Sunčeva energija - ekonomija resursa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Sunčeva energija - ekonomija resursa
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Uvodni pojmovi


Odavno se zna, da su polovi Zemlje mnogo hladniji od ekvatora. Razlog ovome je da se energija Sunčevog zračenja mnogo slabije absorbuje, ako dolazi na površinu pod malim ili tupim uglom, umesto pod pravim. Dok ekvator prima Sunčeve zrake pod otprilike pravim uglom tokom cele godine, polovi primaju iste pod uglovima manjim od 15 °. Ovu zakonitost treba imati u vidu pri korišćenju Sunčeve energije.
Što se tiče istorije korišćenja solarne energije, već su krajem 19. veka ljudi počeli da koriste toplu vodu dobijenu iz buradi obojenih u crno. Ideja, da se Sunčevo grejanje koristi u arhitekturi je istodobna sa samom naukom.
Ako želimo da koristimo Sunčevo zračenje kao izvor energije, treba da se upoznamo sa samom zvezdom. Njen sastav je otprilike 75% vodonika i 25% helijuma. Ovo je važno znati, jer se u unutrašnjosti Sunca odvijaju termonuklearne reakcije, putem kojih se vodonik transformiše u teže elemente. Sunčeva energija potiče upravo od te reakcije, koja se zove nuklearne fuzija. Količina vodonika nam govori da ne treba da se bojimo prestanka te reakcije u skorije vreme, što nam daje eone vremena da mi sami pokušamo da pronađemo način za ostvarivanje fuzije. Temperatura Sunca je 5800 °C na površini i nekih pet miliona stepeni u centru. Prosečna udaljenost Zemlje od Sunca iznosi nekih 150 miliona kilometara, koju razdaljinu Sunčeva svetlost pređe za nešto od osam minuta. Na ovom ogromnom putu Sunčevi zraci praktično ne gube ništa od svoje energije, pošto prolaze kroz vakum. Najviše energije se gubi pri ulasku u atmosferu, gde je količina energije merena na gornjoj granici atmosfere četiri puta veća od one na površini. Zbog ovog razloga bi bilo praktično izgraditi velike solarne elektrane na putanji oko Zemlje, ali transport dobijene energije je još nerešen problem, pa se ta energija danas koristi samo za napajanje satelita i Međunarodne Svemirske Stanice...


Sadržaj


1. Uvod 3
1. 1 Uvodni pojmovi 3
2. Osnovne primene Sunčeve energije 5
2.1. Aktivna primena sunčeve energije 7
2.1.1 Fotonaponski sistemi 7
2.1.2.Solarni sistemi za grejanje i pripremu tople vode 9
2.2. Pasivna primena Sunčeve energije 12
Zaključak 14
Literatura 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Upravljanje ljudskim resursima - menadžment ljudskih resursa Dzemala 0 1,822 04-07-2010 10:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Upravljanje ljudskim resursima - menadzment ljudskih resursa Dzemala 0 3,605 04-07-2010 10:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Planiranje ljudskih resursa - osnovi upravljanja ljudskim resursima Dzemala 0 3,490 04-07-2010 10:07 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Obezbedjivanje ljudskih resursa Dzemala 0 3,155 04-07-2010 10:05 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Konflikti - menadžment ljudskih resursa Dzemala 0 1,575 04-07-2010 10:01 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: