SVJETSKA BANKA

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
SVJETSKA BANKA
SADRŽAJ:
Svjetska Banka................................................................................................2
1.1.Nastanak Banke.........................................................................................3
1.2.Organizacija Banke...................................................................................3
1.3.Sredstva Banke..........................................................................................4
1.4.Finansijski proizvodi IBRD-zajmovi........................................................5
1.5.Namjena zajmova......................................................................................6
1.6.Kofinansiranje...........................................................................................8
Zaključak.........................................................................................................9
Literatura.......................................................................................................10
SVJETSKA BANKAOsnivanjem Međunarodnog monetarnog fonda u Bretton Woods-u 1944. godine, istovremeno je i osnovana banka, koja bi se koncentrisala na finansiranje ratom oslabljene evropske ekonomije, koja je nazvana Međunarodna banka za obnovu i razvoj (International Bank for Reconstruction and Development-IBRD). IBRD je poznatija pod nazivom Svjetska banka. Ovaj termin obuhvata 4 odvojene institucije, a to su: Međunarodna finansijska korporacija – IFC, Međunarodna asocijacja za razvoj- IDA, Agencija za garanciju multilateralnih investicija - MIGA. Svjetska banka je jedan od najvećih izvora finansiranja zemalja u razvoju. Njen glavni cilj je da upotrebom svojih finansijskih resursa pomogne siromašnim ljudima i siromašnim zmljama. U današnjem svijetu koji je ujedno i veoma siromašan, izazov za smanjenje siromaštva je veliki. Svjetska banka radi na premošćavanju ovih razlika, i to putem pomaganja vladama zemalja članica u njihovim naporima da investiraju u školstvo, zdravstvene centre, da obezbjede vodu i električnu energiju, kao i u naporima u borbi protiv raznih bolesti.
Sjedište Svjetske banke je u Vašingtonu, nasuprot IMF-a.1.1.NASTANAK BANKETokom tridesteih godina došlo je do smanjenja izvoza kapitala iz razvijenih zemalja. Do ovakvih kretanja došlo je iz više razloga, velike ekonomske krize, nestabilnosti u svijetu, amanjena proizvodnje. Sve jasnije su se uočavali znaci ratne opasnosti. Dugotrajni rat koji je zahvatio skoro sve zemlje svijeta doprineo je daljem organizovanju međunarodnog kretanja kapitala. Ovakva situacija nametala je potrebu da se sagledaju mogućnosti privrednog razvoja po završetku rata i stvore uslovi za oporavak i jačanje kapitalističkog načina proizvodnje. Da bi se ovi ciljevi ostvarili bilo je neophodno stvoriti povoljne uslove za plasman privatnog kapitala, a to je podrazumjevalo obnovu privrede u razvijenim kapitalističkim zemljama.


O uređenju međunarodnih ekonomskih odnosa, po završetku rata, počelo se raspravljati u SAD još u proljeće 1940. godine, kada je na inicijativu državnog sekretara Hala naimenovana jedna vladina međuresorska grupa stručnjaka za izučavanje ovih problema. U isto vrijeme sektor za monetarna istraživanja Ministarstva finansija priprema jednu studiju pod rukovodstvom Hari Vajta i 1941. godine daje memorandum “Prijedlog za stabilizacioni fond Ujedinjenih i pridruženih nacija“. Ovaj dokument je kasnije proširen i obuhvatio je planove za stvaranje Banke za obnovu i razvoj .
Međunarodni monetarni i finansijski problemi istovremeno su razmatrani i u Velikoj Britaniji. Avgusta 1942. godine britanska ambasada u Vašingtonu dostavlja ministarstvima spoljnih poslova i finansija plan pod nazivom „Prijedlozi zs međunarodnu klirinšku uniju“ koju je pripremio Džon Kejns.
Između američkog i britanskog plana bilo je dosta sličnosti. U oba je insistirano da se stvore usloviza slobodan izvoz kapitala, stabilnost deviznih kurseva i slobodu međunarodne trgovine.
U aprilu 1944. godine Velika Britanija, SAD, i još nekoliko zemalja postigli su sporazum o „ Zajedničkoj izjavi eksperata o osnivanju Međunarodnog monetarnog fonda“. Velika Britanija i još neke zemlje isticali su potrebu i formiranja jedne međunarodne banke koja bi obezbjedila sredstava za finansiranje privredne obnove i razvoja.
Monetarna i finansijska konferensija u Breton Vudsu održana je jula 1944. godine. Na njoj je odlučeno da se osnuju Međunarodni monetarni fond – IMF i Međunarodna banka za obnovu i razvoj- IBRD. Ove dvije institucije trebalo je da obezbjede međunarodnu monetarnu saradnju i to IMF u oblasti međunarodnih plaćanja, deviznih kurseva i pružanje pomoći za otklanjanje kratkoročnih neravnoteža u platnom bilansu, a IBRD u oblasti srednjoročnog i dugoročnog finansiranja. Na taj način se ove dvije institucije dopunjuju.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nemačka Centralna banka Dzemala 0 1,558 14-09-2011 09:31 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Evropska Centralna banka Dzemala 0 1,420 14-09-2011 09:27 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Trgovanje akcijama CREDY BANKA AD KRAGUJEVAC (CYBN) Dzemala 0 1,807 09-10-2010 11:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Svetska banka Autor1 0 2,501 12-04-2010 11:38 PM
zadnja poruka: Autor1
  Finansijska trzista centralna banka derrick 0 2,345 23-03-2010 02:51 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: