Svetska banka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Svetska banka
UVOD


Međunarodne finansijske institucije se osnivaju međudržavnim ugovorom ili sporazumom većeg ili manjeg broja suverenih zemalja u cilju rešavanja razvojnih, stabilizacionih, finansijskih, monetarnih i drugih sličnih problema zemalja članica.

Nastanak ovih institucija započinje za vreme i neposredno posle Drugog svetskog rata, sa ciljem eliminisanja postojećih konflikata između pojedinih grupacija zemalja, kao i sa ciljem izgradnje jednog efektivnog sistema međunarodnih prava i dužnosti,pre svega u oblasti ekonomije. Ovo je zbog toga što su upravo ekonomske krize u prošlosti često dovodile do lokalne i međunarodne političke nestabilnosti, pa i ratova. Velika ekonomska kriza u predratnoj Nemačkoj imala je za posledicu nastanak i uspon fašizma, a duboka depresija američke i celokupne evropske privrede krajem devedesetih i tokom tridesetih godina dvadesetog veka, do velike nezaposlenosti i socijalne nesigurnosti koja je pretila da uruši kompletnu svetsku ekonomiju. Zato se javila potreba za stvaranjem međunarodnih institucija kako bi različite zemlje mogle preko njih međusobno da sarađuju u raznim oblastima i pomažu jedna drugoj. Takođe, njihova svrha je bila i ublažavaje tenzija između pojedinih zamelja kako bi se obezbedio mir u svetu. Smatralo se da se to najbolje može postići kroz ekonomski prosperitet svih ili velike većine zemalja, a međunarodne finansijske institucije su tebale da imaju značajnu ulogu u ostvarivanju takvog prosperiteta.

Kao rezultat nastojanja da se unapredi međunarodno finansiranje i ubrza proces obnove i rakonstrukcije, kao i dalji razvoj, nakon Drugog svetskog rata osnovano je nekoliko bankarskih i finansijskih međunarodnih organizacija, među kojima je najznačajnija kreditna organizacija- Međunarodna banka za obnovu i razvoj, odnosno Svetska banka.SVETSKA BANKA – NASTANAK I CILJEVI


Formirana je 1945. godine na Monetarnoj i finansijskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Bretton Woods-u. Za početak rada Banke se uzima 25. jun 1946., nakon što je Sporazum ratifikovan od strane učesnica Bretonvudske konferencije.

Grupa Svetske banke se sastoji iz pet usko povezanih institucija:

- Svetska banka za obnovu i razvoj
- Svetska razvojna institucija
- Svetska finansijska korporacija
- Agencija za garantovanje multilateralnih investicija
- Investicioni centar za rešavanje investicionih sporova

Osnovni ciljevi Svetske banke je podizanje životnog standarda nerazvijenih zemalja usmeravanjem finansijskih sredstava iz razvijenih zemajau zemlje u razvoju. Glavni zadatak jeste stvaranje pogodnih operativnih uslova za privatan sektor i dopunskih fondova za privatna preduzeća, pogotovo za dugoročne investicije u infrastrukturi.

Svetska banka svoju politiku kreditiranja prilagođava potrebama pojedinačnih država članica. Tako, za zemlje sa niskim dohotkom, kao i za one koje su u procsu tranzicije, pažnje se usmerava na stvaranje pravnog i regulativnog okvira, razvoj bankarskog sistema i privatizaciju. Kod onih sa srednjim dohotkom koje su već počele sa reformama, Banka pokušava da ponovi uspeh država koje su već razvile svoj privatni sector i sada privlače zantan privatni capital. Za zemlje koje sun a nešto većem stupnju razvoja, težište aktivnosti je na razvitku tržišta kapitala za finansiranje dugoročnih ulaganja.

Postoje dva vida zajmova Svetske banke. U prvom slučaju, novac za ove zajmove se prikuplja od investitora širom sveta, koji kupuju obveznice izdate od strane Banke. Drugi tip zajmova namenjen je siromašnim zamljama koje, na novac koji su pozajmile, nisu sposobne da plate kamate po važećoj tržišnoj stopi. Zato Svetska banka ne može putem izdavanja obveznica da prikupi potrebna sredstva za pozajmljivanje. Davanjem zajmova najsiromašnijim zemljama bavi se Svetska razvojna institucija.

Svetska banka daje zančajnu podršku privatnim ulaganjima. Takođe, ona podržava privatizaciju javnih preduzeća, radi smanjenja socijalnih troškova i obezbeđivanja veće konkurentnosti. Pored toga, Banka podstiče restruktuiranje banaka, a kada se one komercijalizuju i ojačaju, povećava se njihovo kreditiranje da bi mogle da obezbede finansiranje dugova privatnim investitiorima.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Savremena svetska privreda Dzemala 0 1,736 14-09-2011 09:37 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Nemačka Centralna banka Dzemala 0 1,546 14-09-2011 09:31 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Evropska Centralna banka Dzemala 0 1,405 14-09-2011 09:27 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Trgovanje akcijama CREDY BANKA AD KRAGUJEVAC (CYBN) Dzemala 0 1,791 09-10-2010 11:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  globalni trendovi razvoja savremene ekonomije (globalizacija i svetska privreda) VS1 0 3,253 23-04-2010 09:33 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: