Raspad SFRJ 1980-2000.

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Raspad SFRJ 1980-2000.
UVOD

Kada govorimo o bivšoj SFRJ, neophodno je napomenuti da je ona prva od zemalja narodne demokratije koja je oštroj kritici podvrgla komandno - administrativni sistem i krenula putem traženja novih metoda izgradnje socijalizma. Nijedna druga zemlja u toku 40 godina nije ostvarila toliko reformi, promena u ekonomskom i političkom sistemu, niti je usvojila toliko ustava i njihovih izmena.

Mada je prvobitno nastala kao centralizovana država, rešavanje nacionalnih problema teralo je Jugoslaviju prema federaciji. Usvajanjem Ustava iz 1974. godine, prema kojem su republike i autonomne pokrajine dobile široke nadležnosti, političku i ekonomsku samostalnost, članice federacije su stekle državni status. Omogućena je široka zakonodavna delatnost republičkih parlamenata i saradnja sa međunarodnim organizacijama. Obnovljeno je Veće naroda sa statusom samostalnog skupštinskog doma, sada u novom obliku, kao veće republika i pokrajina. Započeo je period kulta nacije. Na nov način tumačen je i status autonomnih pokrajina i njihov položaj u federaciji, premda su bile u sastavu Srbije, obe pokrajine imale su prava faktički jednaka republičkim .

Sadržaj:

UVOD 3
1 Jugoslavija od 1945-1980. 4
2 Dolazak Miloševića i stanje u državi 1989. 6
3 Nestanak SKJ i rast nacionalizma 8
4 Ratovi na prostoru SFRJ 9
4.1 Početak raspada – ratovi u Sloveniji i Hrvatskoj 9
4.2 Rat u Bosni i Hercegovini 10
4.3 Sukobi u Makedoniji i na Kosovu 11
5 Uticaj međunarodne zajednice 12
5.1 Vojne intervencije 14
6 Nastanak i raspad SRJ i SCG 15
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 19


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09-02-2014 12:39 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: