Građa i funkcije dnk - ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Građa i funkcije dnk - ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz medicine.

Nukleoproteidi su složene bjelancevine kompleksne strukture, lokalizovane prije svega u jedru ćelije tj. u hromozomima, odnosno hromatinskoj supstanci i jedarcetu, a zatim u citoplazmi i njenim organelama kao sto su ribozomi i mitohondrije.
Iz razlicitog bioloskog materijala, pocev od bakteriofaga i virusa, jednoćelijskih organizama, visećelijskih organizama ukljucujući i humane ćelije, izolovane su dvije vrste nukleinskih kiselina koje se prema pentozi koju sadrže nazivaju: ribonukleinska kiselina (RNK ili RNA) i dezoksiribonukleinska kiselina (DNK ili DNA).
- DNK sadrži dve purinske baze: Adenin (A) i Guanin (G) i dvije pirimidinske baze: Citozin © i Timin (T). U sastav RNK takođe ulaze dvije purinske i dvije pirimidinske baze. Sastav purinskih baza je identican kao kod DNK, dok od pirimidinskih baza RNK umjesto Timina sadrži Uracil.

Struktura i geneticka uloga DNK:

Molekul DNK čini hemijsku osnovu naslijeđa svih prokariotskih i eukokariotskih ćelija. Molekula DNA sastavljena je iz velikog broja dezoksiribonukleotida, gdje purinske i pirimidinske baze nose genetsku informaciju, a šećerna i fosfatna rezidua imaju strukturnu ulogu. Monomjerne jedinice DNK molekula čine dezoksiribonukleotidi: dezoksiadenozin monofosfat (dAMP), dezoksiguanozin monofosfat (dGMP), dezoksicitidin monofosfat (dCMP) i dezoksitimidin monofosfat (dTMP).
Prema Watson Crickovom modelu sva ćelijska DNK se sastoji od dva vrlo dugačka, spiralna polinukleotidna lanca izuvijana oko zajedničke ose, ova dva lanca dvostruke spirale su međusobno antiparalelna, odnosno u jednom postoji 5' 3', a u drugom 3' 5' fosfodiestarska veza izmeću odgovarajućih dezoksiribonukleotida.
Jedno od vodećih otkrića u izučavanju strukture DNK pripada Erwin Chargaff-u 1950 god. koji je proučavanjem sastava baza DNK iz različitih biljnih i životinjskih vrsta, našao da su molarni odnosi izmelu Adenina i Timina (A/T) kao i Guanina i Citozina (G/C) kod svih proučenih vrsta

SADRŽAJ

UVOD 3
1 ORGANIZACIJA DNK: STRUKTURA HROMOZOMA I GENA, KARAKTERISTIKE GENETSKOG KODA 5
2 STRUKTURNA ORGANIZACIJA GENA PROKARIOTA I EUKARIOTA: 7
2.1 REPLIKACIJA DNK 7
2.2 MUTACIJE DNK 8
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9

http://www.maturskiradovi.net/eshop
09-09-2010 02:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Mišići donjih ekstremiteta i njihove funkcije derrick 0 1,690 13-09-2013 08:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Struktura i replikacija DNK Dzemala 0 2,078 18-10-2010 11:23 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: