Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Suverenost -ij
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Seminarski rad baziran na temi „Suverenost“, kao i pojmovima koji se usko vežu za to područje,bio je izazov za mene,kako zbog mog ličnog interesovanja i želje za objašnjavanjem i pojašnjavanjem pojma suverenosti,tako i zbog toga da je i sam ovaj rad za mene predstavljao izazov.

Sa druge strane ovaj seminarski za mene predstavlja izazov kako zbog traganja za literaturom.tako i zbog isčitavanja same literature koja je do sada bila manje poznata ili skoro pa nepoznata za mene kada je riječ o nekim pojmovima koji se vezuju za ovu temu.

Kroz sam sadržaj seminarskog rada pojasnit ću najprije pojam i idefiniciju suverenosti,zatim navesti razloge i načine negiranja suverenosti,kao i vrste suverenosti....

POJAM SUVERENITETA

Riječ suverenost ili suverenitet potječe od latinske riječi supremus-superamus koja znači najviši,vrhovni. Nosilac suvereniteta je najviša,neograničena,nezavisna i nedjeljiva vlast na određenoj teritoriji.U ustavno-pravnoj teoriji postoje različita shvatanja o tome ko je nosilac suvereniteta.Tako se razlikuju teorije o narodnoj, državnoj, klasnoj, nacionalnoj i teokratskoj suverenosti.
Razmatranja o ovom pojmu vezuju se uz sam nastanak državne vlasti.Najprije su se kretala u sferi religije a,zatim ,u sferi filozofije da bi se,razvojem pravnih i političkih nauka,ovom pitanju posvetila posebna pažnja,naročito u teoriji države,u ustavnom i međunarodnom pravu,te u teoriji političkih sistema.
„Pojam suverenosti počinje se oblikovati u vrijeme feudalizma,i to u periodu stvaranja apsolutne monarhije.Savladavajući partikularizam malih feudalaca,monarh je svoju apsolutnu vlast označavao pojmom njegove suverenosti,dajući do znanja svim drugim da su mu podređeni.“
Suverenost je potpunije objasnio Jean Boden u XVI vijeku u poznatom djelu „Šest knjiga o republici“,te suverenost određuje kao apsolutnu,najvišu i trajnu vlast.Suverenost podrazumjeva potpuno slobodnu i neograničenu volju za donošenjem zakona koji obavezuju sve da odlučuju o ratu i miru,o raspisivanju poreza,imenovanju oficira i davanju pomilovanja...

SADRŽAJ

I. UVOD 3
II. GLAVNI DIO 4
1. POJAM SUVERENITETA 4
2. POSTOJANJE SUVERENOSTI 5
3. USTAVNO ODREĐENJE NOSIOCA SUVERENOSTI 6
4. VRSTE SUVERENOSTI 7
4.1. DRŽAVNA SUVERENOST 7
4.2. NARODNA SUVERENOST 8
4.3. NACIONALNA SUVERENOST 9
4.4. VANJSKA SUVERENOST 10
5. HISTORIJSKI RAZVOJ SUVERENOSTI 11