Razvoj papira

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Razvoj papira
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

U ovom radu pokušao sam da predstavim pronalazak i razvoj jednog od najvećih pronalazaka ljudskog uma. Naravno, reč je o papiru. Međutim, prije toga želio bih ukratko izneti pregled materijala na kojima je čovek pisao prije pronalaska papira. Čovek je pisao skoro na svim materijalima koji su ga okruživali. Pisao je po stijenama, po drvetu, listovima nekih biljaka, porogovima, kostima, metalu, platnu itd. Kasnije čovekov um se počinje razvijati i čovek počinje razmišljati. Tada on počinje da proizvodi neke stvari koje mu znatno olakšavaju život. U čoveku se javlja potreba za bržim i jednostavnijim komuniciranjem. Čovek je u to vreme pisao po stijenama, međutim, stijena kao pisaći materijal nije mogla zadovoljiti čovekovu potrebu za bržim i jednostavnijim komuniciranjem. Čovek počinje da traži rješenje, predmete koji se nalaze u njegovoj blizini on počinje da obrađuje za različite namjene. Od zemlje čovek počinje da pravi cigle, od gline razno posuđe. Tada čovek počinje da pravi glinene ploče koje je koristio kao pisaći materijal. Te ploče su se mogle čuvati, prenositi, slati na udaljena mesta. Na ovom materijalu se znatno bolje pisalo nego po stijeni. Međutim, kako je vreme prolazilo ovaj materijal nije više mogao zadovoljiti sve potrebe razvijenih civilizacija. Svakodnevna potreba za pisanjem postala je velika i tako sušenje i pečenje glinenih ploča postaje značajna kočnica efikasnog funkcioniranja čitavog tadašnjeg društva. Tada se u Egiptu počinje proizvoditi jedan novi materijal koji je bio znatno napredniji od glinenih ploča i koji je zadovoljavao sve tadašnje potrebe. Reč je o papirusu. Ovaj novi materijala dobivao se iz biljke papirusa, koja je rasla u području oko rijeke Nil. Papirus je imao brojne prednosti nad dotadašnjim pisaćim materijalima. Bio je veoma lagan što je olakšavalo njegov transport. Na njemu se znatno lakše pisalo nego na ostalim materijalima. Pošto je izvoz papirusa iz Egipta u to vreme bio zabranjen, u antičkom gadu Pergamonu u Maloj Aziji pronađen je novi materijal-pergament. Glavna sirovina za dobivanje ovog pisaćeg materijala bila je ne uštavljena ovčja, kozja i teleća koža. Koža se prethodno čistila od dlake, zatim se lužila u kreču, a potom sušila i glačala. Ovaj materijal bio je veoma pogodan za pisanje, mnogo savitljiviji i postojaniji. Zbog svojih kvaliteta potisnuo je papirus iz upotrebe. Međutim pergament je bio veoma skup materijal i zbog toga je čovek krenuo u nove pronalaske. Tada se pojavljuje jedan novi materijal koji zbog svoje jeftinoće i odlične primene veoma brzo potisnuo pergament. Taj materijal je papir ili hartija.

KINEZI PRONALAZE PAPIR

Historičari smatraju da je papir pronađen na početku drugog stoleća naše ere, tačnije 105. godine. Pronalazak papira pripisuje se kineskom ministru za poljoprivredu i direktoru carske fabrike oružja Čaj Lunu(Tsai Lun). On je bio natjeran na taj pronalazak ekonomskim razlozima jer je svila, na kojoj su Kinezi do tada pisali, bila suviše skupa. Svila je bila preskupa a bambusove pločice preteške. Tada je Čaj Lun stvorio plan da iz kore drveta ili vlakana lika, konoplje i iz starih krpa proizvede papir. Mesto u kojem je Čaj Lun vršio pokušaje za svoj pronalazak nije tačno utvrđeno. Tu se spominje nekoliko lokacija od kojih je
u prvom redu mesto Lei-Yang
u provinciji Honan. Čaj Lun je
u kamenom avanu istucao drvenim tučkom vlakna bambusa, lika domaćeg duda, stare ribarske mreže, slamu od riže, krpe i čahure od svilenih buba. Od te meljave je pomoću vode i krečnog luga načinio kašu. Zatim je tu kašu stavljao na sita, koja su bila napravljena od tankih bambusovih prutića i svilenih vlakana. Laganim treskanjem rasprostirao je kašu u jednoličnom sloju. Na taj način vlakna bi se ispreplitala a voda bi iscurila kroz sito. Tako se dobijao sirov list papira koji se stavljao na daske i na zidove da bi se osušio. Zatim su se listovi slagali jedan na drugi i tako su presani u drvenim presama. Zatim se listovima dodavalo ljepilo da bi bili čvršći i tako su se stavljali na mramorne ploče i glačali slonovom kosti. Tako je izgledao postupak dobivanja papira. Arheolog Mark Aurel Štajn je u kineskom Turkestanu pronašao nekoliko hiljada starih kineskih papira koji su datirali iz perioda između 150. i 900. godine. Ti se papiri smatraju za najstarije do danas sačuvane i oni datiraju iz vremena kada su djelovali prvi učenici Čaj Luna. Kinezi su ljubomorno čuvali tajnu pravljenja papira. Tu tajnu su 610. godine otkrili Koreanci a 700. godine ta tajna dolazi u Japan. Međutim Koreanci i Japanci nisu zaslužni za širenje te tajne ka ostatku sveta. Tu tajnu ostatku sveta preneli su Arapi.

ZA TAJNU SAZNAJU ARAPI

Godine 751. Kinezi su, kao saveznici nekih turkmenskih plemena, bili poraženi od strane Arapa. Pretpostavlja se da su Arapi među zarobljenicima poveli sa sobom nekoliko onih koji su poznavali tajnu proizvodnje papira. U gradu Samarkandu 751. godine pojavljuje se radionica za proizvodnju papira. To je bio početak pohoda papira u Evropu a zatim i u celi svet. Od tada počinje arapska proizvodnja papira. U Bagdadu je 794. godine sagrađena prva velika državna radionica za proizvodnju papira. Nekoliko godina kasnije osnovane su radionice u Damasku, Tripolisu, Hijeropolisu i drugim gradovima.
Arapi nisu posedovali sirovine od kojih se papir dobijao u Kini pa su zbog toga morali da potraže zamjene za te sirovine.
Glavne sirovine za izradu papira u arapskim radionicama bile su stare lanene krpe. Zatim su počeli koristiti pamuk i druge drvenaste biljke. Vremenom Arapi su usavršili proizvodnju papira. Počeli su koristiti vodene mlinove, koji su služili za mljevenje vlakana, a čevrtasta sita počeli su izrađivati od otpornijeg materijala. Arapi su usavršili i lijepljenje papira. U tu upotrebu uveli su škrob od najfinijeg pšeničnog brašna i takvo lijepljenje papiru je davalo veću čvrstoću, trajnost i sjaj. Arapi su uveli proizvodnju papira u različitim bojama (za obične potrebe koristio se beli papir, za žalobne svrhe-modri papir, za sretne događaje-crveni). U 13. veku u arapskoj državi su bili normirani formati papira, tačno se znalo koji papir i koje veličine se koristi za određenu svrhu. Arapi su uveli običaj da se papir prodaje u svežnju od 500 listova. Takav svežanj nazivao se ris ili rizma. Arapi su uspjeli da tajnu proizvodnje papira sačuvaju veoma dug period i da je zatim veoma skupo prodaju kao i ostale svoje proizvode. Arapi su osnovali tada najveće i najmoćnije carstvo na svetu koje se prostiralo od Turkestana do Gibraltara. U svim tim krajevima oni su podizali mnoge radionice za proizvodnju papira. Najstariji papiri iz Maurskog carstva potiču iz 873. godine.

ARAPI PRENOSE PROIZVODNJU PAPIRA U EVROPU

Ratnim osvajanjem Arapi su tajnu proizvodnje papira preneli u sjeverni dio Afrike, Italiju, Španiju. Na svim tim teritorijama papir se počeo proizvoditi na isti način kao i kod Arapa. Geograf i putopisac Idrisi u 12. veku spominje da se u blizini Valencije, u malom gradu Yativi nalazilo nekoliko mlinova za papir. To je najstariji podatak o prvoj, dosad nam poznatoj, radionici papira u Evropi. Nakon toga osnovane su radionice u Toledu i Valenciji. Trebalo je da prođe šest stoleća da tajna proizvodnje papira pređe iz ruku Kineza u ruke Arapa. Zatim je trebalo još šest stoleća da ta tajna dođe na evropsko tlo. Kasnije su Arapi protirani iz Španije i tada je na tim prostorima opala proizvodnja papira. Trebalo je proći mnogo vremena da se ponovo pođe proizvoditi dobar papir u dovoljnim količinama.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:49 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Istorija i politički razvoj Evropske Unije derrick 0 953 08-09-2013 03:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Razvoj ustavnosti u svetu derrick 0 2,306 08-09-2013 03:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Stvaranje i razvoj Kraljevine SHS derrick 0 1,238 08-09-2013 12:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Pronalazak i razvoj papira Vesnica 0 2,480 19-05-2010 07:21 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: