Reciklaža čvrstog otpada

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Reciklaža čvrstog otpada
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD


Učeći o ekologiji i očuvanje životne sredine, odnosno životne okoline sa kompleksno ustrojenim ekosistemima – šta sve zagađuje i ugrožava prirodu i našu okolinu, kako zaštititi prirodu i okruženje (pravilno odlaganje otpada, smanjenje buke, reciklaža, izbegavanje korišćenja štetnih materija, ...), pridajemo novi značaj razvoju ekološke svesti na lokalnu zajednicu.

Izviđači mogu biti osposobljeni za edukaciju građana o revitalizaciji životne sredine i osnovama tehnologije reciklaže otpadnih materija, sortiranju, odlaganju i upravljanju najyastupljenijim, komunalnim čvrstim otpadom (KČO – MSW - municipal solid waste).
Reciklaža kao pojam znači nalaženje, sakupljanje, izdvajanje i prerada tog otpada i izrada novog proizvoda iz materija koje bi, inače, bili bačeni kao nekorisni. Odnosno, ponovno korišćenje iskorišćenih materijala. Reciklaža će u budućnosti imati sve veći značaj, obzirom da direktno utiče na dva vrlo značajna ekološka aspekta:
1. na redukciju trošenja i maksimalno očuvanje prirodnih izvora sirovina, koji su različitim prirodnim faktorima ograničeni, a delovanjem društvenih faktora sve ugroženiji
2. smanjenje zagađenja vodenih površina, vazduha, šuma i zaštita životne sredine u celosti.

U Srbiji godišnje bude skupljeno oko 2,2 miliona tona komunalnog otpada, a zvanično je registrovano oko 180 deponija.Po Zakonu o upravljanju otpadom i Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu formiraće se jedna potpuno nova ekonomska oblast u Srbiji, u kojoj veliki broj ljudi treba da se zaposli, te ostvaruje profit prikupljanjem otpada, reciklažom i vraćanjem u proizvodnju. Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu propisuje načine postupanja sa ambalažom u svim fazama njenog postojanja. Iako postoji više od 40 klasifikacija papira, otpad koji se nalazi u MSW se obično sastoji od novina, knjiga i časopisa, službenih dokumenta, papirnog pakovanja, toalet papira i papirnih ubrusa i nabranog kartona. Novinski papir se moze reciklirati najmanje 7 puta. Parče papira se razgradi za mesec dana, vunena čarapa za godinu dana a konzerva za više od 200 godina.
Vreme razgradnje plastike je vrlo dugo – 100 do 1000 godina. Plasticna ambalaža se proizvodi od nafte. Od sedam kategorija, vrsta plastične mase, nama najpoznatija PET ambalaža može da se reciklira 5 - 6 puta. Godisnje od plastike strada oko milion ptica, 100.000 morskih sisara i mnogo riba. "Pakovanje piva u PET ambalaži je najveći zločin koji je mogao da se uradi našoj životnoj sredini, mišljenje je eksperata."
Plastični materijali koji se nalaze u MSW dele se u sedam kategorija:
- Polietilen-tetraftalat (PETE/1)
- Polietilen velike gustine (HDPE/2)
- Polivinil-hlorid (PVC/3)
- Polietilen male gustine (LDPE/4)
- Polipropilen (PP/5)
- Polistiren (PS/6)
- Drugi plastični višeslojni materijali.

Sadržaj

UVOD
1.1 Reciklaža plastike 3
1.1.1 Prikupljanje plastičnog otpada 4
1.1.2 Razvrstavanje plastičnog otpada 4
1.1.3 Postupci prerade ambalažnog otpada 5
1.1.4 Spaljivanje plastičnog otpada 6
1.1.5 Reciklaža plastičnog otpada 6
1.2 Reciklaža motornih vozila 7
1.3 Stanje reciklaže motornih vozila 8
1.3.1 Pravni aspekt reciklaže motornih vozila na kraju životnog ciklusa 9
1.3.2 Domaća zakonska regulativa 9
1.3.3 Zakonska regulativa Evropske Unije 10
1.4 Model integralne i održive reciklaže motornih vozila na kraju životnog ciklusa 10
1.5 Efekti reciklaže motornih vozila na kraju životnog ciklusa 11
1.5.1 Ekološki efekti 11
1.5.2 Efekti upošljavanja 12
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:57 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Reciklaža elektronskog otpada Maja 0 1,628 19-07-2012 04:41 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: