Strategijsko planiranje -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Strategijsko planiranje -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Da bi preduzeće moglo upravljati svojim razvojem i oblikovati svoju budućnost u uslovima neizvesnosti, ono mora primenjivati strategijski menadžment. Strategijski menadžment se bazira na informacijama iz okruženja, njegova efikasnost bitno utiče na efikasnost preduzeća, on omogućava strateško odlučivanje kao i postavljanje i realizovanje strategije preduzeća. Pri definisanju i realizaciji strategija menadžment preduzeća mora voditi računa i o željama i zahtevima učesnika koji su bitno zaintresovani za sudbinu i dijelovanje preduzeća, to mogu biti: vlasnici, zaposleni, nosioci poslovanja, poslovnipartneri, konkurencija, banke, razna udruženja.

Tradicionalni pristup planiranja i upravljanja preduzeća uspješno je funkcionisalo sve do 70-ih godina, do tada su velika preduzeća dominirala malim, a poslovanje je bilo predvidljivo iz razloga sto je okruzenje bilo relativno stabilno, konkurenti su bili dobro poznati, promjene na finanskijskom tržištu skoro zanemarljive, cene skoro svih proizvoda i usluga stabilne, a ponašanje kupca i krajnjih potrošača očekivana.

Zahvaljujući intenzivnom razvoju novih proizvoda i tehnologije, otvaranje novih tržišta sve izraženiji zahtevi potrošača za novim proizvodima i uslugama dovodi nas do zaključaka da više nije bitna veličina preduzeća već brzina kojom se prihvataju nove tehnologije i dostignuća kao i spremnost preduzeća na promjene. Dinamika i karakter tih promjena upozoravaju da ne postoji adekvatna zaštita preduzeća od promjena koja ugrožavaju njegov opstanak i razvoj osim blagovremenog predvidjanja i prilagodjavanja promjenama. Brojni primeri propadanja preduzeća ili poslova zbog neblagovremenog prihvatanja promjena ili pak učmalosti na osnovu ubiranja plodova minulog perioda dovode do zaključka da 20. vek obeležava burne promjene koje je trebalo brzo prihvatiti kao osnovnu zakonitost i shvatiti da se uslovi poslovanja brzo menjaju, a stečene pozicije polako gube. Kada sve to sagledamo jasno se ističe potreba za Strategijskim menadžmentom kao i njegova važnost. Prema definiciji strateškog menadžmenta koja glasi: Strategijski menadžment je proces upravljanja svim resursima internim i eksternim činiocima poslovanja u cilju razvoja konkurentske prednosti i dugoročnih performansi preduzeća; jasno se ističe važnost koju strategijski menadžment ima. . .

S A D R Ž A J


UVOD 3
1 STRATEGIJSKI MENADŽMENT 7
2 STRATEGIJSKO PLANIRANJE 8
2.1 Planiranje 9
2.2 Planiranje kao funkcija menadžmenta 10
2.3 Planiranje kao naučna disciplina 10
2.4 Planiranje kao proces 10
3 METODE STRATEGIJSKOG PLANIRANJA 11
3.1 SWOT analiza 11
3.2 Konstruiranje IFE matrice kroz identifikaciju snaga i slabosti 12
3.3 Konstruiranje EFE matrice kroz identifikaciju prilika i pretnji 13
3.4 Primer SWOT matrice 14
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:02 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Planiranje i odlučivanje derrick 0 2,063 25-02-2014 03:40 PM
zadnja poruka: derrick
  Strategijsko odlučivanje derrick 0 1,808 24-02-2014 04:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Strategijsko planiranje 2 derrick 0 1,558 24-02-2014 04:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Kreiranje anketnog upitnika i planiranje u odnosima s javnošću derrick 0 1,990 19-09-2013 03:01 PM
zadnja poruka: derrick
  Planiranje kao faza procesa menadžmenta derrick 0 2,561 14-09-2013 04:21 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: