Spinoza - filozofija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Spinoza - filozofija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Racionalizam pripada razdoblju 18.st. Stupa na scenu neposredno nakon humanizma i renesanse koji su u prvi plan stavljali čovjeka i njegov razum.
Međutim pravi procvat, ljudskog uma, kao osnovne pokretačke snage, desit će se krajem 17. st. i početkom 18.st. Ovaj period značajan je za afirmaciju građanske svjesti i njenoj odlučnosti da se suprodstavi vladavini bogatog aristokratskog društva i dogmi krščanske crkve.U ovim okolnostima kritizirana je religija i njeno tumačenje svijeta.Zapravo se pojavio razum u kome su se kidale niti starog tradicionalnog shvačanja.
Dakle, racionalizam, filozofski objašnjen je spoznajno-teorijski pravac koji smatra da je razum bitni izvor čovjekove spoznaje, pa se kritički odnosi prema svjetu oblikuje samo putem mišljenja. Novovjekovna filozofija počinje svoju epohu baš idejom racionalizma. Posmatrano s teološkog aspekta, za ovaj pokret se kaže; to je stnovište prema kome su održive i prihvatljive samo one dogme koje mogu da izdrže racionalnu kritiku ili koje mogu biti shvačene bez oslanjanja na otkrovljenje,jedino uz sudjelovanje “prirodne svjetlosti” (lumen naturalis) ljudskog uma.
Na društveno-historisku scenu dolaze čuveni filozofi iz građanske klase, Descartes, Leibniz i Spinoza.

Biografija Barucha de Spinoze


Barucha de Sdinoza je holandski filozof (1632-1677). Porjeklom je iz jevrejske porodice koja je, prije doseljenja u Holandiju, živjela u Portugalu.
Još kao mladić, Spinoza se posvetio studiju Biblije, Talmuda i skolastičke filozofije. Zbog njegovog neslaganja, a ujedno i kritike jevrejske dogme, izaziva bijes jevrejskih vjerskih poglavara i uopće teoloških krugova i biva izbačen iz jevrejske vjerske zajednice. Potom 1656.godine, nakon bezuspiješnih nagovaranja da se vrati vjeri, proklet je najtežom kletvom:
“Neka je proklet danju, neka je proklet noću. Neka je proklet kad liježe i neka je proklet kad ustaje. Neka je proklet kad polazi i neka je proklet kad se vrača... Naređujemo vam da niko s njim ne progovori ni usmeno, ni pismeno, da niko ne boravi s njim pod istim krovom ili četiri lakta bliže od njega, da niko ne čita spis koji je on sastavio.” 1
Bio je proganjan, ponižavan i proglašen za “ateistu” i “otpadnika”. Djela mu nisu bila prihvačena...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Adorno - čemu još filozofija derrick 0 2,720 30-08-2013 11:53 PM
zadnja poruka: derrick
  Filozofija egzistencijalizma kod Žan-Pol Sartra Maja 0 3,973 02-08-2012 01:59 PM
zadnja poruka: Maja
  Epikurova filozofija Maja 0 3,137 01-03-2012 05:37 PM
zadnja poruka: Maja
  Filozofija prava Ronalda Dvorkina Dzemala 0 3,519 11-08-2011 02:10 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Filozofija Dzemala 0 3,508 16-04-2011 11:58 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: