Religija kao dio kulture

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Religija kao dio kulture
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


... Kao što je svoja prva saznanja o sebi čovjek razvijao u kontaktu sa drugim ljudima, tako je teklo i njegovo osmišljavanje vlastitog porijekla koje je vezivao za mistične sile i religijska objašnjenja. U istoriji su neodvojive kulture od religija. Čak su i kulture koje nisu imale dodira kroz istoriju razvijale vlastite religije, vlastita vjerovanja. Takav je primjer sa Inkama, Majama i Astecima koji su prije dolaska Evropljana imali svoja vjerovanja i svoja božanstva kao što su i Evropljani imali svoja. To dokazuje da se kultura i religija prožimaju u svim društvenim sistemima. Uticaj kulture i religije na obrazovanje je nesporan. Mogli bismo reći da su to prve kolijevke obrazovanja. Obrazovanje kao tanana nit života spaja prošlost i sadašnjost te osmišljava budućnost svake kulture i religije, vezuje culture i religije međusobno i donosi nova sagledavanja čovjeku, činiga slobodnijim.


RELIGIJA I KULTURA


Historijski, religija je odigrala veliku ulogu u kulturama gotovo svih naroda. Koliko su ove dvije sfere bliske vidi se po tome što se religija u nekim istraživanjima tretira kao "duša kulture", a kultura kao oblik religije.
Religija i kultura su nešto što je naučeno i zajedničko, zajednička svojina grupe. Jedna i druga imaju funkciju da izraze određenu potrebu. Na taj način predstavljaju svojevrsnu komunikaciju između ljudi i naroda. Svako društvo već je unaprijed izgradilo svoje (religijske i kulturne) modele ponašanja i očekuje od svojih članova da se u suglasju s njima i ...


SADRŽAJUVOD - 1 -
1 RELIGIJA I KULTURA - 2 -
1.1 Odnos religije i kulture sa društvenom strukturom - 3 -
1.2 Uticaj religije na kulturu - 3 -
1.3 Religija i obrazovanje - 4 -
1.4 Religija i umetnost - 5 -
2 ZAKLJUČAK - 6 -
3 LITERATURA - 7 -PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:47 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojmovi masovne i elitne kulture u britanskim studijama kulture derrick 0 2,165 09-03-2014 01:44 AM
zadnja poruka: derrick
  Rukovođenje i promjene kulture derrick 0 1,828 09-03-2014 01:29 AM
zadnja poruka: derrick
  Globalizacija i religija pod vidikom Fukuyame - hr derrick 0 2,191 21-09-2013 02:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Globalizacija i religija pod vidikom npr. Habermasa - hr derrick 0 2,226 07-02-2013 02:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizacija kulture i ponašanja derrick 0 1,792 03-02-2013 03:47 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: