Revizija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Revizija
SADRŽAJ


1. Uvod .........................................................................................2

2. Savremeni problemi menadžmenta u javnom sektoru.........3
2.1 Elementarne osobenosti javnog preduzeća .........................3

3. Kauzalni odnos između aktivnog poslovnog
ambijenta i zaštite interesa kupaca................................................6

4. Uloga finansijske revizije u zaštiti i očuvanju interesa investitora.........................................................................................8

5. Uloga finansijske revizije u implementaciji Novog javnog menadžmenta (NPM)........................................................................9
5.1 Novi javni menadžment kao aktuelna doktrina
upravljanja javnim sektorom..........................................................9
5.2 IPSAS – važan faktor u procesu poboljšanja
transparentnosti javnog sektora..................................................11
5.3 Nedostaci u finansijskim izveštajima
Javnih preduzeća ustanovljeni revizijom.....................................12

6. Zaključak ....................................................................................15

7. Literatura ...................................................................................16
UVODUsled privatizacije mnogih ključnih područja, kao i konkurentskih pritisaka kroz aranžmane tipa obaveznog konkurentskog tendera, javni sektor¹ danas prolazi kroz veoma značajne promene. Naime sve više preovladava tip preduzetničkog ponašanja organizacija pomenutog sektora, dok se njihova efikasnost konstantno poboljšava kroz promenu vlasništva ili redistribuciju prava vlasništva.
Dakle razlika između privatnog i javnog sektora je neosporno sužena. Tako na primer koncepti «željena vrednost za novac», benč-marking, javna odgovornost doslovno su preuzeti iz privatnog sektora (uz manja prilagođavanja), dok se računovodstvo od pasivnog posmatranja i izveštavanja o promenama u raspodeli gotovine, pomerilo ka analizi i planiranju budućih promena.

Javna preduzeća predstavljaju posebnu kategoriju privrednih društava, sa specifičnim položajem u ostvarivanju funkcija kao i specifičnim problemima koji ih pogađaju i sa kojima su prinuđena da se bore i koja deluju kao društvo kapitala čiji su vlasnici država i jedinice lokalne samouprave. U njihovim bilansima su najjasnije iskazane posledice svih nedorečenosti u njhovom ekonomskom profilisanju ( pri tom se misli na pozicioniranje imovine, obaveza i kapitala, kao i prihoda, rashoda, dobitaka, odnosno gubitaka). Obzirom na problem neistinitih i neobjektivnih finansijsko računovodstvenih iskaza kao i na kumulirane probleme čiji se koreni nalaze u ideologiji koju smo sprovodili, kao i u okolnostima koje prate rad javnih preduzeća, sasvim je razumljiv značaj koji revizija ima u realizaciji ciljeva upravljanja javnim preduzećem, a posebno u implementaciji novog javnog menadžmenta.

Jedan od najvažnijih prioriteta Razvojne strategije kod nas jeste ubrzanje procesa privatizacije, što je i najbrži način da privučemo strane investicije u mnogo većem obimu, ali i da se izborimo za deo svetskih investicija koje trenutno, na žalost, odlaze u druge aktivnije delove sveta.

Dakle radi se o urgentnoj potrebi za stranim investicijama (preduslov za ekonomski razvoj) ne samo u cilju povećanja zaposlenosti, već i usled naglašene potrebe da tehnološki modernizujemo našu izrabovanu industriju sa osnovnim ciljem podizanja njene konkurentnosti na stranom tržištu. I pored surove stvarnosti da je država u nedopustivo i poražavajuće visokom obimu zavisna od međunarodne pomoći, postoji mogućnost da se u relativno kratkom roku stvori aktivni poslovni ambijent koji bi bio atraktivan za strane investitore, naravno kada bi u nas postojala politička volja.
POGLAVLJE I

SAVREMENI PROBLEMI MENADŽMENTA U JAVNOM SEKTORU


Javna preduzeća, po mnogo čemu, predstavljaju specifičan oblik preduzeća koja imaju, u obavljanju svoje delatnosti, posebno apostrofiranu odgovornost, i to, kako prema javnosti, tako isto i prema osnivaču. Dakle, ukoliko se pođe od činjenice da obavljanje delatnosti javnog preduzeća na neadekvatan način izaziva, po pravilu, nezadovoljstvo kod građana, uz čestu pojavu javnog reagovanja, sasvim je jasno da je na javnom preduzeću posebna odgovornost na informisanju javnosti o njihovom radu i poslovanju.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Revizija troškova na primjeru preduzeća Maja 0 1,870 02-02-2012 12:42 PM
zadnja poruka: Maja
  Revizija na primeru d.d Sarajevo Maja 0 1,630 02-02-2012 12:38 PM
zadnja poruka: Maja
  Revizija potrazivanja Vesnica 0 2,263 13-05-2010 01:53 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Finansijska revizija javnog sektora Vesnica 0 3,350 10-05-2010 10:38 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Revizija u javnom sektoru Vesnica 0 3,250 06-05-2010 11:08 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: