Struktura i replikacija DNK

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Struktura i replikacija DNK
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


O molekularnoj biologiji uopšte


Molekularna biologija je nauka koja proučava biologiju na molekularnom nivou. Međutim ova nauka nije usko definisana, već se preklapa sa prirodnim naukama kao što su biologija i hemija, a naročito se preklapa sa genetikom i biohemijom. Za predmet proučavanja molekularna biologija se najviše interesuje za interakcije i regulacije između sistema unutar same ćelije, uključujući odnose između DNK, RNK, i sinteze proetina.
Definicija molekularne biologije
Molekularni biolozi koriste posebne tehnike, odnosno metode, ali takođe kombinuju molekularne tehnike sa tehnikama koje pripadaju genetici, biohemiji i biofizici. Danas više ne postoji jasno definisana granica između biohemije, molekularne biologije i genetike, jer se jedna nauka u velikoj meri oslanja na istraživanja i pronalaske druge. Ove tri nauke se mogu definisati na sledeći način :

• Biohemija je nauka koja proučava hemijske supstance i hemijske reakcije koje se odigravaju u živim organizmima.
• Genetika je nauka koja proučava genetsku raznolikost kao i efekat koji ona može da ima na organizam.
• Molekularna biologija je nauka koja proučava na molekularnom nivou procese replikacije, transkripcije i translacije genetskog materijala. Iako je sledeće shvatanje molekularne biologije veoma uprošteno, ono je tačno i može služiti kao početak za razumevanje molekularne biologije - dogma molekularne biologije je replikacija DNK molekula, njegova transkripcija u RNK molekul i kao takav njegova translacija u protein.

DNK → RNK → Sinteza proteina


Velikim delom, molekularna biologija je kvantitativna nauka, i u poslednjih nekoliko godina molekularna biologija se preklapala sa informatikom u bioinformatici i statističkoj biologiji. Početkom 2000-te godine, proučavanje strukture i funkcije gena, intezivno je počela da se bavi podgrupa molekularne biologije molekularna genetika....


Sadržaj


1 O molekularnoj biologiji uopšte 3
1.1 Definicija molekularne biologije 3
1.2 Tehnike molekularne biologije 3
1.3 Istorija 5
2 O nukleinskim kiselinama 5
3 DNK 6
4 Replikacija DNK 9
4.1 Semikonzervativnost 9
4.2 Bidirekcionost 10
4.3 Enzimi replikacije 11
4.4 Tok replikacije 12
4.5 Genetički kod 13
4.6 Kod,kodon, antikodon 14
4.7 Svojstva genetičkog koda 15
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Građa i funkcije dnk - ij zekan 0 3,900 09-09-2010 02:01 PM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: