Rimska kultura ishrane i kulinarstvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Rimska kultura ishrane i kulinarstvo
UVOD

Antički Rim je bila civilizacija koja je nastala od grada - države osnovanog na Apeninskom poluostrvu po tradiciji koju nam prenosi Tit Livije 753. pne. do ogromnog carstva koje je okruživalo Sredozemno more. Tokom svog postojanja, rimska civilizacija je prešla put od monarhije, republike sa kombinacijom oligarhije i demokratije, do autokratskog carstva. Rimska civilizacija je dominirala zapadnom Evropom i područjima oko Sredozemnog mora putem osvajanja i asimilacije. Zapadni deo carstva, uključujući Hispaniju, Galiju i Italiju, se u 5. veku raspalo posle seobe naroda u nezavisne kraljevine. Istočno rimsko carstvo, čiji je centar bio Konstantinopolj, se obično naziva Vizantijsko carstvo nakon 476, tradicionalnog datuma pada Rima i potonjeg početka ranog srednjeg veka, takođe znanog kao mračni vek. Rimska civilizacija se često svrstava u „klasičnu antiku“, sa antičkom Grčkom, civilizacijom koja je inspirisala veliki deo kulture antičkog Rima. Antički Rim je značajno doprineo razvoju prava, ratne veštine, umetnosti, književnosti, arhitekture, tehnologije i jezika u zapadnom svetu, a njegova istorija još uvek ima uticaj na današnji svet.

Rim je pružao bezbroj mogućnosti na koji način će građanin ili stranac provesti dan ili noć. Društveni život se odvijao na trgu – forumu, ulici ili u termama (kupke). Susresti se svakodnevno s prijateljima, znancima i porazgovarati o svemu zanimljivom bila je gotovo obveza svakog Rimljanina. Bogati ( patriciji) imali su štićenike koji su ih ujutro dolazili pozdravljati i zatim ih pratili do Foruma. Pred kraj radnog dana (oko 15 sati) Rimljanin je odlazio u terme, gde se osvežavao kupanjem uz recitacije mladih pesnika koji su se okušavali u prvim stihovima pa su želeli čuti mišljenje publike. Istoričar Lajonel Kason opisuje izgled grada Rima: Kuće sa stanovima obrubljivale su uske i krivudave ulice. Glavne ulice bile su široke 6 do 7,5 metara,a sporedne 3,5 do 5 m. Teško da je ijedna velika i mala išla pravo. A one koje su se uspinjale obroncima sedam brežuljaka bile su ne samo uske već i strme. U najnastanjenijim kvartovima sve su ulice bile u senci zgog zgrada koje su se uzdizale s obe strane ulice i uvek u gužvi zbog male širine.

Sadržaj

UVOD 3
1 Kuhinja kroz istoriju 4
2 Rimska „cena“ – opsednutost hranom 6
2.1 Cena u životu Rimljana 8
2.2 Zakoni o uživanju i razvrstavanje hrane 9
2.3 Klasifikacija hrane 11
2.4 Varenje i degustiranje: dve kuhinje 13
2.5 Hleb i slanina, vino i garum 14
2.6 Ceremonijal opuštanja 17
2.7 Tri posluženja 19
ZAKLJUČAK 21
LITERATURA 23


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:07 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kultura i civilizacija Rusije - hr Dzemala 0 2,005 12-08-2011 09:43 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Balkanska kultura u doba seobe Slovena derrick 0 2,283 26-02-2011 02:09 AM
zadnja poruka: derrick
  Rimska arhitektura Dzemala 0 5,083 30-08-2010 12:23 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Arapska kultura u Francuskoj od De Gola do danas Dzemala 0 2,113 29-08-2010 12:17 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Nikola Tesla - istorija umjetnosti i kultura Vesnica 0 2,938 18-05-2010 10:26 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: