Filozofija egzistencijalizma kod Žan-Pol Sartra

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Filozofija egzistencijalizma kod Žan-Pol Sartra
UVOD

U svom čuvenom manifestu pod naslovom „Egzistencijalizam je humanizam“ koji je napisan 1945, posle ratnih iskustava, Sartr pokušava da predstavi osnovne smernice svog filozofskog sistema. I pored činjenice da je u svojim kasnijim radovima on svoju filozofiju i metafiziku stalno preocenjivao i menjao, ovo delo ipak ostaje njegov fundamentalni doprinos i egzistencijalistička biblija. Osnovni postulati su da je egzistencijalizam ateistička filozofija. To znači da Bog ne postojі, ali da postoji bar jedno biće kod koga egzistencija prethodi esenciji. Sartr smatra da čovek najpre egzistira, susreće sebe, »iskrsava u svetu, a potom i sebe definise«. Čovek zapravo nije nista nega ono sto od sebe čini. Egzistencijа se ne svodi na idejе, ona se ne da izrazlti; možemo је samo evocirati preko nekog zamišljenog predmeta; tada treba ponovo shvatiti njeno izbijanjе, obrtanjе, protivurečnost. Sartr smatra da je ovo prvi postulat egzistencijalizma i dopunjuje ga refleksijоm da je čovek najpre proјekt koji sebe subjektivno živi (čovek је najpre ono što је projektovao da bude).

U »Biću i ništavilu« Sartr još više potkrepljuje koncept egzistencijalizma iz koga se mora izvući ono zamiš1jenom crticom spojeno ništavilo, naime, ono nista-prisutno u 1јuskom biću. Ljudsko biće nijе stvar među drugim stvarima. Stvari određuju jedna drugu. Međutim, čovek sam sebe određuje. On оdlučuје, to je još približnija konstataciја, hoće 1i i1i neće sam sebi da dopusti da uđe u neke granice, da bude pod uticajеm bilo instinkata i1i nagona, bilo razloga і smisla koji ga naprosto vuku u život. Prema Sartru svako ljudsko biće je praznina za sebe i živi u privatnom univrzumu. »Svako od nas, razmisljа о ključu jer je svako u svojoj ćeliji«. Čovekova osnovna iskustva su, prema Sartru, načini na koje oseća praz-ninu: stid, zbunjenost, nesigurnost, nedostatak samopouzdan а, jednom rečju: svest. Sve što covek učini usmereno je na to da se pobegne od tragične samosvesto o praznini. Međusobni odnosl su pre svega predmet sukoba jer se praznina ne može nadvladati, а destruktivni nagon je za Sartra pokušaj da se doživi sopstvena sloboda, da se bude činilac, а ne žrtva.


Sadržaj


UVOD 3
1.1 Filozofija egzistencijalizma kod Žan-Pol Sartra 4
ZAKLJUČAK 10
LITERATURA 11


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:59 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Problem logocentrizma kod Žak Deride derrick 0 1,658 06-02-2014 12:12 AM
zadnja poruka: derrick
  Adorno - čemu još filozofija derrick 0 2,907 30-08-2013 11:53 PM
zadnja poruka: derrick
  Žan žak Ruso Maja 0 3,369 02-08-2012 11:46 AM
zadnja poruka: Maja
  Epikurova filozofija Maja 0 3,311 01-03-2012 05:37 PM
zadnja poruka: Maja
  Filozofija prava Ronalda Dvorkina Dzemala 0 3,684 11-08-2011 02:10 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: