Prolog - ije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Prolog - ije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Prolog je programski jezik pogodan za simboličku (nenumeričku) obradu, a posebno za rješavanje problema koji se mogu opisati objektima i relacijama medu njima
Temelji se na predikatnoj logici prvog reda i koristi ograničenu verziju klauzalnog oblika poznatu kao Hornov klauzalni oblik. Prolog je posebno pogodan za rješavanje problema koji se mogu opisati objektima i relacijama u njima.
Dva osnovna koncepta u Prologu su činjenice kojima se opisuju pojedinačne elementarne relacije, te pravila koja definiraju nove relacije na temelju postojećih. Činjenice i pravila se formalno opisuju temeljnim jedinicama programa, stavcima.
Prolog pripada programskim jezicima četvrte generacije. Utemeljen je na prepoznavanju uzoraka, strukturama podataka i automatic backtracking-u. Prikladan je za primjenu u umjetnoj inteligenciji.
Posebno je dobar za probleme koji se bave objektima i odnosima između objekata kao npr. prostorni odnosi i pretraživanje baza podataka

O PROLOGU


Prolog je programski jezik baziran na malom skupu osnovnih mehanizama uključujući
prepoznavanje uzoraka („pattern matching”), stablaste strukture podataka i automatsko povlačenje („backtracking”). Ovaj mali skup formira iznenađujuće fleksibilnu i djelotvornu programsku okolinu. Prolog je posebno pogodan za probleme koji uključuju objekte, pogotovo strukturirane objekte i relacije među njima, te uglavnom za nenumeričko programiranje.

Korijeni Prologa (Programming in Logic) su u matematičkoj logici. Osnovna razlika u odnosu na klasične, proceduralno orijentirane jezike je Prologov deskriptivni (opisni) i deklarativni pristup. Prolog se vrlo uspješno primijenjuje u području umjetne inteligencije („artificial engineering”) i inženjeringa znanja („knowledge engineering”), za rješavanje problema heurističkog pretraživanja, ekspertnih sustava, igara, uzorkom usmjeravanih sustava („pattern-directed”).

Početkom 70-tih godina ideju korištenja logike kao programskog jezika razvili su Robert Kowalski (teoretski) i Maarten van Emden (eksperimentalna demonstracija) u Edinburghu, te Colmerauer (implementacija) u Marseillesu. Za današnju popularnost Prologa zaslužan je i David Warren (Edinburgh) koji je sredinom 70-tih napravio efikasnu programsku implementaciju.

Popularnost Prologa proizlazi iz njegovih brojnih osobina:

• Sposobnost simboličke manipulacije uključujući izjednačivanje s logičkim varijablama. Programer može smatrati logičke varijable imenovanim šupljinama u strukturi podataka. Izjednačenje također služi kao mehanizam prenošenja parametara i omogućava izbor i konstrukciju objekata podataka. U kombinaciji s rekurzivnim procedurama i površinskom sintaksom strukture podataka, mogućnosti simboličke manipulacije Prologa mogu se usporediti s LISP-om.

• Automatsko povlačenje ili unatražno praćenje („backtracking”) omogućava, kao glavni model kontrole izvođenja programa, metodu pokušaja i pogrešaka („generate-and-test”) (Prvi poznati primjer „backtracking”-a opisan je u grčkom mitu o Tezeju i Arijadni). Takav model kontrole toka izvođenja programa je puno općenitiji od striktno jednosmjernog i sekvencijalnog toka kontrole u konvencionalnim jezicima kao što je LISP. Ako model pokušaja i pogrešaka nije prikladan za neke aplikacije, mogu se programirati drugi modeli kontrole toka koji korespondiraju zahtjevima određene aplikacije...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Prolog - ek Dzemala 0 3,264 17-07-2010 07:04 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: