkih nauka,ovom pitanju posvetila posebna pažnja,naročito u teoriji države,u ustavnom i međunarodnom pravu,te u teoriji političkih sistema.
„Pojam suverenosti počinje se oblikovati u vrijeme feudalizma,i to u periodu stvaranja apsolutne monarhije.Savladavajući partikularizam malih feudalaca,monarh je svoju apsolutnu vlast označavao pojmom njegove suverenosti,dajući do znanja svim drugim da su mu podređeni.“
Suverenost je potpunije objasnio Jean Boden u XVI vijeku u poznatom djelu „Šest knjiga o republici“,te suverenost određuje kao apsolutnu,najvišu i trajnu vlast.Suverenost podrazumjeva potpuno slobodnu i neograničenu volju za donošenjem zakona koji obavezuju sve da odlučuju o ratu i miru,o raspisivanju poreza,imenovanju oficira i davanju pomilovanja...
SADRŽAJ
I. UVOD 3
II. GLAVNI DIO 4
1. POJAM SUVERENITETA 4
2. POSTOJANJE SUVERENOSTI 5
3. USTAVNO ODREĐENJE NOSIOCA SUVERENOSTI 6
4. VRSTE SUVERENOSTI 7
4.1. DRŽAVNA SUVERENOST 7
4.2. NARODNA SUVERENOST 8
4.3. NACIONALNA SUVERENOST 9
4.4. VANJSKA SUVERENOST 10
5. HISTORIJSKI RAZVOJ SUVERENOSTI 11
6. STRUKTURA SUVERENOSTI 12
7. PROBLEM SUVERENOSTI 13
8. NASTANAK I PRESTANAK SUVERENOSTI I PRIZNANJE DRŽAVE 14
III. ZAKLJUČAK 15
IV. LITERATURA 16
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>>
SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi
LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
|
|
| 08:11 PM |
|