Semberija i migracija u Semberiji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Semberija i migracija u Semberiji
Uvod

U mom tekstu,pisaću vam o Semberiji i gradu koji se nalazi u toj oblasti Bijeljini. Semberija je regija u Bosni i Hercegovini koja se nalazi na sjeveroistoku države tj. između rijeka Save i Drine te planine Majevice. Tlo je plodno što je povoljno za razvoj poljoprivrede. Najveća opština na prostoru ove regije je Bijeljina. U mom daljem tekstu,pokušaću da vam objasnim,kako je nastala rječ Semberija,a I kako je nastao sam naziv grada Bijeljina. Ali ne samo to,pisaću vam,ko je sve doseljavao tj,naseljavao ova područja od srednjeg veka pa sve do sada. Znamo da to doseljavanje I odseljavanje,spada u domene migracije,I može se reći da je na ovim područjima bila dosta zastupljena unutrašnja migracija a takodje I spoljašnja,ponajviše sa Srbijom.

Ovo područje ima dosta tih migracije,pa I danas,preko reke Drine,tj. u državu Srbiju,ljudi svakodnevno putuju.Ali to nije tema mog rada,ja sam se više bazirao na migracije u Semberiji,od davnina,I naseljavanje naroda iz Azije I Afrike,naseljavanje muslimanskog stanovništva,I razloge z ate migracije. Najveći razlozi za migracije na ovim područjima,su bili prvenstveno plodno tlo,bogatsvo,prirodnih pogodnosti,ali loša strana razloga tih migracija su bili ratovi. Najveći uticaj,na naseljivanje naroda na ova područja,imala su Turska osvajanja,koja su naterala da se često iseljavaju,pa kasnije opet naseljavaju sa ovih područja. Ali da sada nedužim u tome,pisaću opširnije u mom daljem tekstu. Uglavnom,kao što sam već rekao,ja ću se najviše bazirati,na migracije od srednjeg vjeka,pa sve do sada,na području Semberije I grada Bijeljine.

Sadržaj

Uvod..................... 3
Semberija................... 4
Stanovništvo i naselja.................. 5
Muslimansko stanovništvo pojačano je XIX vijeku doseljavanjem iz Srbije 6
O Semberskim Romima………… 6
Migracije stanovništva u Semberiji…………… 7
Motiv migracije stanovnistva…………… 9
Zaključak………………………10
Literatura………………11


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:05 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: