Propaganda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Propaganda
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

SADRŽAJ
1 PROPAGANDA 2
1.1 PROPAGANDA U EKONOMSKE SVRHE 2
2 MANIPULACIJA 6
2.1 MANIPULACIJA POJEDINCIMA 6
2.2 MANIPULACIJA MASAMA 7
2.3 MANIPULACIJA ČULIMA 7
ZAKLJUČAK 8
LITERATURA 9

1 PROPAGANDA

Propaganda je plansko širenje učenja i principa npr. verskih ili revolucionarnih. Svrha propagande je da ljudi potpuno shvate neki pogled na svet i da ga interiorizuju, tj. da ga usvoje kao svoj lični za ubuduće.
Propagandu možemo posmatrati kao političku – Proces kreiranja i učvršćivanja visoko selektivnih i preoblikovanih ili potpuno izmišljenih sećanja jeste ono što nazivamo „indoktrinacijom“ ili „propagandom“ (Noam Čomski) i kao ekonomsku – Tehnika uz pomoć koje se utiče na percepciju potrošača, kako bi određeni proizvod posmatrali kao vredniji od konkurentskih.

1.1 PROPAGANDA U EKONOMSKE SVRHE

U knjizi „Reklamokratija“ od Pola i Sornlbuta istaknuto je sledeće: „Pet reči koje ti sastaviš dovoljno je da za samo nekoliko nedelja ili meseci potpuno izmeni način života pola miliona potrošača“. Propaganda u ekonomske svrhe predstavlja suštinu današnjeg marketinga. Pod uticajem sve veće fragmentisanosti svetskog tržišta i medija, pojačavanja konkurentske borbe na globalnoj osnovi, tehnološkog napretka u sferi telekomunikacija, saobraćaja, proizvodnje i načina obavljanja međunarodnih finansijskih i poslovnih operacija, došlo je do značajnog zaokreta u profilisanju komunikacionog aspekta marketinga i u repozicioniranju odnosa potrošača i preduzeća kao nosioca marketing aktivnosti na komunikacionom planu. Ono što je poslednjih godina postalo jasno u savremenim marketing aktivnostima je povećan značaj koncepta integrisanog marketing komuniciranja - „IMC - Integrated Marketing Communications“. Sa stanovišta komunikacionog profilisanja marketing aktivnosti odnosno politike i strategije marketing komuniciranja danas, može se sasvim sigurno govoriti o dve komunikacione paradigme:1)Linearnoj(tradicionalnoj) komunikacionoj paradigmi i 2) Integrisanoj (interaktivnoj) komunikacionoj paradigmi. Ubrzanom i jasnijem razdvajanju u velikom stepenu su doprinele mogućnosti koje na poslovnom i marketing planu upravo nudi internet.
Linearna ili tradicionalna komunikaciona paradigma stavlja akcenat na preduzeće kao inicijatora marketing komuniciranja. Nastala je na temeljima masovnog marketinga kada su svi proizvedeni proizvodi bili indentični, i kada se verovalo da su i potrošači takvi, pa je u tom kontekstu osnovni zadatak marketinga i promocije bio pronalaženje onih koji bi želeli ili mogli biti ubeđeni da kupuju takve proizvode. Izbaciti proizvod na tržište i obavestiti ljude da ga mogu naći i u kojoj prodavnici kupiti bio je moto tzv. „tržišnog komuniciranja“ koje je podržano razvojem sistema masovnog komuniciranja, dovelo do afirmisanja industrije ekonomske propagande pa čak i iskrivljenog ubeđenja da je to vrhunac ili suština marketinga. Sa pojavom snažnih marki proizvoda sve je bilo usmereno na propagandne aktivnosti u vezi marke što je u suštini dovelo do isticanja proizvoda u prvi plan, a zapostavljanje potrošača. Taj tradicionalni pristup koji je još uvek prisutan u mnogim sredinama pa i kod nas, fetišizirao je masovno komuniciranje i masovnu ekonomsku propagandu posebno u slučaju robe široke potrošnje. Osnova ovog pristupa je polazna predpostavka o homogenosti tržišta pa samim tim i ubeđenje da proces marketinga, komuniciranja, promocije i ekonomske propagande treba da bude usmeren na „obrađivanje“ potrošača. Reč je o jednosmernom, linearnom procesu koji se zasniva na principima simuliranja proizvodnje gde se proizvod stvara korak po korak – od sirovine do gotovog proizvoda, a zadatak promocionalnih aktivnosti potom je da preuzima proizvod od proizvođača, dobavlja veleprodaji ili maloprodaji i konačno do krajnjeg portošača. Ekonomskoj propagandi su davana „čudotvorna svojstva“, jer se u praksi razvijao sistem koji je stavio u prvi plan propagandne agencije i medije praveći u suštini linearni model transfera tržišne moći i kontrole od proizvođača ili prodavnice ka agencijama i medijima usmerenim ka potrošačima. Reč je o jednosmernom toku informisanja i komuniciranja od proizvođača ili drugih nosilaca marketing aktivnosti kroz kanale distribucije do potrošača koji se zasniva u suštini na propagiranju proizvodnje i distribucije.
Linearni model (polazeći od svoje suštine koja se sastojala u veštini uticaja na svet potrošača korišćenjem i vrlo sofisticiranih naučnih metoda i marketing tehnika) koristio je dati model tržišta kao mehanizma razmene, gde su ključnim informacijama potrebnim za odlučivanje o kupovinama raspolagali proizvođači i trgovina i uz podršku propagandnih agencija postali oni subjekti koji su bili u direktnoj komunikaciji sa potencijalnim potrošačima. Veza između njih bili su masovni mediji kao posrednici tako da se ekonomska propaganda interpolirala u tom kontekstu kao najofanzivnija varijanta realizacije telekomunikacionog procesa. Aktivnosti na planu odnosa sa javnošću kao defanzivnija varijanta komuniciranja takođe su zauzele određeno mesto sa sve većim stepenom smetnji koje su bile prisutne u telekomunikacionom procesu na tržištu zbog pojačavanja konkurentske borbe. Međutim, i u jednom i u drugom slučaju javljaju se problemi. Marketinška suština komunikacionog procesa preduzeća sa potrošačem je bila često izostavljana: bio je zanemaren konkretan potrošač koji je u međuvremenu promenio svoj profil i svoj položaj. Globalno orijentisane kompanije su prve shvatile određenu činjenicu i značajno su promenile ugao svog gledanja na potrošače (i proizvode koji su im potrebni) u uslovima internacionalizacije i integracije svetskog tržišta krajem 80-ih i početkom 90-ih.
Sve intenzivnije napuštanje linearnog modela komuniciranja vodećih firmi u savremenoj međunarodnoj marketnig praksi na svetskom tržištu oblikovalo je novu komunikacionu paradigmu. Sve slabiji efekti koji proističu iz tradicionalne medijske propagande uslovili su traganje za alternativom uobličenom u vidu već pomenutog koncepta integrisanog marketing komuniciranja. Suština se ogleda u korišćenju većeg broja modaliteta komuniciranja odnosno dopiranja do potrošača putem integrisanja promocije i marketnig komuniciranja. Danas je očigledno postojanje sve većeg broja alternativnih medija komunikacije, instrumenata promocije i sve su izraženiji procesi fragmentacije tržišta.
Američko udruženje propagandnih agencija (AAAA) pod ovim pojmom podrazumeva koncept planiranja marketing komuniciranja koji se zasniva na ostvarivanju dodatne vrednosti putem integrisanja različitih strateških aktivnosti kao što su EPP, direktni marketing, unapređenje prodaje i PR čime se postižu konzistentnost i maksimizacija komunikacionog delovanja. Dok se u linearnom modelu ulaganja u tradicionalne masovne komunikacione programe izvodila na bazi povraćaja odnosno efekata sa tržišta kao celine, IMK polazi od preciznije utvrđenih kriterijuma u definisanju auditorijuma prema kome se usmerava komuniciranje preduzeća. Prilagođavanje komunikacionih programa u vidu više alternativnih rešenja znači ne samo da će se različito ulagati u ostvarivanju komunikacije sa različitim potrošačima nego i da će biti različiti efekti takvog ulaganja. To prilagođavanje komunikacija podrazumeva da se različiti oblici marketing komuniciranja sprovode sa različitim segmentima potrošača koji su sve plići i uži budući da je proces fragmentacije tržišta uslovio postojanje takvih struktura sa svojim specifičnostima. Integrisana komunikaciona paradigma uslovljena je i rastom značaja


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Propaganda i manipulacija pojedincima Dzemala 0 1,727 14-08-2011 11:51 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Propaganda u reklamama kompanije koja proizvodi Coca-Cola piće Dzemala 0 2,200 19-02-2011 04:29 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Propaganda, indoktrinacija i manipulacija Vesnica 0 2,569 08-06-2010 05:41 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: