Rusovo shvatanje odgoja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Rusovo shvatanje odgoja
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Jean-Jacques Rousseau (fr. Jean-Jacques Rousseau; Ženeva, Švicarska, 28. jun 1712. - Ermenonville, Francuska, 2. srpanj 1778), bio je švicarsko-francuski filozof, pisac, politički teoretičar i samouki kompozitor iz doba prosvjetiteljstva. Jean Jacques Rousseau je bio najuticajniji filozof prosvjetiteljstva. On je smatrao da je suvremena kultura negacija prirode i zato je govorio da ljudi treba da se vrate prirodi - slobodi i jednakosti. Za Rusoa nejednakost je nastala sa privatnom imovinom, a država ugovorom. Za Jean Jacquesa Rusoa, kao prosvjetitelja, odgoj je temelj društva.

Rusoov neizmjeran utjecaj je u tome što je bio prvi pravi filozof romantizma. Kod njega se prvi put spominju mnoge teme koje su dominirale intelektualnim životom narednih stotinu godina, kao što su: uzdizanje osjećanja i nevinosti i umanjivanje značaja intelekta; izgubljeno jedinstvo ljudskog roda i prirode; dinamična koncepcija ljudske povijesti i njenih različitih razina; vjera u teologiju i mogućnosti obnavljanja iščezle slobode.

Jean Jacques Rousseau je bio sin jedne francuske izbjegličke obitelji koja je živjela u Ženevi, a, iako je odgajen kao kalvinisti, godine 1728. postao je katolik pod utjecajem gospođe De Varen (de Warens), njegove dobrotvorke i, kasnije, ljubavnice, koja je i sama bila preobraćen iz protestantskog pijetizma. Imala je velikog udjela u formiranju njegove religioznosti, spajajući deistička vjerovanja, koja isključuju učenja kakva su pakao i Istočni grijeh, s nekim vidom kvijetističkog sentimentalizma. Tijekom godina provedenih s njom (1731. - 1740.), Ruso je dovršio svoje nepotpuno obrazovanje čitanjem raznolikog štiva, uključujući djela Renea Descartesa, G. V. Lajbnica, John Locke, Bleza Paskala i drugih. Godine 1741. otišao je u Pariz, gdje je upoznao Terezu Levaser, služavku, s kojom je imao petero djece i smjestio ih u bolnicu za napuštenu djecu. . .

Metodičke osnove proučavanja teme

U svojoj knjizi Emil ili o vaspitanju (1762), Žan Žak Ruso podiže zgradu snova koja je jednim dijelom «kontrast pravom životu njegovom», ... koja «odražava unutrašnju borbu njegovu koja se vodila u srcu njegovom između onoga što je bilo plemenito u njegovim težnjama i nisko u njegovom životu». U stvari, u njoj se otkriva idejni napad na feudalno vaspitanje i sholastičku školu i ujedno daje i slika idealnog vaspitanja u kome Emil predstavlja «simbol oslobođene djece». Pored Emila, glavnog njegovog pedagoškog djela, on stiče slavu i svojim dvjema Raspravama , a zatim postaje «otac i idol revolucionara» zahvaljujući svome djelu Društveni ugovor (Contrat social, 1762). U prvoj raspravi dokazuje tezu: «čovjek je od prirode dobar, samo ga institucije čine zlim». To je bio frontalni napad na tadašnju kulturu. Prema njemu čovjeka treba vaspitavati samo prema njegovoj vlastitoj prirodi, a da se ne izloži štetnim uticajima kulture i društva...

Sadržaj :

UVOD 3
1.1 Metodičke osnove proučavanja teme 4
1.2 Rusoova filozofija u olimpizmu 6
1.3 Značaj proučavanja Rusoovih shvatanja 11
1.4 Ciljevi pravilnog odgoja 12
1.4.1 Društvena efikasnost kao cilj 16
1.5 Rusoov pojam odgoja građanina 18
1.6 Naprednost Rusoovih ideja o odgoju 18
ZAKLJUČAK 22
LITERATURA 23


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:52 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: