Svjetska banka1 -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Svjetska banka1 -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Tema ovog seminarskog rada je Svjetska banka.


Svjetska banka je jedna od najvažnijih međunarodnih finansijskih institucija te ima veliki značaj za očuvanje internacionalnog makroekonomskog poretka.
Ona je zapravoje bankarska grupa koj se sastoji od svojih 5 institucija (IBRD, IDA, IFC, MIGA, ICSID), koje su u vlasništvu 184 zemlje članice, te je time jedan od najvećih svjetskih izvora finansiranja zemalja u razvoju.
Njen glavni cilj je da upotrebom svojih finansijskih resursa, osoblja i ogromnog iskustva, pomogne siromašnim ljudima i siromašnim zemljama. U današnjem svijetu koji je ujedno i veoma bogat i veoma siromašan sve je izraženija pojava ekstremnog bogatstva i ekstremnog siromaštva, te je izazov za smanjenje siromaštva veoma veliki.

Svjetska banka upotrebom svojih finansijskih resursa,osoblja i ogromnog iskustva radi na prevazilaženju ovih razlika i pretvaranju prihoda bogatih zemalja u sredstvo razvoja siromašnih zemalja, i to putem pomaganja vladama zemalja članica u njihovim naporima da investiraju u školstvo i zdravstvene centre, da obezbjede vodu i električnu energiju, kao i u naporima u borbi protiv bolesti poput HIV-a i malarije i u zaštiti životne sredine.

Pojam svjetske banke

Svjetska banka osnovana je 1. jula 1944. god. u Bretton Woods-u , SAD, kao Međunarodna banka za rekonstrukciju i razvoj. Na toj sjednici su prisustvovale 44 vlade zemalja.
Kada je prvi put počela sa funkcionisanjem imala je 38 zemalja članova. Taj broj je naglo narastao 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka, kada je veliki broj zemalja dobio nezavisnost i pridružio se Svjetskoj banci.

Svjetska banka sa sjedištem u Washingtonu je prvotno osnovana radi svrhe finansiranja obnove porušenih zemalja nakon završetka Drugog svjetskog rata tj. cilj joj je bio pomaganje u obnovi Europe nakon II. Svjetskog rata.

Prvi zajam koji je odobrila u visini od 250 mil. USD bio je namijenjen za obnovu Francuske. I taj aspekt pomoći pri obnovi je važno težište u radu i djelovanju Svjetske banke. Danas Svjetska banka više obraća pozornost na smanjivanje siromaštva u svijetu. Fond je stvoren da bi štitio međunarodno tržište kapitala i njegova uloga se do danas nije bitno izmijenila.
Prije je Svjetska banka imala kancelarije u kojem su bili tehnički stručnjaci kao i stručnjaci zaduženi za financijsku analizu te su isključivo radili u Washingtonu....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Svjetska banka - ij Dzemala 0 1,650 10-08-2010 08:04 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: