Sulejman I Veličanstveni

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Sulejman I Veličanstveni
UVOD

Sulejman I Veličanstveni (osmanski tur. سليمان; moderni tur. Süleyman) je bio deseti sultan Osmanskog carstva koji je vladao između 1520. i 1566. godine. Bio je čovek višestrukih talenata: vešt vojni strateg, veliki zakonodavac, prefinjeni pesnik i strastveni obožavalac svoje jedine zakonite supruge, Ukrajinke Rokselane. Zbog velike reforme zakona u muslimanskoj tradiciji je ostao upamćen kao Kanuni (Zakonodavac), dok je u Evropi bio poznat kao Veliki Turčin.

Nasledio je carstvo u usponu koje je tokom svoje vladavine proširio na tri kontinenta, boreći se protiv Habzburgovaca na Zapadu i u Mesopotamiji na Istoku. Kada je stupio na presto, jedan savremenik ga je opisao kao pitomo jagnje koje je došlo na mesto krvoločnog lava , međutim, tokom svoje dugogodišnje vladavine Sulejman će uspeti ne samo da očuva veliko carstvo koje je nasledio od svog oca, nego da mu doda nove teritorije, tako da će se Osmansko carstvo na kraju njegove vladavine prostirati od Mađarske do Iraka i od Jemena do ruskih stepa na istoku Kaspijskog mora, sa granicama dugim ukupno 12.000 kilometara.

Sadržaj:

1 UVOD 3
2 Detinjstvo i mladost 4
3 Unutrašnja politika 5
3.1 Reforma zakona, uprave i školstva 6
4 Osvajački pohodi 7
4.1 Pad Beograda 7
4.2 Zauzimanje Rodosa 11
4.3 Novi pohodi na Ugarsku. Opsada Beča 1529. godine 12
4.4 Ratovi sa Persijom 13
4.5 Severna Afrika i Mediteran 15
4.6 Novi sukobi sa Habzburzima 15
5 Intrige oko nasleđa 16
6 Sulejman kao pokrovitelј umetnosti 18
7 ZAKLJUČAK 20
LITERATURA 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08-02-2014 03:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: