Protokoli za pristup medijumu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Protokoli za pristup medijumu
Maturski, Seminarski , Maturalni radovi iz Informatike.

Računarske mreže su grana ljudske delatnosti koja se bavi prenosom poruka, vesti ili saopštenja, sa mesta predaje do mesta prijema.
Prenos se vrši:
• elektromagnetskim talasima
• svetlost (infracrvena tehnologija – IR i prenos po optičkim kablovima FO)

• Poruka je bitan element telekomunikacija. Poruke mogu biti:
• govor
• muzika
• pokretne slike
• nepokretne slike
• podaci (DATE)
• tekst
24. maj 1844. – od tada počinje savremeni razvoj telekomunikacija. Morze je omogućio prvi prenos telegrafskih signala. 1851. je postavljen prvi podmorski telegrafski kabl između Engleske i Francuske. Telefonija je savremeniji vid prenosa poruka (1876-78. Graham Bel). 1892. izgrađena je prva telefonska centrala u SAD. Krajem XIX veka ostvaren je bežični prenos informacija. Prvi prenos TV signala je stvoren 1927. između Njujorka i Vašingtona, a prva javna TV demonstracija je postignuta 1934. godine. 1956. je postavljen pomorski kabl između SAD i Engleske, a nosio je 36 kanala. 1960. lansiran je satelit EHO 1 koji nije pojačavao signale tj. nije bio aktivan. Prvi aktivni satelit bio je Kurir.

Geostaciarni sateliti su takvi sateliti koji svojim suprotnim kretanjem od kretanja Zemlje ostvaruju elfekat nepokretnosti tj. stacionarnosti u odnosu na Zemlju. Ovi sateliti se lansiraju na 42000 km i obuhvataju 1/3 zemljine kugle odozgo.

Razlikuju se 3 vrste satelita:
- GEO
- MEO sateliti na srednjim visinama (pokrivaju manju površinu)
- LEO sateliti su niskoorbitni sateliti koji omogućuju sasvim nov sistem komunikacija. To je GMPCS sistem tj. Globalni Mobilni Personalani Komunikacioni Sistem.
Komunikacioni sistemi mogu biti usko pojasni i široko pojasni......

MREŽE SA DINAMIČKOM DODELOM KANALA

U osnovi modela dinamičke dodele kanala nalazi se nekoliko pretpostavki

Model stanica. Model sadrži N nezavisnih stanica koje grenerišu okvire za slanje brzinom λ okvira/s. Kada generiše okvir, stanica se blokira sve dok on ne bude uspešno poslat. Pretpostavka o jedinstvenom kanalu. Za sve komunikacije na rapolaganju je samo jedan kanal.

Pretpostavka o sukobljavanju. Ako se dva okvira istovremeno emituju, dolazi do kolizije. Takav okvir mora biti ponovo poslat. Neprekidan vremenski tok. Okvir se može poslati u bilo kom trenutku. Raspodeljeno vreme. Vreme je podeljeno u intervale određene veličine. Osluškivanje kanala na nosiocu podataka. Pre nego pošalje, stanica ispituje da li je kanal slobodan. Ako ustanovi da nije, čeka dok se oslobodi. Nema osluškivanja kanala na nosiocu podataka. Stanica ne proverava da li je kanal prazan pre nego pošalje okvir. Kasnije se proverava da li je prenos uspešno obavljen....

CSMA protokoli

Carrier Sense Multiple Acess with Collision Detection (osluškivanje višestrukog pristupa s otkrivanjem kolizije) je protokol koji reguliše način formiranja okvira podataka i način njihovog slanja kroz mrežu.

Prvi deo protokola (CSMA) se odnosi na sljedeće: radna stanica koja želi poslati podatke, prvo “osluškuje” mrežu i proverava da li postoji signal kojeg šalje neka druga radna stanica. Ako nema drugog signala, ako je “put slobodan”, onda radna stanica šalje svoje podatke.

Može se desiti da su radne stanice dosta udaljene i da međusobno ne primijete signale te da dođe do kolizije podataka. Drugi deo protokola (CD) daje reješenje na taj problem. Mrežne kartice posmatraju mrežu za vrijeme slanja podataka. Ako jedna primijeti koliziju, prekida slanje podataka, čeka da druga radna stanica završi svoj prenos a zatim će nastaviti s vlastitim prenosom.

Postoji i opasnost od uzastopnih kolizija. To se donekle rješava tako što se, ako dođe do kolizije, svakoj radnoj stanici dodijeli određeni period “kašnjenja” (delay), jedinstvene dužine trajanja za svaku radnu stanicu, nakon kojeg ponovo može slati podatke.
Vremenski raspodeljenim sistemom ALOHA može se postići efikasnost od maksimalno 1/e, a glavni razlog leži u činjenici što stanice šalju nasumično, bez osluškivanja da li je nosilac slobodan. Skup protokola koji osluškuju medijum nazivaju se u originalu carrier sense protocols.

Jedan od takvih protokola je i tzv. 1-trajni CSMA (1-persistent Carrier Sense Multiple Access), čija je osnovna osobina da osluškuje kanal, čeka da saobraćaj na njemu potpuno utihne, i tek onda šalje svoj okvir. Protokol nosi naziv 1-trajni jer stanica emituje sa verovatnoćom 1 kada utvrdi da je kanal prazan. Problem sa 1-trajnim CSMA protokolom nastaje kada dve ili više stanice imaju okvir za slanje, osluškuju kanal, a kada se on oslobodi odmah šalju svoje okvire pa sigurno dolazi do kolizije. I pored toga, protokol je mnogo bolji od čistog ALOHA.....

Sadržaj:


1 UVOD 3
1.1 Mreže sa statičkom dodelom kanala 4
2 MREŽE SA DINAMIČKOM DODELOM KANALA 6
2.1 Centralizovana 6
2.2 Decentralizovana 7
3 KOLIZIJA RAMOVA U MREŽI 8
3.1 Aloha 8
3.2 CSMA protokoli 9
3.3 Protokoli bez kolizije 11
3.4 Protokoli sa oganičenom konkurencijom 12
3.5 Bezični lan protokoli 13
4 OSNOVNI NAČIN PRISTUPA U MREŽU 14
4.1 Eternet(ethernet) 14
4.2 Magistrala sa zetonom(token-bus) 15
4.3 Prsten sa zetonom (token-ring) 16
5 ZAKLJUČAK 18
6 LITERATURA 19PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  E - alati - Sredstvo za učenje, a ne sredstvo za prenos znanja Maja 0 1,311 22-08-2012 02:37 PM
zadnja poruka: Maja
  Seminarski rad - Protokoli na aplikacionom nivou TCP-IP erik_bananamen 0 1,847 03-05-2011 12:01 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Objektni pristup Dzemala 0 2,503 10-09-2010 12:54 AM
zadnja poruka: Dzemala
  TCP-IP protokoli Vesnica 0 1,354 19-06-2010 05:41 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Sirokopojasni radio pristup Vesnica 0 1,413 19-06-2010 05:33 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: